Waarom Ramen Zweten In De Winter

Waarom Ramen Zweten In De Winter
Waarom Ramen Zweten In De Winter

Video: Waarom Ramen Zweten In De Winter

Video: Waarom Ramen Zweten In De Winter
Video: Waarom zweten we? 2024, Maart
Anonim

Vocht dat zich heeft opgehoopt op beslagen glas wordt condensatie genoemd. De kans op condensatie op het glasoppervlak is afhankelijk van het temperatuurverschil. Het wordt gevormd als het warm is in de kamer en koud buiten.

Waarom ramen zweten in de winter
Waarom ramen zweten in de winter

Onthoud waarom ochtenddauw verschijnt - het valt uit bij hoge luchtvochtigheid, wanneer warme lucht begint af te koelen. In dit geval verschijnt stoom, die verzadigd raakt, bezinkt op de grond in de vorm van waterdruppels. Dit fenomeen wordt dauwpunt genoemd, wanneer lucht bij een bepaalde temperatuur en relatieve vochtigheid geen vocht meer in dampvorm vasthoudt.

Door het temperatuurverschil beslaan de ramen, dit proces wordt ook beïnvloed door de luchtvochtigheid in de ruimte. Dit fenomeen is meer uitgesproken bij glas in kunststof ramen met dubbele beglazing. In de oude houten monturen stonden de glazen op grote afstand van elkaar. Kamerglas in een houten glaseenheid heeft de tijd om meer op te warmen dan hetzelfde glas in een kunststof frame. Door de openingen tussen het frame en het glas vindt er een natuurlijk ventilatieproces plaats. Kunststof ramen zijn luchtdichter, er zal zich condens ophopen als er geen ventilatie in de kamer is.

Vocht in een gewoon appartement komt uit verschillende bronnen. Luchttemperatuur heeft ook invloed op de luchtvochtigheid. De relatieve vochtigheidsindicator verandert bij een verlaging of verhoging van de temperatuur, bijvoorbeeld als de verwarming een kachel is. Hoe hoger de luchtvochtigheid in de kamer, hoe meer condens er zich zal verzamelen.

Doe een eenvoudig experiment. Laat een glazen fles een dag in de koelkast staan. Haal hem er 's avonds uit en plaats hem op de vensterbank. Druppels verzamelen zich op het oppervlak van de fles. Zo beslaan de ramen, omdat de luchtvochtigheid in de kamer is gestegen en de temperatuur is gedaald.

Om de hoeveelheid vocht op het glas te verminderen, is het noodzakelijk om de relatieve vochtigheid te verlagen en de temperatuur te verhogen. Zorg hiervoor voor warme luchttoegang tot het vensterglas. Als er radiatoren langs de pallets zijn en de gordijnen het raam goed sluiten, til de gordijnen dan op of schuif ze opzij. Ventileer de ruimte regelmatig door frisse, droge lucht aan te voeren.

Aanbevolen: