Echte Meeldauw Op Kruisbessen: Beheersmaatregelen

Inhoudsopgave:

Echte Meeldauw Op Kruisbessen: Beheersmaatregelen
Echte Meeldauw Op Kruisbessen: Beheersmaatregelen

Video: Echte Meeldauw Op Kruisbessen: Beheersmaatregelen

Video: Echte Meeldauw Op Kruisbessen: Beheersmaatregelen
Video: Kruisbes snoeien in het voorjaar 2024, Maart
Anonim

De bladeren en scheuten van de kruisbes zijn bedekt met een witachtige bloei en al snel beginnen de bladeren te krullen en uit te drogen. Bessen worden ook deels onbruikbaar. Wat is het dat de struik vernietigt? Dit is echte meeldauw van kruisbessen, die onmiddellijk moet worden behandeld.

Echte meeldauw op kruisbessen: beheersmaatregelen
Echte meeldauw op kruisbessen: beheersmaatregelen

Wat is echte meeldauw?

Echte meeldauw van kruisbes tast niet alleen deze tuinheester aan, maar ook rode en zwarte aalbessen. De veroorzaker is een schimmel, waarvan de infectie plaatsvindt via sporen van naburige zieke planten. Nat weer bij een temperatuur van 17 tot 28°C is gunstig voor de ontwikkeling van de schimmel. Soms wordt echte meeldauw Amerikaans genoemd, waarschijnlijk omdat er een mening is over de import van deze ziekte naar Europa vanuit Amerika.

Methoden voor het bestrijden van echte meeldauw

Allereerst moet je in de herfst alle zieke takken verwijderen en verbranden, omdat er zich een groot aantal acrosporen ophoopt, die zich in de lente zullen verspreiden en nieuwe takken en andere struiken zullen infecteren.

In het vroege voorjaar, zelfs vóór het breken van de knop, worden de struiken bewaterd met heet water en besproeid met een oplossing van Bordeaux-vloeistof, die volgens de instructies wordt verdund. Mochten er tijdens de bloei en de beszetting nog plekken met witte bloei verschijnen, behandel deze dan met fungiciden, maar uiterlijk 30 dagen voor de oogst.

Je kunt kruisbessen van echte meeldauw redden met de volgende folkmethoden:

• Soda-as en waszeep. Verdun hiervoor 100 g zeep en 50 g soda in 10 liter water, meng en spuit op zieke struiken.

• Waszeep en kopersulfaat. De werkoplossing wordt bereid uit 100 g waszeep en 5-10 g kopersulfaat. De zeep wordt in krullen gesneden en opgelost in 1 liter water, vervolgens wordt vitriol in 9 liter water gegoten, gemengd en een zeepoplossing wordt gegoten. Als het correct wordt gedaan, is het resultaat een blauwachtige vloeistof zonder vlokken.

Behandel uw tuinheesters meerdere keren met tussenpozen van 4-5 dagen en u kunt Amerikaanse echte meeldauw kwijtraken.

Aanbevolen: