Hoe Leer Je Maaien Met Een Zeis

Inhoudsopgave:

Hoe Leer Je Maaien Met Een Zeis
Hoe Leer Je Maaien Met Een Zeis

Video: Hoe Leer Je Maaien Met Een Zeis

Video: Hoe Leer Je Maaien Met Een Zeis
Video: Zeisen hoe doe je dat 2024, Maart
Anonim

Vroeger begonnen boeren al op jonge leeftijd te leren maaien, waarbij ze de vaardigheden van ervaren maaiers overnamen. Nu wordt de zeis steeds minder gebruikt en vervangt deze door trimmers, maar als het nodig is om op moeilijk bereikbare plaatsen, rond struiken, te maaien, dan kun je geen beter gereedschap vinden.

Hoe leer je maaien met een zeis
Hoe leer je maaien met een zeis

Noodzakelijk

  • - vlecht;
  • - bar;
  • - fijnkorrelige slijpschijf (slijper).

instructies:

Stap 1

Bereid je vlecht voor op het werk. Misschien vereist geen van de landbouwwerktuigen zo'n zorgvuldige voorbereiding. De vlecht moet scherp zijn en tegelijkertijd niet lang dof. Als het gereedschap nieuw is, moet het mes op een fijnkorrelige schuurschijf worden geslepen tot een breedte van 1,5-2 cm, eerst vanaf de onderkant over de gehele lengte van het mes. In dit geval moet het mes zelf nat zijn (het moet tijdens het slijpproces constant worden bevochtigd).

Stap 2

Dan moet de zeis met een speciale hamer op het aambeeld worden geslagen. Een op deze manier voorbereid gereedschap wordt niet lang bot en snijdt het gras af zonder speciale inspanningen met de maaier.

Stap 3

Slijp de vlecht met een speciaal blok vlak voor het maaien. Neem het met je rechterhand voor de hiel en met je linker voor de vlecht. Steek het scherpe uiteinde van het mes schuin achter je in de grond tot een diepte van ongeveer vijf centimeter.

Stap 4

Veeg je vlecht af met een bosje vers gemaaid gras. Doe dit voorzichtig om letsel te voorkomen. Verwijder vervolgens met uw rechterhand het blok en laat het langs het mes (van de hiel naar het midden) van de ene en de andere kant lopen, terwijl u de vlecht met uw linkerhand bij het midden van de kolf vasthoudt. Houd tegelijkertijd de staaf hol ten opzichte van het mes. Na het slijpen van de bovenste helft van het mes, ga je naar de onderkant.

Stap 5

Neem de vlecht in je handen. Kantel je romp iets naar voren. Plaats je rechtervoet voor en je linkervoet achter, zodat je lichaam naar links is gedraaid. Deze stand maakt het maaien gemakkelijker.

Stap 6

Handbewegingen tijdens het maaien moeten cirkelvormig zijn van rechts naar links. In dit geval mag de zwaai van de zeis niet breed zijn (meestal wordt dit bepaald door de draai van het lichaam). De eerste zwaai is van links naar rechts. Breng de vlecht vrij langzaam en soepel aan. De tweede is van rechts naar links bij het maaien van gras, snel en abrupt.

Stap 7

Op het moment van maaien moet de hak van de zeis bijna langs het oppervlak van het gemaaid gebied gaan en moet de neus iets omhoog staan. Deze positie moet gedurende het hele werk worden aangehouden, anders blijft de zeis in de grond steken.

Stap 8

Elke schommel moet soepel zijn. Probeer uw armen niet te belasten, omdat dit onnodige vermoeidheid veroorzaakt. Beweeg na elke zwaai je rechterbeen een stap naar voren, voordat je de volgende keer naar links gaat, ga je naar rechts.

Stap 9

Bij het maaien harkt de hak van de zeis met het maaien het gemaaide gras op en legt het aan het begin van het eerder gepasseerde zwad opzij en vormt het zogenaamde zwad. Let op: er mag geen ongemaaid gras onder liggen. Het zwad moet recht zijn en ongeveer even breed.

Aanbevolen: