Autoclaven: Soorten, Ontwerpkenmerken, Reparatie

Inhoudsopgave:

Autoclaven: Soorten, Ontwerpkenmerken, Reparatie
Autoclaven: Soorten, Ontwerpkenmerken, Reparatie

Video: Autoclaven: Soorten, Ontwerpkenmerken, Reparatie

Video: Autoclaven: Soorten, Ontwerpkenmerken, Reparatie
Video: Soorten autoclaven (zwaartekracht versus vacuümautoclaven) en hun voordelen 2024, Maart
Anonim

Een autoclaaf is een apparaat dat is ontworpen om verschillende processen uit te voeren met verwarming en toenemende druk. In de geneeskunde worden autoclaven gebruikt als sterilisator, in de chemie - als een chemische reactor, die de reactie versnelt en de opbrengst van het product verhoogt. De autoclaaf werd voor het eerst uitgevonden in 1879 en wordt tot op de dag van vandaag veel gebruikt.

Autoclaven: soorten, ontwerpkenmerken, reparatie
Autoclaven: soorten, ontwerpkenmerken, reparatie

Rassen en ontwerp van autoclaven

De autoclaaf ziet eruit als een gesloten of open vat, dat roterend, zwaaiend, horizontaal, verticaal en zuilvormig kan zijn. Het kan worden uitgerust met een externe, externe of interne warmtewisselaar, evenals een pneumatisch, elektromagnetisch of mechanisch roerapparaat.

Indien nodig wordt op de autoclaaf instrumentatie geïnstalleerd die druk, temperatuur, vloeistofniveau enz. meten en regelen.

Het ontwerp van de autoclaaf is een container met een inhoud variërend van enkele tientallen kubieke centimeters tot honderden kubieke meters. De maximale temperatuur voor het werken met autoclaven is 150 MN/m2 en de maximale temperatuur is 500°C.

De chemische industrie gebruikt meestal een afgesloten autoclaaf met een afgeschermde motor die geen extra afdichting nodig heeft. Het ontwerpkenmerk van een dergelijke autoclaaf is de motorrotor die op de roeras is gemonteerd en is bedekt met een dunwandig afgedicht scherm.

Een constructie (tunnel of doodlopende) autoclaaf ziet eruit als een buis met een diameter van 3 tot 6 meter en een lengte van 15-20 meter. Deze buis wordt afgesloten door een deksel met bajonetsluiting - in doodlopende autoclaven aan één zijde, in tunnelautoclaven - aan beide zijden.

De food industriële autoclaaf is een horizontale en verticale container met een breed scala aan variëteiten, werkingsprincipes en maten.

In horizontale autoclaven is het dus mogelijk om niet alleen producten in harde containers te steriliseren, maar ook in semi-rigide/zachte verpakkingen.

Gebruik en reparatie van autoclaven

Autoclaven worden gebruikt bij de chemische productie van herbiciden, organische kleurstoffen en tussenproducten, evenals in syntheseprocessen. In hydrometallurgie worden autoclaven gebruikt voor uitloging met verdere terugwinning uit een oplossing van zeldzame elementen, edele en non-ferro metalen.

Ook is het gebruik van autoclaven verplicht voor het vulkaniseren van rubber technische producten, sterilisatie en pasteurisatie van producten, in de bouw en de geneeskunde. Ze worden gebruikt om producten van koolstofvezel te maken en ze een stevige vorm te geven.

Reparatie, onderzoek en service van autoclaven worden uitsluitend uitgevoerd door specialisten in speciale technische diensten.

Aanbevolen: