Is Er Schade Van Spaarlampen?

Inhoudsopgave:

Is Er Schade Van Spaarlampen?
Is Er Schade Van Spaarlampen?

Video: Is Er Schade Van Spaarlampen?

Video: Is Er Schade Van Spaarlampen?
Video: Huig Plug LIVE #79: Brand bij Pels Rijcken gedoofd door blusDeken Arjen van Rijn 2024, Maart
Anonim

De stijging van de tarieven dwingt ons op zoek te gaan naar manieren om elektriciteit te besparen, bijvoorbeeld om de efficiëntie van elektrische apparaten te verhogen. Veelgebruikte gloeilampen hebben een zeer laag rendement en daarom proberen ze deze te vervangen door spaarlampen.

Is er schade van spaarlampen?
Is er schade van spaarlampen?

Compact fluorescentielampapparaat

Compacte fluorescentielampen (CFL's) verschillen alleen van conventionele fluorescentielampen die in kantoorgebouwen zijn geïnstalleerd in de grootte en vorm van de lamp, die op verschillende manieren is gebogen om de grootte te verkleinen. De hermetisch afgesloten kolf is gevuld met een mengsel van kwikdamp en inert gas. Tijdens het passeren van een elektrische ontlading wordt het gas geïoniseerd om ultraviolette straling te vormen. Onder invloed van ultraviolet licht begint een fosfor te gloeien - een speciale substantie die op het binnenoppervlak van de kolf wordt aangebracht.

CFL-voordelen

Efficiëntie d. gloeilampen zijn erg laag omdat een aanzienlijk deel van de verbruikte elektriciteit verloren gaat in de vorm van warmtestraling van de gloeidraad. Fluorescentielampen hebben dit nadeel niet en daarom zijn hun efficiëntie en levensduur meerdere keren hoger.

Ontladingslampen zijn niet ontworpen om vaak aan en uit te gaan.

Door de fosfor te veranderen, kunt u het spectrum van CFL-lichtemissie variëren.

CFL schade

De kwikdamp die de kolf vult is uiterst schadelijk voor de gezondheid. Een kapotte lamp in een kamer is een ernstig gevaar voor de gezondheid. Bovendien is het probleem met de verwijdering van spaarlampen die hun levensduur hebben bereikt niet opgelost - in theorie zouden ze moeten worden vernietigd op speciale stortplaatsen, die tot nu toe eenvoudigweg niet in voldoende hoeveelheden bestaan.

Een deel van de in de ontladingsbuis opgewekte ultraviolette straling dringt door het glas naar buiten. Een verhoogd niveau van ultraviolette straling is een factor die huidkanker, eczeem en allergieën veroorzaakt. Bovendien genereert de choke die verantwoordelijk is voor het inschakelen van de lamp elektromagnetische radiofrequentiestraling, die gevaarlijk is op een afstand van ongeveer 15 cm van de basis. Daarom kunnen spaarlampen in een tafel- of bedlampje een extra risicofactor zijn.

Het lichtspectrum van een gloeilamp ligt dicht bij dat van de zon en veroorzaakt daarom geen ongemak als de lamp helder genoeg is. Het lichtspectrum van een fluorescentielamp kan heel anders zijn dan natuurlijk en vermoeidheid, pijnlijke ogen en hoofdpijn veroorzaken.

Let bij het kopen op de laatste cijfers van de CFL-markering, die de kleurtemperatuur aangeven. Bij een gemiddelde verlichting van een woonruimte is de temperatuur die het dichtst bij het spectrum van de gloeilamp ligt 2700-3000 K.

De belangrijke nadelen van spaarlampen zijn hun hoge kosten. Tegelijkertijd zal het frequent in- en uitschakelen van de CFL leiden tot een snelle storing. Dit betekent dat om een spaarlamp te sparen, je hem constant aan moet houden. Zo wordt de hoop om elektriciteit te besparen twijfelachtig.

Voor- en nadelen van LED-lampen

LED-lampen zijn milieuvriendelijke lichtbronnen. Hun efficiëntie en kleurweergave overtreffen de overeenkomstige indicatoren van fluorescentielampen. Met een goed ontworpen stroomvoorziening en een goed georganiseerd koellichaam gaat de LED-lamp meerdere keren langer mee dan een gasontladingslamp.

Het grootste nadeel van LED-lampen is hun hoge kosten. Daarnaast wordt er veel warmte gegenereerd wanneer de LED lamp in werking is. Het is vereist om een goed koellichaam te organiseren, zodat de lamp niet faalt. Dit vergroot de afmetingen van de armatuur aanzienlijk.

Aanbevolen: