Een Huis Bouwen Van Boomstammen: Deskundig Advies

Inhoudsopgave:

Een Huis Bouwen Van Boomstammen: Deskundig Advies
Een Huis Bouwen Van Boomstammen: Deskundig Advies

Video: Een Huis Bouwen Van Boomstammen: Deskundig Advies

Video: Een Huis Bouwen Van Boomstammen: Deskundig Advies
Video: Van boomstam tot log, Loghuis.nl 2024, Maart
Anonim

Ondanks de overvloed aan een grote verscheidenheid aan bouwmaterialen, zijn houten gebouwen nog steeds erg populair, hoewel het bouwen van boomstammen veel verschillende nuances en moeilijkheden met zich meebrengt. Wat de redenen ook mogen zijn voor uw wens om een houten huis te hebben, vraag voordat u met de bouw begint advies aan specialisten, zij zullen u helpen bij het kiezen van de juiste materialen en het vermijden van valkuilen tijdens de bouw.

Een huis bouwen van boomstammen: deskundig advies
Een huis bouwen van boomstammen: deskundig advies

Houten blokhutten in Rusland werden meer dan duizend jaar geleden gebouwd, maar ondanks het feit dat het lijkt alsof de technologieën eeuwenlang zijn uitgewerkt, is het tegenwoordig geen gemakkelijke taak om een huis correct uit boomstammen te bouwen. De bouwtechniek, de verwerking van bouwmaterialen zijn veranderd, de eisen aan de kwaliteit en het comfort van gebouwen zijn toegenomen. Daarom kan men tijdens de bouw van een modern houten huis niet zonder moderne technologieën.

Het eerste advies dat iemand kan geven die besluit een blokhut te kopen, is het vinden van een professioneel bouwbedrijf met specialisten op dit gebied. Er zijn momenteel weinig van dergelijke specialisten, architecten genaamd, en de prijzen voor hun diensten zijn niet gering, maar de besparingen kunnen veel duurder zijn. Om een verantwoordelijke organisatie te vinden, leest u recensies op internet en overlegt u met bekende bouwers, evenals met mensen die onlangs ook een blokhut hebben gebouwd.

Selectie van bouwmaterialen

De keuze van grondstoffen speelt een belangrijke rol in de constructie, de veiligheid, duurzaamheid en het comfort van het huis zijn hier direct van afhankelijk, daarom is het de moeite waard om de houtkeuze met volledige verantwoordelijkheid te benaderen.

Bij het bouwen van een huis wordt de voorkeur gegeven aan grenen, omdat het de maximale reeks noodzakelijke eigenschappen heeft. Het hout is duurzaam, heeft een hoge dichtheid en is goed bestand tegen uitdrogen, heeft weinig noesten, is licht, het leent zich goed voor verwerking met bouwgereedschap en bovendien blijft de stam van deze boom diagonaal over een voldoende lange tijd ongeveer gelijk. lengte. Dit alles vergemakkelijkt de bouw aanzienlijk.

De prijs van dennen is ook redelijk betaalbaar in vergelijking met andere boomsoorten. Dit is de reden waarom grenen stammen het meest gebruikte materiaal zijn voor houten gebouwen.

Let voor de beste houtkwaliteit op de plek waar deze bomen groeiden. Het is het beste om de dennen van de noordelijke regio's van ons land te gebruiken bij het bouwen van een huis, zoals Kostroma, Arkhangelsk, Vologda, de Republiek Komi en Buryatia. Dennenbomen uit de bossen van Zuid-Rusland, zoals het Krasnodar-gebied en de regio Lipetsk, zijn meer geschikt voor afwerking en decoratief werk, omdat hun stammen korter en meer vertakt zijn.

Om de structuur van de hoogste kwaliteit te verkrijgen, is het bovendien raadzaam om een blokhut te plaatsen van hout dat in de winterperiode is geoogst.

Krimp bestrijden

De krimp van een houten huis duurt nog drie jaar na de bouw ervan. Dit proces is onvermijdelijk, maar u kunt de negatieve gevolgen ervan verminderen. Leg extra ruimte in de hoogte bij het installeren van deuren en ramen in het frame, leg de resulterende gaten met minerale wol, touw, mos en andere zachte isolatie.

Als dit niet gebeurt, zal de balk na krimp met zijn gewicht op het deurkozijn en raamkozijn vallen, wat ertoe zal leiden dat de deur vastloopt en het raam breekt of verdraait.

Het blokhut zelf moet ook worden gemaakt met behulp van een speciale technologie, die momenteel niet in het bezit is van alle bedrijven. In elk blok worden speciale gaten gemaakt, die met elkaar samenvallen, en tijdens krimp zullen de stammen daardoor dichter op elkaar liggen, waardoor het huis duurzamer en warmer wordt.

Bestrijd houtscheuren

Bij het bouwen en bedienen van een houten huis, moet u proberen een bepaalde temperatuur te weerstaan, en te scherpe veranderingen daarin te vermijden. Vergeet niet dat het afgewerkte stuk minstens een jaar zonder verwarming moet staan om gelijkmatig te drogen.

In de toekomst moet het verwarmingssysteem bijzonder zorgvuldig worden doordacht om houtscheuren te voorkomen.

Onze voorouders in houten huizen plaatsten bakstenen ovens in het midden van de kamer, die een gelijkmatige verwarming rond de hele omtrek van de muren gaven.

In een modern gebouw moet je ook proberen de warmte gelijkmatig te verdelen, om een puntstijging van de temperatuur te vermijden. Om woningen van deze eigenschappen te voorzien, moet u in de ontwerpfase van het gebouw nadenken over het verwarmingssysteem.

Nadelen in het ontwerp van de opstelling van verwarmingsapparaten kunnen leiden tot lokale schade aan een deel van de stammen, ongelijkmatige krimp van het blokhut, het verschijnen van grote scheuren in het hout, wat dan zal resulteren in een zeer dure reparatie van het geheel huis. Mogelijk moet u zelfs een deel van de stammen doorzagen en vervangen, wat onvermijdelijk de sterkte en thermische isolatie van het hele gebouw zal verminderen.

Binnen- en buitenafwerking van een blokhut

Om een houten constructie lang mee te laten gaan, is het noodzakelijk om het hout van een luchtstroom te voorzien. Laat hiervoor een kleine opening tussen de boomstammen en een blinde gipsplaatstructuur, als u besluit er een te maken. De resulterende ruimte kan worden gevuld met zachte isolatie.

Externe afwerking van een structuur gemaakt van boomstammen is slechts 2-3 jaar na het einde van de constructie toegestaan, wanneer het huis opdroogt en de hoofdkrimp eindigt. Voordat u met de werkzaamheden begint, moet u het blokhuis reinigen van vuil, mos en stof, het impregneren met een speciale samenstelling om bederf en verbranding te voorkomen en vervolgens alle scheuren afdichten of afdichten met schuim. Nu kun je beginnen met afwerken.

Aanbevolen: