De Beste Spanningsregelaar Voor Een Gasboiler

De Beste Spanningsregelaar Voor Een Gasboiler
De Beste Spanningsregelaar Voor Een Gasboiler

Video: De Beste Spanningsregelaar Voor Een Gasboiler

Video: De Beste Spanningsregelaar Voor Een Gasboiler
Video: Какой антифриз лучше для отопления? Теплоноситель для системы отопления. Вода вместо антифриза. 2024, Maart
Anonim

Waarom heb je een spanningsregelaar nodig voor een gasboiler? Aan welke eisen moet het voldoen? Welk type stabilisator moet je kiezen?

spanningsstabilisator voor gasboiler
spanningsstabilisator voor gasboiler

Waarom heb je een spanningsregelaar nodig voor een ketel?

Gasketels van moderne verwarmingssystemen zijn gevoelig voor de kwaliteit van de leverende elektriciteit en stellen strenge eisen aan de ingangswisselspanning: een waarde van 220 of 230 V (met een tolerantie van maximaal 5%) en een ideale sinusvorm (zonder onderbrekingen en vervormingen).

Huishoudelijke elektriciteitsnetten zijn vaak niet in staat om dergelijke kenmerken te bieden, wat leidt tot zowel voortijdige slijtage als storing van de vluchtige componenten van de ketel, en tot ernstige storingen van het apparaat, gevolgd door een schending van het vastgestelde thermische regime.

Zelfs als de indicatoren van het elektrische netwerk stabiel zijn en de toegestane limieten niet overschrijden (een zeldzaam geval voor de meeste Russische regio's), is niemand immuun voor noodsituaties veroorzaakt door natuurrampen en de menselijke factor. Draadbreuken als gevolg van orkaanwind, "ijsregen", onjuiste installatie of vandalisme zijn beladen met een scherpe daling van de spanning of, omgekeerd, een sterke golf van elektrische energie, die de gevoelige microprocessorelementen van de ketel onmiddellijk zal uitschakelen (tot volledige burn-out van de planken).

Volgens statistieken houdt een derde van de storingen van verwarmingsapparatuur precies verband met de negatieve invloed van de externe voeding, terwijl dergelijke storingen geen garantiegevallen zijn - reparatiewerkzaamheden worden betaald door de eigenaar van het apparaat!

Daarom is het bij het kopen en installeren van een gasboiler noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de elektronische componenten worden beschermd tegen de meest typische problemen voor het Russische stroomsysteem: kortstondige spanningspieken, constant lage of hoge netspanning, impulsoverspanning, verschillende interferentie en vervorming van het netsignaal. Een van de meest voorkomende oplossingen is het aansluiten van een spanningsstabilisator voor de ketel, die tot taak heeft de netwerkparameters te regelen en gevaarlijke invloeden te neutraliseren.

Wat voor soort stabilisator is nodig voor de ketel?

Er is een grote keuze aan stabilisatoren op de markt voor elektrische apparatuur, maar niet alle producten zijn even effectief bij het werken met verwarmingssysteemapparatuur. Alleen modellen die aan de volgende vereisten voldoen, kunnen een betrouwbare en duurzame werking van een gasboiler garanderen:

  • breed scala aan gereguleerde spanning - meer dan de amplitude van pieken in het ketelvoedingsnetwerk;
  • maximale prestaties - de betrouwbaarheid van de bescherming neemt toe met een afname van de tijd die de stabilisator nodig heeft om de netwerkfluctuaties te compenseren;
  • de vorming van het uitgangssignaal zo dicht mogelijk bij de ideale sinusoïde;
  • hoge stabilisatienauwkeurigheid - de afwijking van de uitgangsspanning mag niet groter zijn dan ± 5%;
  • het vermogen om te werken met overbelastingen als gevolg van de aanwezigheid van inschakelstromen in de apparatuur van het verwarmingssysteem.

Welk type stabilisator voldoet aan de eisen van de ketel?

Overweeg de overeenstemming van de belangrijkste soorten stabilisatoren met de bovenstaande vereisten:

  • ferroresonant - ze worden gekenmerkt door een klein regelbereik, kunnen niet bij overbelasting werken en de vorm van de uitgangsspanning vervormen, daarom zijn deze apparaten praktisch niet gewend om met gasboilers te werken;
  • elektromechanisch - hebben een stabilisatienauwkeurigheid die voldoende is voor gasboilers, maar vanwege een aantal ernstige tekortkomingen kunnen ze geen hoog niveau van veiligheid van de beschermde apparatuur garanderen. We hebben het over lage snelheid (met uitzondering van enkele dure modellen) en zwakke filtering van elektromagnetische interferentie, evenals de onbetrouwbaarheid van mechanica en mogelijke vonkontlading tijdens bedrijf (de laatste is vooral gevaarlijk bij gebruik in dezelfde ruimte met gastoestellen);
  • relais - ze werken sneller dan elektromechanische, maar ze vervormen de spanningssinusoïde en hebben een stabilisatienauwkeurigheid van 6-8%, deze waarde is niet voldoende om een moderne gasboiler volledig te beschermen;
  • elektronisch (triac en thyristor) - voldoen aan de meeste vereisten voor voedingsparameters, maar ondanks de hoge kosten zijn ze niet in staat om een ideale continue spanningssinusoïde te produceren en zijn ze gevoelig voor verschillende interferentie en overbelastingen;
  • inverter - loopt voor op andere soorten stabilisatoren in termen van basiskenmerken en is de beste oplossing voor het beschermen van gasboilers, omdat ze voldoen aan al hun eisen voor de kwaliteit van de stroomvoorziening! Het innovatieve werkingsprincipe geeft inverter-apparaten een unieke snelheid, elimineert de overdracht van externe storingen naar de apparaatuitgang en garandeert een ideale sinusvormige uitgangsspanning met een maximale afwijking van 2% van de nominale waarde.

Omvormerproducten hebben een hogere prijs in vergelijking met sommige verouderde stabilisatormodellen, maar het moet duidelijk zijn dat de kosten van een hoogwaardige en moderne stabilisator onvergelijkbaar zijn met de kosten van het repareren van een gasboiler in geval van schade als gevolg van onjuiste voedingsomstandigheden!

De bekendste fabrikant van spanningsstabilisatoren voor omvormers is GK Shtil. Op de website van het bedrijf www.shtyl.ru kunt u kennis maken met het volledige assortiment stabilisatoren en hun technische kenmerken.

Aanbevolen: