Het Juiste Sanitair En Waterleidingen Kiezen

Inhoudsopgave:

Het Juiste Sanitair En Waterleidingen Kiezen
Het Juiste Sanitair En Waterleidingen Kiezen

Video: Het Juiste Sanitair En Waterleidingen Kiezen

Video: Het Juiste Sanitair En Waterleidingen Kiezen
Video: Zelfbouwhuis - uittekenen en uitslijpen van leidingen voor sanitair en elektriciteit 2024, Maart
Anonim

Het watervoorzieningssysteem is een van de belangrijkste van alle interne communicatie. Waterleidingen en het materiaal waaruit ze zijn gemaakt, moeten worden gekozen rekening houdend met de eigenaardigheden van het werk in bepaalde omstandigheden. Maar hoe kies je een goed en kwalitatief hoogwaardig sanitair voor warm- of koudwatervoorziening?

Het juiste sanitair en waterleidingen kiezen
Het juiste sanitair en waterleidingen kiezen

Polypropyleen, koperen, stalen en kunststof buizen

Sanitair gemaakt van polypropyleen buizen valt op door zijn betaalbare prijs en veelzijdigheid - ze kunnen worden gebruikt voor zowel warm- als koudwatervoorziening. Buizen van dit materiaal worden gebruikt voor ondergrondse riolering en verwarmingssystemen. Technisch gezien zijn ze vergelijkbaar met producten gemaakt van vernet polyethyleen, maar een polypropyleen buis is veel goedkoper en wordt aan elkaar gelast.

Alle polypropyleen buizen zijn geschikt voor koudwatervoorziening en voor warmwatervoorziening alleen apparatuur die is versterkt met metaal en glasvezel.

Ook veelzijdig zijn roestvrijstalen en koperen leidingen, die geschikt zijn voor beide soorten watervoorziening en het meest duurzaam zijn. Als u niet van plan bent om op uw sanitair te besparen, koop dan alleen koperen leidingen.

De stalen sanitairkit verliest vandaag zijn vroegere populariteit. Ondanks de lage prijs en betrouwbaarheid hebben metalen buizen veel nadelen. Ze zijn gevoelig voor corrosie, afzettingen op de muren, zien er onesthetisch uit en moeten tijdens de installatie worden gelast.

Kunststof sanitair is tegenwoordig het populairst. Buizen van dit materiaal corroderen niet, hebben een hoge chemische bestendigheid en een lange levensduur (tot 50 jaar), hebben een lage thermische geleidbaarheid en zijn eenvoudig te installeren.

Polybutyleen, polyethyleen, PVC en metaal-kunststof sanitair

Polybutyleenbuizen zijn vrij flexibel, hebben een lage thermische uitzettingscoëfficiënt en zijn bestand tegen watertemperaturen tot 90 ° C. Dergelijke apparatuur wordt vaak gebruikt in het vloerverwarmingssysteem en is verbonden door middel van lassen.

Duurzame en flexibele polyethyleen buizen zijn ideaal voor koudwatervoorziening, omdat ze niet breken bij bevriezing, wat erg belangrijk is voor een landelijke watervoorziening. Voor het warmwatervoorzieningssysteem worden XLPE-buizen gebruikt, die zijn verbonden door fittingen en duurder zijn dan polyethyleen buizen.

Vergeet bij het kiezen van buizen niet rekening te houden met de kosten van de connectoren, die in sommige gevallen hoger zijn dan die van de buizen zelf.

PVC-buizen zijn de sterkste en meest UV-bestendig. Ze zijn geweldig voor blootliggende bedrading en beide soorten watertoevoer.

Versterkte kunststof buizen hebben een drielaagse structuur, zijn bestand tegen corrosie, wegen weinig, buigen gemakkelijk en behouden perfect de gewenste vorm. Ze zijn duurzaam, eenvoudig te installeren en hoeven niet te worden gelast. Witte leidingen worden geproduceerd voor warmwatervoorziening en blauwe of lichtblauwe leidingen voor koud water.

Aanbevolen: