Zaaddesinfectie: Droge En Natte Methode

Zaaddesinfectie: Droge En Natte Methode
Zaaddesinfectie: Droge En Natte Methode

Video: Zaaddesinfectie: Droge En Natte Methode

Video: Zaaddesinfectie: Droge En Natte Methode
Video: Mijn Krullen Routine - De Curly Girl Methode // OPTIMAVITA 2024, Maart
Anonim

Het bekende gezegde "Wat is het zaad, zo is de stam" zal altijd relevant zijn. Zaden kunnen worden aangetast door bacteriën, virussen, schimmels. En dergelijke schadelijke infecties kunnen zelfs leiden tot de dood van niet alleen zaailingen, maar ook volwassen planten. Het ontsmetten van zaden is de meest betaalbare manier om een gezond en gezond gewas te telen.

Zaaddesinfectie: droge en natte methode
Zaaddesinfectie: droge en natte methode

Binnenlandse producenten leveren aan de handel gezuiverde rassenzaden die onzichtbare infecties kunnen overbrengen. Het is verstandiger om dergelijk zaadmateriaal te desinfecteren. Er zijn twee manieren: droge en natte desinfectie.

Droge desinfectie (opwarmen)

Vooral leden van de pompoenfamilie houden ervan om te "koesteren". Komkommers, courgettes, pompoenen, squash worden op warme radiatoren (ovens) geplaatst of in de buurt ervan gehangen. Uien, pompoenpitten, bieten worden in een dunne laag gelegd en in de lente in de zon verwarmd, af en toe roerend. Zaden van de kruisbloemige familie (kool, raap, radijs, radijs, mosterd) worden een half uur in water verwarmd bij een temperatuur van ongeveer 50 ° C met behulp van een thermoskan. Je kunt de zaden ook in kleine potjes doen en in warm water dompelen. Sommige zaden hebben een warmere verwerking nodig. Wortelzaden moeten bijvoorbeeld worden verwarmd tot ongeveer 54 ° C.

Natte desinfectie

- het gebruik van een 1% -oplossing van kaliumpermanganaat voor het weken van droge zaden van tomaten, komkommers.

image
image

Na 20 … 30 minuten desinfectie moeten ze worden gewassen in stromend niet-koud water.

- het gebruik van aloë-sap. Het oude vel wordt vooraf gesneden en ongeveer een week in de koelkast (t 1°C) bewaard.

image
image

Daarna wordt het sap eruit geperst en worden de zaden er een dag in bewaard, daarna worden ze gedroogd.

- desinfectie en voeding in knoflooksap. Een eetlepel sap wordt verdund in 1/3 kopje water, de zaden worden daar een uur neergelaten en in water gewassen en vervolgens gedroogd.

- verwerking in de infusie van calendulazaden. Een eetlepel zaden (samen met bloemen) wordt gedurende 2 … 3 dagen in een liter water geperst.

image
image

In de infusie worden zaden die moeten worden gedesinfecteerd gedurende 30 minuten neergelaten. Vooral effectief zijn de behandeling van asterzaden van fusarium, kool van bacteriose.

- gebruik van as voor desinfectie en voeding van zaden. Een eetlepel as wordt met 1 liter water gegoten. Sta er een dag op, waarbij u de oplossing regelmatig schudt. De infusie wordt uitgelekt zonder as en de zaden worden er drie uur in ondergedompeld. Daarna worden ze gewassen met water en gedroogd.

U kunt ook micromeststoffen gebruiken (borium, molybdeen, koper, enz.). Bij correct gebruik zullen ze de zaden ten goede komen. Maar thuis is het moeilijk om de exacte dosering aan te houden.

U kunt in sommige gevallen fungiciden (fytosporine, maxim, vitaros) gebruiken, nadat u de instructies voor deze geneesmiddelen van tevoren hebt gelezen.

Van de natte desinfectiemethoden mogen meerdere behandelingen niet tegelijk worden gecombineerd. Dit kan de zaden beschadigen.

Aanbevolen: