Hoe Maak Je Een Waterpomp Voor Verwarming?

Inhoudsopgave:

Hoe Maak Je Een Waterpomp Voor Verwarming?
Hoe Maak Je Een Waterpomp Voor Verwarming?

Video: Hoe Maak Je Een Waterpomp Voor Verwarming?

Video: Hoe Maak Je Een Waterpomp Voor Verwarming?
Video: Doe Het Zelf (DIY) Zwembad Verwarming | Diy Solar Heater 2024, Maart
Anonim

Warmte in huis brengen is de belangrijkste taak van elke eigenaar. Moderne huiseigenaren geven de voorkeur aan een verwarmingssysteem met een watercirculatiepomp. Wat deze apparatuur is, in welke gevallen het nodig is om het te installeren en hoe u de installatie zelf kunt uitvoeren, zullen we in het artikel vertellen.

waterpomp voor verwarming
waterpomp voor verwarming

Om een woonhuis of appartement met een autonoom verwarmingssysteem te verwarmen, kiezen veel eigenaren voor een waterverwarmingssysteem. Warmte kan op verschillende manieren worden verkregen, afhankelijk van welke energiebron en type brandstof in de regio beschikbaar is, wat de economische component is van een bepaald type brandstof, enz. U kunt ook kiezen voor een gasboiler, elektrisch, diesel en andere modellen. Maar de thermische energie wordt door de geselecteerde warmtedrager over de kamers verdeeld in de vorm van water of technische vloeistof die door de leidingen circuleert.

Het geprojecteerde waterverwarmingssysteem moet hoogwaardige elementen en samenstellingen bevatten, beginnend met gewone kleppen, eindigend met belangrijke eenheden in de vorm van een ketel en radiatoren. Elk onderdeel moet worden geselecteerd om overeen te komen met de systeemparameters. Een van de belangrijkste elementen is een waterpomp voor het verwarmingssysteem, die werkt volgens het principe van geforceerde toevoer van koelvloeistof in het circuit. Deze circulatiemethode is altijd stabiel en zeer efficiënt.

Natuurlijk en geforceerd circulatietype

Eigenaren van kleine landhuizen denken vaak dat ze, om geld te besparen, verwarming kunnen organiseren met natuurlijke circulatie, dat wil zeggen zonder pomp. Die mogelijkheid is er natuurlijk wel als je het hele systeem op de juiste manier ontwerpt. Dat wil zeggen, u moet de locatie van het expansievat correct bepalen, leidingen met verschillende diameters kopen en deze met de nodige helling rangschikken, wat voldoende is voor de watercirculatie, en ook de radiatoren op een optimale afstand plaatsen. Het belangrijkste voordeel van natuurlijke circulatie is dat het onafhankelijk is van elektrische stroom.

Maar de geforceerde circulatie is al een volwaardig "slim" systeem dat de parameters onafhankelijk regelt en het koelmiddel door de verwarmingscircuits verdeelt. Het grootste nadeel van een dergelijk systeem is de afhankelijkheid van de voeding, omdat het bij afwezigheid stopt. U kunt uzelf echter tegen dergelijke gevallen beschermen door de pompeenheid op het retourpad van het koelmiddel te installeren, dat wil zeggen voordat u de ketel binnengaat.

De voordelen van geforceerde circulatie

Vergeleken met het natuurlijke type circulatie heeft de geforceerde methode verschillende voordelen:

  • vereenvoudigd installatieproces, omdat het niet nodig is om het systeem te monteren uit buizen met verschillende diameters;
  • de mogelijkheid om warmte-energie over lange afstanden en hoogten over te dragen, waardoor een groot privéhuis met meerdere verdiepingen met bijgebouwen zal worden verwarmd. Het is belangrijk om de nodige maatregelen voor thermische isolatie van de pijpleiding in acht te nemen.
  • verhoogde systeemefficiëntie;
  • de mogelijkheid om warmte-uitwisseling te gebruiken is gezoneerd, dat wil zeggen, met behulp van radiatoren, convectoren, een "warme vloer" -systeem;
  • individuele verwarmingsgraad in elke kamer. Dit wordt bereikt door het systeem aan te passen en verschillende parameters in afzonderlijke gebieden in te stellen.

Circulatiepomp apparaat:

Elke circulatiepomp heeft een centrifugaal werkingsprincipe. Het schema is vrij eenvoudig: een waaier (een wiel met bladen) wordt in de kamer geplaatst met de ongebruikelijke naam "slak", die de vloeistofstroom die de kamer binnenkomt van het midden naar de randen gooit. Door de middelpuntvliedende kracht wordt tijdens de rotatie van de waaier een ontladen gebied gevormd in het midden, terwijl een gebied met verhoogde druk wordt gevormd aan de uitlaat. Door dit verschil ontstaat er een voldoende circulerend constant debiet in het verwarmingscircuit.

Tegenwoordig zijn er twee soorten pompen: "droog" type - met een rotor geïsoleerd van water, "nat" - de rotor bevindt zich in het warmtedragermedium.

  1. "Droge" type pompen zijn massieve eenheden met een motorcompartiment aan de zijkant. De werking van dergelijke pompen wordt met veel lawaai uitgevoerd, dus het is niet de moeite waard om ze in huizen te installeren.
  2. Type "nat". Dergelijke apparaten zijn compacter van formaat, ze snijden rechtstreeks in de pijpleiding. Deze pompen worden gekoeld door circulerende vloeistof. De pomp is als volgt gerangschikt: een werkende waaier bevindt zich in de slakkenhuiskamer, die een centrifugale versnelling van het koelmiddel creëert. De stator wordt in een afgesloten metalen glas geplaatst. De rotor draait in een constant vloeibaar medium, dat tevens dient als smeermiddel voor de lagers. Het is op hen dat de rotoras rust.

De belangrijkste kenmerken van de "natte" pomp:

  • stille werking, waardoor ze in woongebouwen kunnen worden geïnstalleerd;
  • de onderschatte efficiëntie-indicator wordt gecompenseerd door een kleine hoeveelheid stroomverbruik. Het stroomverbruik van het apparaat is vergelijkbaar met de werking van een gloeilamp en bedraagt 25-50 W;
  • de juiste bedrijfsmodus garandeert een lange levensduur van het apparaat. De belangrijkste voorwaarde is om situaties te vermijden waarin de rotor zonder water blijft, dat wil zeggen in een droge toestand.

Selectie van een circulatiepompunit

De elektrische circulatiepomp moet worden geselecteerd voor de specifieke indicatoren van een afzonderlijk verwarmingssysteem. Selectiecriteria waar u op moet letten bij de aankoop van een unit:

  • voedingsspanning. Voor thuisgebruik volstaat het om een model te kiezen met een spanningsindicator van 220 V en een wisselstroomfrequentie van 50 Hz;
  • energieverbruik. Afhankelijk van de wijze en aard van het werk. Gemiddelde vermogensindicatoren van huishoudelijke pompen variëren van 50 tot 70 watt. In modellen die de snelheid van pompvloeistof kunnen veranderen, is er een speciale tabel op het lichaam met de aangegeven verbruikssnelheden.
  • indicatie van de maximaal toelaatbare temperatuur van het verpompte water. Huishoudelijke apparaten hebben een maximum van 110 graden Celsius;
  • installatielengte van de pomp en diameter van het schroefdraadgedeelte;
  • internationale classificatie. Voor moderne pompunits is een IP44-beschermingsklasse voor elektrische apparaten voorzien;
  • de maximale uitlaatdruk is meestal 10 bar;
  • prestaties van de eenheid. Het vertegenwoordigt de hoeveelheid water die per tijdseenheid wordt gepompt.

Vandaag in de uitverkoop vindt u een breed scala aan pompmodellen van zowel binnenlandse als buitenlandse fabrikanten. Een van de meest populaire en betrouwbare fabrikanten van vandaag is het Deense bedrijf Grundfos. De assortimentslijn van pompunits van het bedrijf "Grundfos" is vrij breed, dus het zal gemakkelijk zijn om het juiste model te kiezen.

Installatie van een pompcirculatie-eenheid

De efficiëntie van de werking van de unit zelf en de gehele verwarmingslijn als geheel hangt af van hoe correct de pompunit is geïnstalleerd. Het installatieproces van de unit zal voor geen enkele thuisvakman bijzondere problemen veroorzaken, vooral als het werk wordt uitgevoerd op een hoofdleiding gemaakt van polypropyleen buizen.

De benodigde montagemoeren worden geselecteerd en gelast op een afstand die overeenkomt met de montagelengte van de pomp. De unit wordt geïnstalleerd, de pakkingen worden aangebracht en de moeren worden aan beide zijden vastgedraaid.

Welke regels moeten worden gevolgd bij het installeren van de pomp?

Het is noodzakelijk om de pomp zelf te installeren in overeenstemming met enkele regels en aanbevelingen.

  1. Voordat u begint met het installeren van de pompunit in het verwarmingssysteem, moet u ervoor zorgen dat er geen water in zit.
  2. Het wordt aanbevolen om een zeef voor de pompeenheid te installeren om te voorkomen dat vaste stoffen de lagers binnendringen. Anders kan hierdoor de efficiëntie van het werk afnemen of kan een volledige storing van het systeem optreden.
  3. De rotoras van de unit moet tijdens de installatie altijd horizontaal staan.
  4. Als een pomp wordt geïnstalleerd voor een "warme vloer", wordt de unit op de leiding geplaatst die de koelvloeistof toevoert, omdat de vorming van luchtbellen daarin praktisch onmogelijk is. Als het toestel in een standaardsysteem van radiatoren of convectoren wordt geïnstalleerd, dan is de plaats met de laagste temperatuur de plaats voor de beste plaatsing van de pomp, namelijk bij de ketel op de retourleiding.
  5. De voegen zijn noodzakelijkerwijs goed afgedicht met FUM-tape.
  6. Er moet een apart stopcontact zijn in de buurt van de locatie van de pompeenheid, waar het snoer van het apparaat zonder rekken kan worden bereikt. Meestal is een geaard stopcontact vereist.
  7. De pomp wordt pas op het systeem aangesloten als alle elementen zijn geïnstalleerd en de lucht uit de pijpleiding is verwijderd. Het wordt verwijderd door middel van een twist-off plug met een schroef. Ook is het belangrijk dat het gehele leidingsysteem is gevuld met koelvloeistof. Anders leidt een paar minuten "droog" draaien van de pomp tot een storing van het apparaat.
  8. Voor modellen met verschillende bedrijfsmodi wordt degene geselecteerd die het meest overeenkomt met de parameters van het verwarmingssysteem. Het is niet raadzaam om de bedrijfsparameters van de apparatuur opzettelijk te overschatten, omdat dit niet alleen zal bijdragen aan een verhoogd stroomverbruik, maar ook kan leiden tot een onbalans in de werking van het gehele verwarmingssysteem.

De handigste pompmodellen die in gebruik zijn, zijn die met een elektronische unit die de gegenereerde druk in het systeem bewaakt en regelt. Hij onderhoudt ook de vereiste parameters die eerder werden ingesteld.

Om niet te worden verward met de keuze van het gewenste model van de pompeenheid, moet u vóór de aankoop in detail de paspoortdocumentatie bestuderen die bij het model is gevoegd, die alle gegevens en indicatoren bevat die kenmerkend zijn voor de apparatuur.

Aanbevolen: