Hoe Kies Je Het Juiste Behang En Lijm?

Inhoudsopgave:

Hoe Kies Je Het Juiste Behang En Lijm?
Hoe Kies Je Het Juiste Behang En Lijm?

Video: Hoe Kies Je Het Juiste Behang En Lijm?

Video: Hoe Kies Je Het Juiste Behang En Lijm?
Video: Behangen met papierbehang - muren inlijmen 2024, Maart
Anonim

Om ervoor te zorgen dat de muur bedekt met behang jarenlang niet gerepareerd hoeft te worden, moet u de juiste lijmsamenstelling en het juiste type behang kiezen. Voor kamers met een hoge luchtvochtigheid zijn producten op een dichte vinylbasis geschikt, voor slaapkamers - zeefdruk en niet-geweven. Voor het lijmen heeft u lijm nodig die geschikt is voor deze producten.

Hoe kies je het juiste behang en lijm?
Hoe kies je het juiste behang en lijm?

De afgelopen decennia zijn er veel nieuwe soorten behang en lijmen op de markt verschenen. Om de wanddecoratie met hoge kwaliteit uit te voeren, moet je de juiste componenten ervoor kunnen kiezen. Dit zal het niet alleen mogelijk maken om enkele oppervlaktedefecten te verbergen, maar ook om jarenlang zelfs cosmetische reparaties uit te voeren.

Welk behang kiezen?

Een noviteit van de afgelopen jaren is behang dat geschikt is om herhaaldelijk in te kleuren. Ze zijn gemaakt op basis van niet-geweven stof. Dit vezelachtige materiaal is samengesteld uit textiel en cellulose. Het onderscheidt zich doordat het niet uitrekt wanneer het wordt bevochtigd en niet krimpt nadat de lijm is opgedroogd. Deze producten dekken putscheuren en andere gebreken in het muuroppervlak af en kunnen, indien nodig, eenvoudig worden verwijderd.

Vinylbehang is wasbaar. Deze producten kunnen worden gebruikt om ruimtes met een hoge luchtvochtigheid te decoreren: keukens, sanitaire ruimtes, kleedkamers. Het nadeel is dat ze luchtdicht zijn. Dat wil zeggen, ze laten geen water naar de muur stromen tijdens het reinigen van het oppervlak, maar voorkomen ook dat condensatie onder het afwerkingsmateriaal verdampt. Onder vinylbehang worden verschillende groepen onderscheiden: met geschuimd vinyl, compact vinyl en met verhoogde dichtheid.

Producten met geschuimd vinyl hebben een oppervlak in de vorm van een uitgesproken reliëf en zijn vrij dik. Dit behang is bestand tegen ultraviolette straling en vervaagt dus niet als je het op een loggia of een zonnige kamer plakt. Voor de productie van dicht vinylbehang wordt een milieuvriendelijk materiaal gebruikt, daarom zijn ze gecertificeerd door de European Independent Environmental Expertise.

Behang met plat vinyl is inclusief zeefdruk. Deze producten zijn meer geschikt voor een kinderkamer, slaapkamer, hal. Experts zeggen dat alleen dik behang op vinylbasis kan worden gebruikt voor de keuken, badkamer en gangen, omdat ze een veel hogere vochtbestendigheid en sterkte hebben. Bij het lijmen wordt er rekening mee gehouden dat deze doeken in natte toestand een beetje uitrekken en in droge toestand krimpen. Om deze reden kan er bij een verkeerde lijmkeuze een vrij grote opening tussen de doeken ontstaan.

Hoe een lijm kiezen?

Er zijn twee hoofdtypen lijmen: universeel en speciaal. De eerste zijn verkrijgbaar in paarse verpakkingen en zijn geschikt voor alle soorten behang, terwijl de laatste verkrijgbaar zijn in groene verpakkingen en exclusief bedoeld zijn voor vinylproducten. Als het behang op vliesstof is gebaseerd, kunt u een speciale lijm of glasweefsel gebruiken.

De meest populaire lijm is CMC. Er zijn veel soorten, maar elk ervan is goed omdat het geen sediment en klonten vormt tijdens de bereiding van het mengsel. Op zetmeel gebaseerde lijm vereist een zorgvuldige menging, omdat het de neiging heeft om veel klonten te vormen. Op een eventuele verpakking staat altijd aangegeven voor welke producten deze samenstelling bedoeld is.

Aanbevolen: