Alles Over Adretta-aardappelen

Inhoudsopgave:

Alles Over Adretta-aardappelen
Alles Over Adretta-aardappelen

Video: Alles Over Adretta-aardappelen

Video: Alles Over Adretta-aardappelen
Video: Toms Moestuin 2016 # 21 : Vroege aardappelen planten / poten 2024, Maart
Anonim

Aardappelen van de variëteit "Adretta" hebben knollen met een lichtgele pulp, die goed kookt als ze worden gekookt. De knollen onderscheiden zich door hun buitengewone houdbaarheid en verliezen, zelfs bij koud weer, hun kwaliteiten niet en krijgen geen onaangename zoetige smaak.

Alles over aardappelrassen
Alles over aardappelrassen

Het aardappelras "Adretta" was ongeveer twee decennia geleden het resultaat van het werk van Duitse veredelaars en maakte een plons op de markt voor dit product. Feit is dat deze variëteit met gele pulp voor het eerst werd gebruikt voor het koken van culinaire gerechten. Tot die tijd kregen alleen runderen aardappelen met geel vruchtvlees.

Wat is een aardappel van dit ras?

De aardappelstruik "Adretta" ziet eruit als een rechtopstaande plant met grote bladeren van lichtgroene kleur en overvloedige bloemen. Bloeiwijzen verspreiden zich met een groot aantal witte bloemkronen. De knollen van "Adretta" zijn ovaal, met lichtgeel vruchtvlees en dezelfde schilkleur met enkele kleine spruiten. Gemiddeld weegt één verhandelbare knol 120-140 g. Het gemiddelde zetmeelgehalte (ongeveer 16%) geeft het vruchtvlees van de knollen een delicate kruimelige structuur tijdens het koken en een buitengewone smaak. Vervolgens fokten de fokkers nog een aantal variëteiten met vergelijkbaar geel vlees, maar "Adretta" leidde zelfverzekerd onder zijn broeders in een verscheidenheid aan kenmerken.

In veel opzichten wordt de grote populariteit van deze variëteit onder tuinders verklaard door de extreem hoge opbrengst - tot 45 ton per hectare. Bovendien is "Adretta" pretentieloos in de zorg en zeer resistent tegen verschillende virale ziekten, ongunstige klimatologische omstandigheden en ongedierte. Opgemerkt moet worden een andere onbetwistbare eigenschap van deze variëteit - goede houdbaarheid, dat wil zeggen het vermogen om op te slaan. Tuinders merken een extreem laag percentage knollenbederf als gevolg van rot, en het belangrijkste is dat de bevroren knollen van de variëteit "Adretta" daarna geen onaangename zoetige smaak krijgen.

Kenmerken van zorg en teelt

"Adretta" verwijst naar middelgrote vroege aardappelrassen, die meestal worden geplant zodra de sneeuw smelt en de grond iets opwarmt. Nadat u in de periode van eind april tot half mei al eind juni-begin juli aardappelen heeft gepoot, kunt u zich tegoed doen aan jonge aardappelen met kruiden en boter. Het wordt echter aanbevolen om het gewas volledig te oogsten in de late zomer en vroege herfst, wanneer de knollen volledig zijn gevormd en hun maximale grootte bereiken. Bovendien kunnen er meer dan 10 knollen uit één struik worden geoogst.

Maar met alle positieve eigenschappen is dit ras natuurlijk niet ideaal. Het is vatbaar voor zwarte poot, schurft, Phytophthora en rhizoctonia. Bovendien heeft het in de loop der jaren een aanzienlijk deel van zijn raskwaliteiten verloren, hoewel de Duitsers tegenwoordig pogingen proberen te herhalen om het ras te vernieuwen.

Aanbevolen: