Hoeveel Dagen Na Het Zaaien Komt Er Winterrogge Uit

Inhoudsopgave:

Hoeveel Dagen Na Het Zaaien Komt Er Winterrogge Uit
Hoeveel Dagen Na Het Zaaien Komt Er Winterrogge Uit

Video: Hoeveel Dagen Na Het Zaaien Komt Er Winterrogge Uit

Video: Hoeveel Dagen Na Het Zaaien Komt Er Winterrogge Uit
Video: Wanneer een daikon planten in 2021? 2024, Maart
Anonim

Sommige tuinders planten rogge op hun percelen als vanggewas - een plant die de grond verrijkt met voedingsstoffen, in eenvoudige bewoordingen - siderata. Voor het zaaien in de herfst gebruiken tuinders winterrogge en voor het zaaien in de lente lenterogge.

Hoeveel dagen na het zaaien komt er winterrogge uit
Hoeveel dagen na het zaaien komt er winterrogge uit

Kennis van hoe snel een gewas ontkiemt en groeit, helpt tuinders om niet te worden verward met de tijd van het planten van een plant in de herfst. Over het algemeen hangt de timing van het ontkiemen van zaden af van drie factoren:

  • bodemvocht;
  • de diepte van inbedding in de grond;
  • bodem temperatuur.

Wanneer winterrogge ontkiemt na het planten

Bij een temperatuur van 20 graden beginnen roggezaden al vijf dagen na het planten te ontkiemen en bij een lagere temperatuur pas na 7-8 dagen. Drie tot vier weken na het zaaien bereiken de zaailingen een hoogte van 5 tot 15 centimeter (hoe kouder het weer, hoe langzamer het gewas groeit).

Als u deze informatie kent, kunt u vrij berekenen wanneer u in een bepaalde regio het beste winterrogge kunt zaaien. Het is bekend dat voor normale overwintering een cultuur moet ontkiemen en iets moet groeien voordat de eerste nachtvorst begint. Aangezien in Centraal-Rusland de eerste nachtvorst eind oktober-begin november valt, moet hier medio september rogge worden geplant, in meer zuidelijke regio's in oktober.

Is het mogelijk om winterrogge te planten in oktober, november?

Voor de vorst moet rogge ontkiemen en sterker worden, zonder dit kunnen de zaden afsterven. Om de vraag over de timing van het planten te beantwoorden, is het daarom belangrijk om rekening te houden met de klimatologische omstandigheden van de regio waarin het gewas zal worden gezaaid. In Midden-Rusland is het bijvoorbeeld niet raadzaam om in oktober en november rogge te planten, maar in meer zuidelijke regio's is het heel acceptabel.

Aanbevolen: