Cement-zandmengsel: Kwaliteitscriteria

Inhoudsopgave:

Cement-zandmengsel: Kwaliteitscriteria
Cement-zandmengsel: Kwaliteitscriteria

Video: Cement-zandmengsel: Kwaliteitscriteria

Video: Cement-zandmengsel: Kwaliteitscriteria
Video: Gebruiksaanwijzing - Deel 2 - Mengen en storten - Wet cast 2024, Maart
Anonim

Cement-zandmengsel is een universeel bouwmateriaal gemaakt van Portlandcement, zand en aanvullende additieven die afhankelijk van het doel van de mortel kunnen worden gebruikt. Dit type bouwmengsel wordt in verschillende werken gebruikt. De kwaliteit van de reparatie van het toekomstige pand hangt af van de kwaliteit ervan.

Cement-zandmengsel: kwaliteitscriteria
Cement-zandmengsel: kwaliteitscriteria

Soorten mengsels

Met de ontwikkeling van bouwtechnologieën zijn er veel soorten cement-zandmengsels ontstaan. Onder de grote verscheidenheid aan materialen kan men cementzandpleisters, metselmortels en zandbeton onderscheiden. Cementpleister wordt gebruikt bij de behandeling van betonnen en bakstenen oppervlakken. Het verschilt afhankelijk van de grootte van de vulstof en is een type cementplamuur, met dit verschil dat dit type pleister na het aanbrengen geen extra bewerking behoeft.

Metselmortels worden gebruikt om keramische blokken, bakstenen, verschillende soorten beton, houten constructies, vloermontage, wapening, enz. Het is een kant-en-klare verbinding die zorgt voor het leggen van bouwmaterialen en de duurzaamheid van de hele constructie. Zandbeton wordt gebruikt bij de vervaardiging van vloeren met verhoogde sterkte-eigenschappen. Het is gemaakt met het gebruik van verschillende chemische additieven om de sterkte van het materiaal te vergroten, en in zijn ontwerp doet het meer denken aan fijnkorrelig beton.

Lees aandachtig de instructies voor de verdunning en het gebruik ervan voordat u het mengsel gebruikt.

Het juiste mengsel kiezen

De kwaliteit van het mengsel hangt grotendeels af van de materialen die bij de vervaardiging worden gebruikt: zand, cement, chemische additieven en de verhouding van al deze elementen. Het meest succesvolle aandeel bindmiddel en zand is 1 tot 3, d.w.z. op een cement-kalkbasis met een verhouding van 1 op 1, worden 6 eenheden zand toegevoegd.

Volgens GOST hebben de mengsels verschillende markeringen, afhankelijk van de sterkte en stabiliteit, die wordt bepaald door de kwaliteit van het zand. Het mengsel, gemarkeerd met M-150, is bestand tegen een belasting tot respectievelijk 150 kg / cm ^ 2 en M-300 - 300 kg / cm ^ 2. Bij het kiezen van een materiaal moet u zich echter niet alleen laten leiden door de sterkteparameters, omdat: hoe hoger deze indicator, hoe minder het oppervlak bestand is tegen de fysieke belasting die optreedt tijdens het gebruik. Hierdoor neemt het risico op scheurvorming in de bouwconstructie toe. Bovendien mag de samenstelling geen externe additieven en vulstoffen bevatten, behalve die waaruit dit materiaal is gemaakt.

De kwaliteit van het gebruikte materiaal wordt ook beïnvloed door weersomstandigheden, inhomogeniteit van het mengsel door verkeerde menging en grote variaties in de dikte van het aan te brengen materiaal.

Bij het bepalen van de kwaliteit van mengsels wordt ook rekening gehouden met de mobiliteit van het materiaal, het vermogen om water vast te houden, delaminatie, temperatuur waarbij applicatie mogelijk is, gemiddelde dichtheid en vochtigheid. Het vloeistofretentievermogen van mengsels moet minimaal 90% zijn en de stratificatiefactor niet meer dan 10%. De gebruikstemperatuur moet minimaal 10-15 ° C zijn en de luchtvochtigheid mag niet hoger zijn dan 0,1%.

Aanbevolen: