Hoe Gezonde Rozen In De Tuin Te Kweken?

Inhoudsopgave:

Hoe Gezonde Rozen In De Tuin Te Kweken?
Hoe Gezonde Rozen In De Tuin Te Kweken?

Video: Hoe Gezonde Rozen In De Tuin Te Kweken?

Video: Hoe Gezonde Rozen In De Tuin Te Kweken?
Video: Hoe kan ik rozen planten en verzorgen? - Tuinieren.nl 2024, Maart
Anonim

Met een enorme verscheidenheid aan moderne variëteiten van verschillende bloemgewassen, behoort de roos nog steeds steevast tot de palm. Veel mensen dromen ervan een "bloemenkoningin" in hun tuin te laten groeien, maar nadat ze genoeg meningen hebben gehoord dat ze moeilijk te verzorgen is, zijn ze bang om een stap in de richting van hun droom te zetten - om de eerste rozenstruik te verwerven. Als persoon met uitgebreide ervaring in het kweken van verschillende soorten rozen, verzeker ik je - het is niet zo moeilijk als je je voorstelt! Volg deze tips en elke ochtend in uw tuin begint met een ontmoeting met delicate en geurige bloemknoppen.

Rozen in mijn rozentuin. Rassen
Rozen in mijn rozentuin. Rassen

Noodzakelijk

  • Rozenzaailing (met open wortel of in een container);
  • Schop;
  • Snoeischaar;
  • Grond voor opplant (gekocht "Voor rozen" of gewoon goede vruchtbare grond van de site) 10 liter;
  • Water 2 emmers;
  • Het preparaat voor het verbeteren van de wortelvorming "Kornevin" 1 sachet 10 g;
  • Voorbereiding voor behandeling tegen ziekten "Oxyhom" pakket 20 g;

instructies:

Stap 1

Kies een rozenzaailing uit uw tuincentrum. Voor een beginner is het raadzaam om een ziekteresistente en gemakkelijk te snoeien soort te kiezen. Ik zal enkele soorten opsommen die zich in alle omstandigheden goed hebben bewezen en gedurende het hele seizoen goede decoratieve eigenschappen hebben (d.w.z. bloeien bijna de hele zomer tot het vriest).

'Gloria Dei' (Gloria Dei), de tweede naam van de variëteit 'Peace' (Pis) is een wereldberoemde variëteit met grote, zeer mooi gevormde en gekleurde bloemen (staat op de foto).

Rosarium Uetersen is een zeer populaire variëteit. Het is resistent tegen ziekten, bloeit heel lang, op het hoogtepunt van de bloei wordt het letterlijk overgoten met prachtige roze bloemen in enorme borstels.

"Westerland" (Westerland) - een mooie en pretentieloze roos met fel oranjegele bloemen.

"Double Delight" (Double Delight) - de roos is niet alleen erg mooi (wit-roze bloemblaadjes worden verzameld in grote bloemen), maar ruikt ook geweldig!

"New Dawn" (New Down) - zeer mooie zilverroze bloemen bezaaid deze pretentieloze roos de hele zomer. New Down kan zelfs tegen schaduw en kan groeien in minder voedzame grond.

"Graham Thomas" (Graham Thomas) - een van de populaire gele rozenvariëteiten, ruikt goed en is behoorlijk resistent tegen ziekten.

Let er bij het kopen op dat de scheuten levendig en groen zijn.

De tijd voor het planten van rozen met zaailingen met een open wortelstelsel is lente en herfst (tot half oktober), containerrozen kunnen worden geplant van april tot oktober.

Gloria Dei in mijn tuin
Gloria Dei in mijn tuin

Stap 2

Kies een plek om je roos te planten. Het moet de hele dag door de zon worden verlicht (d.w.z. er valt geen schaduw van gebouwen of grote bomen op de roos). Bovendien mag regen of smeltwater op deze plek niet stagneren.

Als het hele perceel vochtig is en het moeilijk is om zo'n plek te vinden, zorg dan voor een verhoogde rand voor de roos (maak een aarden wal van 30 cm hoog en 50-60 cm in diameter en plaats een plantgat in het midden van deze heuvel).

Stap 3

Bereid een oplossing voor om de zaailing te behandelen tegen ziekteverwekkers, wat er in de toekomst toe kan leiden dat de roos ziek wordt en sterft.

Verdun het pakket "Oxyhom" (20 g) in 10 liter water, dompel de zaailing erin samen met de wortels gedurende 5 minuten. Voor rozen die in een container zijn gekocht, spuit (spray) de takken.

Stap 4

Graaf een plantgat van 40 * 40 * 40 cm groot, giet een voedingsbodem van 30 cm hoog op de bodem met een heuvel. Plaats een zaailing op de heuvel, spreid de wortels en bestrooi deze geleidelijk met aarde, terwijl u tegelijkertijd verdicht de grond met je hand zodat deze stevig aan de wortels hecht. Zorg ervoor dat de entplaats (een klein knobbeltje tussen de wortels en de stengel) zich op grondniveau of iets dieper (niet meer dan 1 - 2 cm onder het grondniveau) bevindt. Na verloop van tijd zal de vaccinatieplaats 3-5 cm diep "verstrakken", wat we nodig hebben om de struik normaal te laten voelen.

Maak een rol aarde rond de struik zodat het gietwater helemaal naar de wortels gaat. Voeg 1 pakje (10 g) wortel toe aan een emmer water, roer en giet het in meerdere stappen over de plantplaats (1/3 van de emmer per keer).

Stap 5

Spuit de aangeplante struik (bovenop afdekken) met droge aarde zodat er een heuveltje van 20 cm omheen ontstaat. Dit om de scheuten tegen uitdrogen te beschermen, aangezien de wortels de roos nog niet van vocht kunnen voorzien. Als je struik lang is en takken boven de heuvel uitsteken, verduister ze dan door ze te wikkelen met krantenpapier of afdekmateriaal zoals lutrasil (je kunt de uiteinden van kranten of stof vastmaken met kantoornietjes). Deze techniek beschermt de struik ook tegen uitdroging en oververhitting.

Zodra je ziet dat er nieuwe scheuten zijn ontstaan (na ongeveer 10-14 dagen), kan de beschaduwing worden verwijderd. Het is echter aan te raden dit bij bewolkt weer of in de avond te doen, zodat het jonge blad niet verbrandt.

Open in het voorjaar de heuvel rond de roos nadat de scheuten verschijnen (hark deze).

Het planten van rozen in de herfst moet in de winter ineengedoken gaan.

Stap 6

Vergeet na het planten niet om de geplante roos in de zomer 1-2 keer per week water te geven bij warm weer en minder vaak bij regenachtig weer met een emmer water onder de struik.

Spuit in juni en juli de struik met een oplossing van vloeibare meststof met micro-elementen, het is raadzaam om medicijnen toe te voegen voor de preventie van ziekten - "Skor", "Oksikhom" aan dezelfde oplossing.

Als er bladluizen zijn, behandel de roos dan met een preparaat om dit ongedierte te bestrijden, laat de bladluizen de plant niet verzwakken.

Zet in oktober een emmer goede compost of verrotte (niet verse!) mest onder de roos zodat dit substraat de stelen niet raakt.

Eind november - begin december (wanneer de stabiele vorst begint), snijd de scheuten af en laat 40 cm boven de grond.

Spuit de struik met droge grond (bij voorkeur turf) 20 cm en zet een kartonnen of houten kist op de struik zodat de bovenste stekken van de takken deze niet raken. Maak aan beide kanten ventilatiegaatjes in de bak (6 gaatjes van 2 cm zijn voldoende).

Bedek de kartonnen doos bovenop met polyethyleen, zoals een deksel, en zet deze vast met tape zodat de doos niet nat wordt en niet bezinkt door regen en smeltwater.

Een alternatief voor de doos kan worden beschouwd als een "hut" gemaakt van afdekmateriaal (agrospan nr. 60) (afgebeeld). Aan de bovenkant moet het echter ook worden beschermd tegen vocht met polyethyleen.

In het voorjaar, in april, de doos verwijderen en de overwinterde roos direct afdekken met krantenpapier.

Zodra de scheuten beginnen te groeien, verwijdert u de krant en opent u de struik.

Bijvullen met volledige bemesting en micronutriënten.

Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, heb je altijd prachtige gezonde rozenstruiken!

Aanbevolen: