Hoe Maak Je 3D-vloeren Met Je Eigen Handen

Inhoudsopgave:

Hoe Maak Je 3D-vloeren Met Je Eigen Handen
Hoe Maak Je 3D-vloeren Met Je Eigen Handen

Video: Hoe Maak Je 3D-vloeren Met Je Eigen Handen

Video: Hoe Maak Je 3D-vloeren Met Je Eigen Handen
Video: 3D GAT in hand tekenen voor beginners 2024, Maart
Anonim

Met 3D-vloertechnologie kunt u een driedimensionaal realistisch beeld creëren dat in perfecte harmonie is met het omringende interieur. Dit is een hightech type zelfnivellerende vloeren, die veel subtiliteiten in de opstelling heeft. Ondanks enkele moeilijkheden kunt u desgewenst alle installatiewerkzaamheden zelfstandig uitvoeren.

3D vloeren
3D vloeren

Zelfnivellerende 3D-vloeren onderscheiden zich niet alleen door uitstekende decoratieve kwaliteiten, maar ook door hoge sterkte en betrouwbaarheid. Deze coating is monolithisch. Onder voorbehoud van alle fijne kneepjes van de installatie, barst de afgewerkte vloer niet, vervaagt hij niet en verliest hij zijn aantrekkelijke uiterlijk niet. Het proces van het installeren van tride-vloeren is ingewikkelder dan het leggen van laminaat of tegels, maar met minimale vaardigheden bij het uitvoeren van constructiewerkzaamheden, kan het apparaat van een dergelijke meercomponentencoating onafhankelijk worden uitgevoerd. Een dergelijke decoratieve coating is niet alleen geschikt voor woonkamers in een appartement of huis, maar ook voor badkamers, toiletten en keukens, omdat het afgewerkte oppervlak bestand is tegen slijtage en vocht.

Gereedschappen en materialen voor het maken van 3D-vloeren

Om een driedimensionale decoratieve vloerbedekking te maken, moet u speciale materialen en gereedschappen gebruiken. Ze moeten van tevoren worden gekocht bij een gespecialiseerde ijzerhandel. De materialen die worden gebruikt om een zelfnivellerende 3D-vloer te vormen, zijn onder meer:

  • tweecomponentenprimer voor het behandelen van de ondergrond;
  • egaliseer epoxyhars van de gewenste kleur;
  • een afbeelding aangebracht op een bannerstof of vinylbasis;
  • transparant tweecomponentenpolymeer voor de afwerklaag;
  • beschermende lak.

De prijs voor speciale materialen die ontworpen zijn om 3D-ondergelopen vloeren te maken, is vrij hoog, maar je kunt er niet op besparen om een hoogwaardig resultaat te krijgen. De minimale gereedschappen die nodig zijn om een decoratieve coating te maken met behulp van zelfnivellerende vloertechnologie, zijn onder meer:

  • troffel;
  • speciale schoenen met spikes;
  • schaar;
  • stofzuiger;
  • bouw mixer;
  • roller met een naaldoppervlak.

Er moet onder andere rekening mee worden gehouden dat in bijna alle gevallen na het verwijderen van oude vloeren blijkt dat de basis ongelijk is of scheuren vertoont. Aangezien 3D-vloeren een kleine dikte hebben, moet u de vloeren eerst zorgvuldig egaliseren met een betonnen dekvloer. Om deze laag te maken heb je nodig:

  • betonmixer;
  • perforator;
  • inleiding
  • cement-zand mortel;
  • plamuurmes.

Bovendien hebt u misschien niet te diepe, maar brede containers nodig voor het mengen van oplossingen. Nadat je alle benodigde gereedschappen en materialen hebt voorbereid, kun je beginnen met het ordenen van bulk 3D-vloeren.

Ondergrondvoorbereiding voor 3D-vloeren

Bijna de belangrijkste voorwaarde voor het maken van een hoogwaardige 3D-vloerbedekking is een grondige voorbereiding van de ondergrond. Indien na het verwijderen van de oude decoratieve coating blijkt dat de bestaande ondervloer een massa hobbels, barsten en andere gebreken vertoont, kan men niet zonder een egalisatievloer.

Dus, als onderdeel van de voorbereiding van de vloer, moet u eerst het oppervlak zorgvuldig onderzoeken op grote scheuren. Ze moeten worden afgedicht met een cement-epoxyverbinding. Degenen die hobbels en onregelmatigheden hebben, moeten worden geëlimineerd met een perforator. Het is absoluut noodzakelijk om het voorbereide oppervlak grondig te stofzuigen. In sommige gevallen is dit voldoende om het vloeroppervlak waterpas genoeg te maken om te beginnen met het leggen van de 3D gietvloer.

Vaak is de gebruikelijke voorbereiding van de betonnen basis niet voldoende, omdat er gebreken blijven die het uiterlijk van de externe decoratieve coating kunnen bederven. In dit geval kunt u niet zonder een egalisatiebalk. Na het verwijderen van grote scheuren, wordt een speciale primer op het oppervlak van de basis aangebracht. Nadat deze laag is opgedroogd, moet een cementmortel worden gemaakt met behulp van een betonmixer. Versterkend gaas wordt op de vloer gelegd.

Bij het gieten van de dekvloer het oppervlak egaliseren met een brede troffel. Als de plaatsing van een nieuwe basis is uitgevoerd, moet u deze volledig laten drogen. Dit duurt minimaal 30 dagen. Zelfnivellerende 3D-vloeren in het stadium van hun creatie tolereren geen hoge luchtvochtigheid. Het is noodzakelijk om te beginnen met het uitrusten van de decoratieve coating wanneer de vochtigheid van de basis 4% wordt en van de lucht tot 50%.

Ter voorbereiding op het aanbrengen van de basislaag van 3D-vloeren, moet de betonnen dekvloer worden gecoat met een tweecomponentenprimer, die diep in het beton zal doordringen en de poriën verstopt. Volg bij het mengen van de componenten van dit materiaal strikt de instructies van de fabrikant. Na voorbereiding moet de samenstelling binnen een uur op de ondervloer worden aangebracht. Dit zorgt voor een betrouwbare hechting van de betonnen basis aan de basislaag van de decoratieve coating. Het interval tussen de primer en het aanbrengen van de grondlaag moet minimaal 4 uur zijn, maar niet meer dan een dag.

Aanbrengen van een grondlaag voor 3D vloeren

Nadat alle voorbereidende werkzaamheden zijn uitgevoerd, kunt u beginnen met het aanbrengen van de grondlaag. Voor de vorming ervan wordt een speciale polymeersamenstelling gebruikt, waarmee u het bestaande oppervlak extra kunt egaliseren en een basis kunt creëren voor het aanbrengen van een decoratieve laag. Om de samenstelling te bereiden, mengt u het polymeer met het oplosmiddel in een verhouding van 2: 1. Sommige fabrikanten geven een andere verhouding van componenten aan.

Het mengsel van de basispolymeerlaag moet in kleine porties worden bereid, omdat na ongeveer 30 minuten het proces van uitharden begint. Nadat het mengsel is bereid, moet het op een gegronde betonnen ondergrond worden gegoten en geëgaliseerd met een naaldroller. In dit geval is het raadzaam om onmiddellijk speciale schoenen met spikes aan te trekken om het aanbrengen van de basislaag te vergemakkelijken. Geleidelijk wordt het hele oppervlak gevuld met een polymeermengsel dat in kleine porties is bereid. Werk aan het aanbrengen van de basislaag moet snel worden uitgevoerd, het is raadzaam om deze in 1, 5-2 uur te vullen. In dit geval zal de coating zo gelijkmatig en glad mogelijk zijn.

Technologie voor het aanbrengen van een decoratieve afbeelding

Voor het afdrukken op groot formaat dient u eerst een tekening te bestellen. De afbeelding moet worden aangebracht op vinylfilm of bannerstof. Tekeningen moeten van hoge kwaliteit zijn, zodat ze er goed uitzien op het vloeroppervlak. Indien nodig kunt u zelfstandig een afbeelding tekenen die aan alle vereisten voldoet. Als je bepaalde vaardigheden hebt, kun je een 3D-tekening direct op de basis tekenen met acrylverf die bestand is tegen ultraviolette straling.

U kunt 24 uur na het gieten van de basislaag beginnen met het leggen van de decoratieve afbeelding. Gedurende deze tijd zal de polymeerbasis volledig drogen. Als de afbeelding wordt afgedrukt op een zelfklevende vinylrug, wordt deze zonder extra lijm op het vloeroppervlak bevestigd. Zorg er bij het plakken voor dat er zelfs geen kleine hoeveelheid luchtbellen onder het patroon achterblijft. Ze moeten worden verwijderd met een rubberen spatel.

Het bevestigen van een bannerdoek met een daarop aangebracht patroon wordt uitgevoerd met een dunne laag van een afwerkend polymeermengsel. Het is absoluut noodzakelijk om luchtbellen onder de bannerstof te verwijderen en ervoor te zorgen dat de styling uniform is. Daarna moet je minimaal een dag wachten tot de lijm helemaal droog is. Pas daarna kunt u doorgaan naar de volgende fase van de vorming van een zelfnivellerende 3D-vloer.

Kenmerken van het vullen van de afwerklaag

Een transparant polymeer wordt gebruikt om de afwerklaag te vormen. De dikte moet minimaal 3 mm zijn. Als u een lenseffect wilt creëren dat de ernst van het 3D-patroon verhoogt, moet u de dikte vergroten. Het berekenen van het bedrag is vrij eenvoudig. In de meeste gevallen is ongeveer 4-5 kg transparant polymeer nodig om 1m2 van de afwerklaag te vormen.

Om het mengsel te bereiden, mengt u de afzonderlijke componenten van het transparante polymeer met een bouwmixer. Bij het uitvoeren van werkzaamheden moet u eerst speciale schoenen met spikes aantrekken. Het afgewerkte mengsel moet rechtstreeks op de aangebrachte decoratieve laag worden gegoten. Het is noodzakelijk om de compositie met een regel of een spatel te verdelen.

Er moet een naaldroller worden gebruikt om alle luchtbellen uit de harssamenstelling te verwijderen. Met zijn hulp moet het hele oppervlak voorzichtig worden gerold. Deze procedure moet worden voortgezet totdat de massa begint in te dikken. Het polymeer zal in ongeveer 15-30 minuten beginnen te verdikken.

Wanneer het polymeer een beetje opdroogt, bedek het dan met plasticfolie. Deze coating moet op de vloer blijven totdat deze volledig droog is. Hierna moet het oppervlak volledig kunnen uitharden. De duur van dit proces is afhankelijk van de dikte van het gegoten polymeer. Het is het beste om de samenstelling minimaal 2-3 dagen de tijd te geven om het polymeer volledig uit te harden.

Correct aanbrengen van de beschermlaag van 3D vloeren

Nadat de uiteindelijke polymeerlaag volledig is uitgehard, moet een beschermende vernis worden aangebracht. Om een beschermende laag te vormen, kunt u een transparante vernis van elke fabrikant gebruiken. In dit geval moet de voorkeur worden gegeven aan hoogwaardige merken, omdat sommige goedkope materialen van dit type na een korte gebruiksperiode een gelige tint kunnen krijgen, wat de decoratieve eigenschappen van de coating negatief kan beïnvloeden.

U kunt ook een vernis gebruiken die speciaal is ontworpen voor zelfnivellerende vloeren. Het voorkomt slijtage en krassen op het oppervlak. De vorming van een beschermlaag zorgt voor een langere levensduur. Roer de componenten van de vernis 2-3 minuten met een mixer. Daarna wordt het aangebracht op een schoon, droog oppervlak van de zelfnivellerende vloer.

In sommige gevallen is het raadzaam om 2 lagen beschermende vernis aan te brengen. Dit beschermingsmateriaal moet met een brede roller gelijkmatig over het vloeroppervlak worden verdeeld. De tweede laag moet worden aangebracht nadat de eerste laag volledig is uitgehard. In dit geval zal de afgewerkte vloer betrouwbaarder en duurzamer zijn.

Aanbevolen: