Wat Is Een Verticaal Bos?

Wat Is Een Verticaal Bos?
Wat Is Een Verticaal Bos?

Video: Wat Is Een Verticaal Bos?

Video: Wat Is Een Verticaal Bos?
Video: Aanleg verticaal bos op Strijp-S van start. 2024, Maart
Anonim

Het is de moeite waard om bossen in steden in te bedden en de interactie van de metropool en de natuur te heroverwegen - dit is de mening van de architect Stefano Boeri. Het idee om mens en natuur te verenigen voor een schone planeet kwam in 2007 op het idee tijdens een reis naar Dubai, dat volledig is gebouwd van glas en beton. Boeri kreeg het idee om de steden nieuw leven in te blazen, er groen aan toe te voegen. In 2008 presenteerde hij na analyse van de situatie in zijn geboorteland Milaan een studie waarin hij één oplossing voorstelde voor verschillende problemen - verticale bossen: geen afzonderlijke huizen met daktuinen, maar hele steden van een nieuwe generatie, waar groen organisch samengaat met beton.

Wat is een verticaal bos?
Wat is een verticaal bos?

Het eerste project van Stefano Boeri, waarin de architect besloot om zijn idee te belichamen, waren de Bosco Verticale-torens in Milaan (110 m en 76 m). Ze werden gebouwd van 2009 tot 2014, op de torens 800 bomen, 4500 struiken en 15000 kruidachtige planten - een totaal van 20.000 vierkante meter. m van bos. Het ontwerp duurde 2 jaar: de architecten zochten samen met botanici naar optimale parameters die de veilige standplaats van planten op 100 meter hoogte waarborgden.

Een verticaal bos lost een aantal problemen tegelijk op: het neemt CO2 op, produceert zuurstof, verzacht het microklimaat, brengt het ecosysteem in evenwicht en is een leefgebied voor dieren.

De verticale tuinen van Stefano zijn niet alleen bloempotten die aan de muren zijn bevestigd. Het schema is veel complexer en de ervaring van voorgangers was vereist voor de architect om het idee te kristalliseren.

Het eerste idee voor verticale tuinen is van botanicus Patrick Blanc - hij begon het in 1988 in Parijs te gebruiken. Het systeem in die tijd was revolutionair: een frame en een voering werden aan de muren bevestigd, hadden goede absorberende eigenschappen en voorkwamen de vernietiging van de muur, de grond werd eraan vastgemaakt, waarin de planten werden geplant. De eenvoudigste structuren hadden zakken aarde, de meer complexe hadden kokosvezels en vilten matten als ondergrond, en de complexere hadden een waterdicht membraan en polyurethaan. Dit laatste systeem kan zowel worden toegepast op groene muren binnenshuis als om verticale tuinen van buitenaf te creëren.

De volgende ontwikkelingsfase zijn de verticale ecosystemen van bioloog Ignacio Solano. In 2017 heeft hij het verticale tuinsysteem geperfectioneerd: hij matchte planten, schimmels en bacteriën zodat ze bindingen aangaan die vergelijkbaar zijn met die in een natuurlijk ecosysteem. Hierdoor kon het ecosysteem holistisch en automatisch gereguleerd worden. Daarna was de opkomst van grote ecosystemen - verticale bossen - slechts een kwestie van tijd.

Boeri's ontwerpen zijn een combinatie van verticale tuinen en ecosystemen, met planten op zowel muren als horizontale vlakken. Het schema is hetzelfde als dat van de eerste vergelijkbare modellen, maar een aantal ordes van grootte ingewikkelder: er is een speciaal oppervlak, een frame, een voering en een speciaal geselecteerde grond, maar op een veel grotere schaal. Daarnaast is een irrigatie- en drainagesysteem nodig, een speciaal funderingsontwerp, waardoor het gebouw het gewicht van planten kan dragen, rekening houdend met het belang van zonlicht en sterke wind is mogelijk.

Verkeerd geselecteerde planten kunnen een ander probleem zijn. In de natuur bestaan ze precies op zo'n manier dat ze systemen creëren, en niet alleen concurreren, dus wanneer een persoon een fout maakt met een keuze, kan het hele verticale bos sterven. Daarom waren niet alleen bouwers en architecten, maar ook botanici bij Boeri's projecten betrokken.

Tegen eind 2019 is Stefano Boeri van plan om de eerste torens met verticale steigers in China te bouwen - de keuze viel op de stad Nanjing, die dagelijks 60 kg zuurstof uit gebouwen zal krijgen. En de kroon op de creativiteit van de architect in China zal een hele stad zijn: nu is Shijiazhuang een industrieel centrum, maar in de loop der jaren zal het veranderen in Forest City Shijiazhuang, waar planten jaarlijks 1.750 kg CO2 opnemen.

En Boeri's meest gedurfde project is een verticaal bos op Mars. De Chinese tak van zijn architectenbureau presenteerde samen met het Future City University-laboratorium van Tongji University een project in 2017. Ruimtevaartuigen zullen zaadcapsules naar de Rode Planeet brengen om daar in 2117 een "Nieuw Shanghai" te creëren.

Aanbevolen: