Glas Bouwen: Soorten En Technologieën Van Creatie

Inhoudsopgave:

Glas Bouwen: Soorten En Technologieën Van Creatie
Glas Bouwen: Soorten En Technologieën Van Creatie

Video: Glas Bouwen: Soorten En Technologieën Van Creatie

Video: Glas Bouwen: Soorten En Technologieën Van Creatie
Video: Creatief vakman glas 2024, Maart
Anonim

Bouwglas wordt een steeds populairder materiaal. De reden voor zo'n liefde voor een ogenschijnlijk kwetsbaar product zijn eigenschappen van bouwglas als transparantie, hoge slijtvastheid, brandveiligheid, chemische inertie en een onberispelijk uiterlijk.

Glas bouwen: soorten en technologieën van creatie
Glas bouwen: soorten en technologieën van creatie

Voor verschillende doeleinden worden verschillende glassoorten ontwikkeld met de een of andere verbeterde eigenschappen.

De belangrijkste soorten bouwglas:

- gelaagd glas (triplex);

- versterkt glas;

- gespannen glas.

Gelamineerd glas

Gelaagd glas is een complex van twee of drie glasplaten, onderling verbonden door een speciale film of lijm, wat de veiligheid van glas voor anderen aanzienlijk verhoogt. Mechanisch gezien wordt dergelijk glas niet duurzamer, maar wanneer dit type glas wordt vernietigd, vliegen de fragmenten niet weg, maar worden ze door een film in het frame of de deuropening vastgehouden. Bovendien wordt gelaagd glas gekenmerkt door een verhoogde geluidsisolatie.

Triplexen worden veel gebruikt in de auto-industrie, maar ook bij de constructie van moderne gebouwen van "glas en beton".

Versterkt glas

Versterkt glas - meestal gebruikt bij de productie, wordt het geproduceerd in de vorm van niet-gebogen plaatweefsel. Dit is een zeer sterke glassoort, van binnenuit versterkt met een metalen gaasframe.

Tijdens de fabricage wordt een metalen gaas in het midden van de plaat geplaatst. Meestal wordt gelast stalen gaas gebruikt; om de kwaliteit van het glas te verbeteren, wordt vaak gaas met een extra aluminiumcoating gebruikt.

Vanwege de versterkte basis is dergelijk glas bestand tegen aanzienlijke mechanische belastingen, en bij beschadiging worden de fragmenten in het frame gefixeerd en wordt mogelijke schade aan anderen tot een minimum beperkt.

gespannen glas

Gehard glas is een glassoort die een speciale warmtebehandeling heeft ondergaan. Het glas wordt op het smeltpunt gebracht, gevolgd door snelle luchtkoeling. Als gevolg van dit effect krijgt glas speciale eigenschappen, waaronder verhoogde sterkte, weerstand tegen mechanische belasting. Gehard glas is niet bang voor de tijd, het wordt niet troebel en verliest geen transparantie.

Wanneer gehard glas wordt verbrijzeld, zijn de glasfragmenten zo klein dat ze veel minder gevaar opleveren voor anderen dan gewone glasfragmenten.

Gehard glas wordt gebruikt in interieurs, bij de vervaardiging van kantoormeubilair, zelden in glazen scheidingswanden.

Door de fysieke kenmerken van glas te veranderen tijdens de productie van bouwglas, kunt u alle positieve eigenschappen van glas behouden, waardoor zwakke punten, zoals onvoldoende sterkte, instabiliteit voor mechanische belasting en een hoog niveau van gevaar tijdens vernietiging, worden geminimaliseerd.

Aanbevolen: