Sifon: Soorten, Werkingsprincipe En Installatieregels

Inhoudsopgave:

Sifon: Soorten, Werkingsprincipe En Installatieregels
Sifon: Soorten, Werkingsprincipe En Installatieregels

Video: Sifon: Soorten, Werkingsprincipe En Installatieregels

Video: Sifon: Soorten, Werkingsprincipe En Installatieregels
Video: Сифон хромированный Viega 100 674 2024, Maart
Anonim

Riolering is een complex communicatiesysteem voor de inzameling en verwijdering van huishoudelijk afval. Om de goede werking van het hele systeem te garanderen, is speciale apparatuur nodig, een voorbeeld hiervan is een waterslot. Dit is een klein en eenvoudig ontwerpapparaat dat bewoners zelf in hun huis of appartement kunnen installeren.

Sifon: soorten, werkingsprincipe en installatieregels
Sifon: soorten, werkingsprincipe en installatieregels

Het werkingsprincipe van het waterslot:

Een hydraulische afdichting (sifon) voert taken uit zoals het verminderen van de belasting van het rioolstelsel en het beschermen van leidingen tegen waterslag, evenals het voorkomen van het binnendringen van onaangename geuren in woonruimten. Hydraulische sloten kunnen verschillende ontwerpen hebben, maar elk ervan is gebaseerd op een gebogen buis met extra dynamische of doodlopende apparaten.

Het werkende deel van de hydraulische afdichting is een container waarin water zich ophoopt nadat de stroom is afgesloten. In dit geval blijft de vloeistof in het apparaat altijd op een bepaald niveau, waardoor de communicatie van het afvoergat met de rioolbuis wordt geblokkeerd. Het waterslot fungeert dus als een beschermende barrière die stagnatie van de inhoud van de buis en dienovereenkomstig het verschijnen van een onaangename geur uit de buis voorkomt.

Soorten hydraulische kleppen

Er zijn verschillende hoofdtypen hydraulische rioolafsluiters:

  • fles;
  • knie;
  • dubbele draai;
  • gegolfd.

Stankafsluiters voor flessen zijn de meest voorkomende apparaten die in keukenafvoersystemen worden geïnstalleerd. Ze danken hun naam aan de flesvormige container van polypropyleen, bedoeld voor het verzamelen van voedselresten, die zich onder de afvoerpijp bevindt. Dankzij dit ontwerp vangt het waterslot effectief voedselresten op, waardoor de prestaties van het rioleringssysteem behouden blijven en onaangename geuren worden geëlimineerd.

Knieaanpassingen lijken op de letter U of S. Deze waterslots hebben twee bochten, bij de inlaat en bij de uitlaat. Ze kunnen de druk in de leidingen regelen, dus de beste plaatsen voor hun installatie zijn de afvoer van het bad en het toilet. Er zijn plastic watersloten die eenvoudig van vorm zijn en samengestelde apparaten die hun positie kunnen veranderen om het watervolume nauwkeurig aan te passen. Deze laatste worden bevestigd met speciale moeren en bovenliggende klemmen.

Watersloten met dubbele draai zijn qua ontwerp vergelijkbaar met kniesloten, maar ze hebben een iets complexere configuratie. De afvoerpijp wordt aangesloten op de uitlaat van het sanitair en op de kruising bevindt zich een filterrooster dat haar en ander afval opsluit. Hieronder gaat de structuur soepel over in een elleboog, eindigend met een verbinding met een tweede pijp. Het onderste element bevindt zich op een lichte helling en rust tegen de afvoer. De apparaten zijn geschikt voor gebruik in industriële installaties, die worden gekenmerkt door grote afvoeren met hoge druk in leidingen.

Golfmodellen zijn compacte en flexibele apparaten die geschikt zijn voor installatie in kleine ruimtes. Vanwege zijn plasticiteit kan de golf worden geplaatst op die plaatsen waar het onmogelijk is om structuren van andere typen te plaatsen. Het kan onder elke hoek draaien, samentrekken en uitrekken, zich aanpassen aan de omringende ruimte. Het enige nadeel van het apparaat zijn de geribbelde wanden, waarin vaak kleine afvaldeeltjes vast komen te zitten.

Kenmerken van de keuze van een waterslot

Moderne sanitaire apparatuur (gootstenen, badkuipen en toiletten) vereist de installatie van een sifon. Bij het kiezen van een apparaat moet u zich laten leiden door de volgende factoren:

  • type sifon;
  • afmetingen van het geassembleerde apparaat;
  • materiaal van bevestigingsmiddelen en buizen;
  • aantal aansluitingen en afvoeren;
  • de diameter van de inlaat en uitlaat;
  • bescherming tegen verstoppingen;
  • de aan- of afwezigheid van een overloopsysteem.

In het geval van het installeren van een gootsteen met twee gootstenen, kunt u letten op apparaten met twee afvoerpunten, die hetzelfde werkingsprincipe hebben en alleen verschillen in een complexer ontwerp. Het is noodzakelijk om een sifon te kiezen, met de afmetingen van de ruimte waarin de installatie zal worden uitgevoerd, met name de dichtstbijzijnde opening onder de badkamer. Zorg ervoor dat u de procedure voor het monteren van het waterslot leest en zorg ervoor dat u dit thuis zelf kunt doen.

Installatieprocedure hydraulische afdichting:

De eenvoudigste en meest intuïtieve installatie is een hydraulische flesafdichting. Het installeren onder de gootsteen veroorzaakt geen problemen, terwijl u bij installatie in de badkamer strikt bepaalde instructies moet volgen:

  1. Rust het overloopsysteem uit door de meegeleverde elastische pakking in het overeenkomstige gat op de kuipwand te plaatsen.
  2. Pak het vleugelstuk en schroef het voorzichtig vast aan de steel.
  3. Gebruik de fitting voor het afvoergat om de lange bevestigingsschroef vanaf de bovenzijde in te draaien.
  4. Schroef de geurafdichting vast door een rubberen pakking op de kunststof afvoeruitlaat te plaatsen en de knieplug in te brengen. Draai de buitenste plastic moer vast.
  5. Sluit de polypropyleen aansluiting van de rioolbuis aan op het waterslot.

Zodra de installatie is voltooid, kunt u het systeem testen door de kuip met water te vullen en ervoor te zorgen dat de overloop en afvoer goed werken. Controleer op lekken. Als er een lek wordt gevonden, draait u de moeren strakker aan en bedekt u de verbindingen met afdichtmiddel.

Storingen in het waterslot en hun eliminatie

Ondanks het eenvoudige ontwerp zijn watersluizen gevoelig voor storingen, die van twee soorten kunnen zijn: gedeeltelijke of volledige verlaging van het waterniveau in de elleboog met de uitgang van de pijp naar de hoofdleiding, evenals obstructie. Gedeeltelijke drainage van het systeem treedt meestal op als het sanitair zelden wordt gebruikt of aanvankelijk verkeerd is geïnstalleerd. Het is noodzakelijk om te controleren hoe zelfs het apparaat zich bevindt en of de bocht overeenkomt met de algemene parameters van het sanitairsysteem.

Een probleem zoals het volledig aftappen van een waterslot kan optreden in een systeem dat niet voor ventilatie zorgt. Om te voorkomen dat er water ontsnapt, moet op de kruising van het rioolnetwerk met de stijgleiding een speciale luchtklep worden geïnstalleerd, waardoor vacuümvorming wordt voorkomen. Wat betreft de verstopping van de leiding, het is voldoende om deze schoon te maken met een plunjer of een leidingkabel, of gebruik een antiblokkeringsmiddel van een winkel voor huishoudelijke artikelen.

Om storingen van de hydraulische afdichting als gevolg van een onjuiste installatie te voorkomen, moeten tijdens de installatie speciale aanbevelingen worden gevolgd:

  1. Zorg ervoor dat de diameters van de in- en uitlaatgaten exact overeenkomen met de diameter van de leidingen waarop ze zijn aangesloten.
  2. Installeer kniehekken strikt verticaal, anders kan een hoge luchtvochtigheid in de buis leiden tot schimmelvorming op de wanden. Het is ook noodzakelijk om verticaal een droge afdichting te installeren om de doorvoer van de leiding te vergroten en de kans op verstopping van de leiding te verkleinen.
  3. Verwijder het deksel van de bezinktank voordat u het waterslot installeert en let goed op de positie van de onderrand van de buis ten opzichte van de uitlaat. Bij een sterke onderschatting van de afvoerleiding wordt de leiding geblokkeerd en verslechtert de afvoer. De rand van de afvoerleiding moet 2-3 cm onder de afvoer van de opvangbak liggen.

Onthoud dat de onopvallendheid van een waterslot het helemaal niet tot een onnodig en onnodig onderdeel van het drainagesysteem maakt. De keuze en installatie van dit apparaat moet met volledige verantwoordelijkheid worden benaderd, anders zal het effect het tegenovergestelde zijn: de geur uit de pijp zal alleen maar intenser worden en na verloop van tijd kan deze doorbreken en de kamer overstromen.

Aanbevolen: