Wat Is Een Erker?

Inhoudsopgave:

Wat Is Een Erker?
Wat Is Een Erker?

Video: Wat Is Een Erker?

Video: Wat Is Een Erker?
Video: kijk en leer erker uitbouw 2024, Maart
Anonim

Een erker in een modern huis is een goede gelegenheid om een origineel interieur in een appartement te creëren; dit architecturale element zorgt ervoor dat natuurlijk licht alle hoeken van de kamer kan binnendringen, waardoor de kamer een nieuwe look krijgt. En met de extra ruimte kunt u een aparte gezellige hoek in het appartement uitrusten.

Klassieke halfronde erker
Klassieke halfronde erker

Het woord "erker" is Duits en heeft een dubbele vertaling: "lantaarn" of "richel in de muur". Voor het eerst werd dit woord in relatie tot architectuur in de middeleeuwen gebruikt; de erker werd opgevat als het uitsteeksel van de forttoren, wat helpt om de zichtbaarheid van het gebied eronder te verbeteren. Later begon een element van architectuur te worden gebruikt in de woningbouw, maar deze keer had het een uitsluitend decoratieve functie.

Moderne erker

Het betekent een element van de gevel van een gebouw, uit het vlak genomen en een deel van een kamer met ramen vertegenwoordigt. Soms is het een volledig glazen richel van de gevel, van buitenaf omlijst met een gesmede balustrade. Met een erker kunt u de leefruimte vergroten, de natuurlijke verlichting van de kamer verbeteren en een sfeer van vrijheid in de ruimte creëren. Het uitstekende deel kan driehoekig, rechthoekig, rond, trapeziumvormig, veelzijdig zijn. Deze architectonische verfijning wordt actief gebruikt bij de bouw van woongebouwen en commerciële voorzieningen.

Het ontwerp van een moderne erker is vrij complex: het architecturale element zelf wordt zelfs in het stadium van het maken van het project berekend. Dit architectuurelement wordt in de vloer of over de gehele hoogte van het huis geplaatst. Beglazing wordt uitgevoerd met kunststof ramen met dubbele beglazing, onderling verbonden door bevestigingsmiddelen, waaronder profielen, schuifsystemen. Naast de ramen omvat de structuur een basis en een dak, plus extra muren. Als ze dragend zijn, wordt er een onafhankelijke fundering onder geplaatst, zo niet, dan dienen consoleplaten van gewapend beton als basis.

Structureel kan de erker als wand of als hoekelement worden uitgevoerd. De eerste optie wordt als natuurlijker beschouwd, omdat: creëert een gevoel van voortzetting van de kamer en zijn verbinding met de ruimte. Een halfronde erker van 270 graden (of van een cirkel) ziet er bijzonder indrukwekkend uit. Het is handiger om een architectonisch hoekelement te bouwen in de noordelijke regio's, waar bewolkt weer heerst. Hier verspreidt de erker het licht goed, waardoor het tot in de verste hoeken van de kamer doordringt.

Erker decoratie

Er zijn geen speciale regels voor registratie; het is belangrijk om het belangrijkste voordeel van een architectonisch element te benadrukken - het vermogen om natuurlijk licht aan te trekken. Als de erker zich in de keuken bevindt, kunt u ernaast een eethoek uitrusten; dit zorgt voor comfort voor zowel huishoudens als gasten. Als de erker zich in de woonkamer bevindt, kan het gebied bij het raam worden gebruikt als een plek voor een thuisbioscoop, of u kunt hier een zachte hoek regelen om te lezen. Tegenwoordig zijn er veel composities voor een spectaculair erkerontwerp - het hangt allemaal af van de wens en smaak van de eigenaar van het appartement.

Aanbevolen: