Bladluisbestrijding

Inhoudsopgave:

Bladluisbestrijding
Bladluisbestrijding

Video: Bladluisbestrijding

Video: Bladluisbestrijding
Video: Digitaal proefveldbezoek 2021: Suikerbieten 2024, Maart
Anonim

Onder de algemene naam "bladluis" worden enkele tientallen soorten insecten bedoeld, kwaadaardige plagen van planten. Sommigen van hen kunnen van slechts één type plant leven, anderen leven van meerdere. Bladluisbestrijding kan biologische en chemische methoden omvatten.

Bladluisbestrijding
Bladluisbestrijding

Biologische methoden voor bladluisbestrijding

Bladluizen zuigen gezonde sappen uit bladeren en knoppen, waarna ze opkrullen en drogen. Insecten op hun vleugels verhuizen naar naburige planten wanneer ze niet genoeg voedsel hebben voor degenen die al zijn aangetast. In de herfst legt de bladluis eitjes, die in de knoppen overwinteren. In het voorjaar komen er nieuwe generaties ongedierte uit eieren. Om dit te voorkomen, in februari-maart, voordat de knoppen opzwellen en de sappen beginnen te bewegen, kook je water in de tuin en giet je kokend water over bessenstruiken, vooral aalbessen en kruisbessen, waarop dit ongedierte zich vaak nestelt.

Bladluizen geven tijdens hun vitale activiteit een zoete vloeistof af - honingdauw, waar mieren erg van houden. Het kan worden gezegd dat bladluizen het huisdier van de mieren zijn, waar ze goed voor zorgen. Mieren brengen ongedierte over naar nabijgelegen struiken - "grazen" ze. Daarom is het de moeite waard om van mieren af te komen om bladluizen kwijt te raken. Speciaalzaken hebben een grote selectie van mieren capriolen. Omgekeerd is het de moeite waard om insecten naar de tuin te lokken die zich voeden met bladluizen - lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Gewone mussen worden onschatbare helpers bij ongediertebestrijding - ze voeden hun nakomelingen met bladluizen.

Chemische methoden voor bladluisbestrijding

Door bladluizen aangetaste planten moeten met speciale middelen worden besproeid. Volksmethoden zijn praktisch niet schadelijk voor het milieu, maar hun effect op insecten is milder. Snijd samen met de zaadjes van 4-5 hete rode pepers in stukjes en bedek ze met een liter kokend water. Voeg een eetlepel geraspte zeep toe en laat het 24 uur trekken. Zeef de infusie door kaasdoek en giet in een spuitfles. Door bladluizen aangetaste planten sproeien, met bijzondere aandacht voor de onderkant van de bladeren, waar de bladluis de voorkeur aan geeft.

Knoflook kan worden gebruikt om bladluizen te bestrijden in plaats van hete pepers. Plet 200 g knoflook, giet 10 liter water en laat 24 uur staan. Zeef vervolgens de infusie en spuit de planten. Tabaksinfusie is ook effectief. Kook 100 g tabaksstof in een liter water. Filtreer de bouillon, verdun in 10 liter water en voeg 100 g zeepschaafsel toe. Gebruik de infusie wanneer de zeep oplost - het is noodzakelijk dat de vloeistof op de bladeren blijft. Het is aan te raden om voor de bloei te sproeien, dan kun je de schade door bladluizen tot een minimum beperken.