Plafond In De Slaapkamer: Design En Decoratie

Inhoudsopgave:

Plafond In De Slaapkamer: Design En Decoratie
Plafond In De Slaapkamer: Design En Decoratie

Video: Plafond In De Slaapkamer: Design En Decoratie

Video: Plafond In De Slaapkamer: Design En Decoratie
Video: TuneLight: Sierprofielen en verlichtingsoplossingen 2024, Maart
Anonim

Het plafond is een belangrijk element van interieurdecoratie. Het is van dit detail dat de harmonie van de algehele ontwerpstijl van de kamer en het psychologische comfort van de persoon erin afhangen. Om deze reden is het belangrijk om speciale aandacht te besteden aan het ontwerp van het plafond in de slaapkamer - ontwerpfouten kunnen leiden tot slapeloosheid, hoofdpijn en een gevoel van ongemak.

Plafond in de slaapkamer
Plafond in de slaapkamer

Keuze uit afwerkingen

Als u nadenkt over het ontwerp van het slaapkamerplafond, is het raadzaam om allereerst aandacht te besteden aan de hoogte van de muren van de kamer zelf. Natuurlijk zien span- of gipsplaatplafonds er erg aantrekkelijk uit en kunt u ingewikkelde geometrische ontwerpen maken, maar tegelijkertijd verlagen ze de hoogte van de kamer aanzienlijk, waardoor ze ongeveer 15-20 cm van de muren "wegnemen".

Een even belangrijke interieurfactor is de natuurlijke verlichting van de slaapkamer. Glanzende materialen voor het afwerken van het plafond en goed geplaatste extra bronnen van algemene en lokale verlichting helpen het gebrek aan licht te elimineren en de visuele illusie van een ruimere kamer te creëren.

Dus, voor een slaapkamer gemaakt in een klassieke stijl, is een glad wit canvas ideaal - egaal of met twee niveaus. De omtrek van een dergelijk plafond is uitgerust met schijnwerpers of verborgen verlichting, waardoor de illusie ontstaat dat daglicht door de onderste laag breekt.

klassieke slaapkamerstijl
klassieke slaapkamerstijl

Bovendien is de ingetogen stijl van een effen wit plafond ideaal voor slaapkamers met heldere accenten of pakkende, ingewikkelde ornamenten.

slaapkamer met lichte accenten
slaapkamer met lichte accenten

Plafondvorm

In ruime slaapkamers met vrij hoge muren zien plafondstructuren er erg elegant uit, waardoor u een bepaald deel van de kamer visueel kunt plaatsen.

Meestal wordt op deze manier een slaapgedeelte toegewezen - de vorm van het plafond kan de contouren van het bed of het hoofdeinde herhalen. Met deze techniek kunt u een enkele harmonie van het ontwerp van de kamer creëren, terwijl u de schoonheid en gratie van het meubilair benadrukt.

complexe plafondvorm
complexe plafondvorm

Een andere populaire zoneringstechniek is het creëren van een vloeiende overgang van wand naar plafond. Gebruik hiervoor dezelfde decoratie met behang, panelen of schilder een deel van de muur en het plafond met dezelfde kleur.

Meestal wordt deze techniek gebruikt op de locatie van het bed. Vooral de "slaapruimtes", gemaakt in de vorm van verschillende uitsteeksels van gipsplaat en uitgerust met extra verlichting, zien er indrukwekkend uit.

slaapplaats zonering
slaapplaats zonering

Bijpassende stijl

Als de slaapkamer in een bepaalde stijl is ingericht, moet het ontwerp van het plafond er noodzakelijkerwijs mee overeenkomen en de karakteristieke kenmerken benadrukken.

Dus voor de "landelijke" stijl is plafondbekleding met houtachtige panelen of pseudo-balken ideaal. Voor een decoratief effect kunnen balken worden versierd met fijn houtsnijwerk of rustieke schilderijen.

landelijke stijl in de slaapkamer
landelijke stijl in de slaapkamer

De shabby chic stijl wordt geaccentueerd door crèmekleurige plafonds versierd met prachtig stucwerk, decoratieve hoeken of rozetten.

Maar tegelijkertijd is het erg belangrijk om het niet te overdrijven met de inrichting van plafondconstructies: als er een grote hoeveelheid gebeeldhouwde meubels, decoraties en snuisterijen in de slaapkamer is, moet de plafonddecoratie ingetogen en laconiek zijn.

De etnische stijl van decoratie wordt benadrukt door de plafonddecoratie met hout of bekleding die steen imiteert. De overheersende kleuren moeten zo natuurlijk mogelijk zijn: oker, bruin, lichtgroen, lavendel, enz.

Onderwerpplafonds in de vorm van een rekbaar canvas met een specifiek patroon dat de algemene stijl en het kleurenschema van de kamer benadrukt, zijn ook erg populair.

verhaal plafond in de slaapkamer in
verhaal plafond in de slaapkamer in

Maar dergelijke ontwerpen hebben een belangrijk nadeel: ze raken snel verveeld en beginnen te irriteren.

Bovendien kunnen er problemen optreden bij de selectie van decorelementen als er een wens is om het ontwerp van de kamer te wijzigen - textiel, meubels, vloerbedekkingen moeten in harmonie zijn met het thema van het plafond.

Aanbevolen: