Landschapsontwerp: Soorten Rotstuinen

Inhoudsopgave:

Landschapsontwerp: Soorten Rotstuinen
Landschapsontwerp: Soorten Rotstuinen

Video: Landschapsontwerp: Soorten Rotstuinen

Video: Landschapsontwerp: Soorten Rotstuinen
Video: 23 05 2011 Bijzondere tuinen: rotstuin 2024, Maart
Anonim

De geschiedenis van eigenaardige bloembedden, rotstuinen genaamd, gaat enkele duizenden jaren terug. Ze verschenen voor het eerst in Japan - een land met bijzondere concepten van schoonheid, religie en de relatie tussen mens en natuur. Enkele eeuwen later verschenen soortgelijke bloembedden in Europa. En Europeanen zochten daarvoor geschikte planten in de bergen. Alpine bergketen in Europa gaf de naam aan moderne alpine glijbanen.

land landschap
land landschap

Het idee om bij hun zomerhuisje een rotstuin aan te leggen wordt nu door steeds meer mensen aangevuurd. Veel mensen wenden zich liever tegelijkertijd tot professionals, hoewel je zo'n bloementuin zelf kunt maken.

Er zijn veel soorten rotstuinen. Soms is het zelfs moeilijk om het uiterlijk te bepalen - de eigenaardige kenmerken van individuele groepen alpine dia's zijn er zo interessant in gerangschikt.

alpine glijbaan
alpine glijbaan

Berghelling

Dergelijke dia's worden in de regel geïnstalleerd op de natuurlijke heuvels die op de site aanwezig zijn (bijvoorbeeld op kleine heuvels). Uiterlijk imiteren ze een natuurlijke bergdijk - grote en middelgrote stenen zijn op een chaotische manier gerangschikt. Alleen laagblijvende coniferen worden erop geplant - dwergdennen en jeneverbessen. Grote bomen zijn niet geschikt voor het decoreren van dergelijke dia's. En als je varens tussen de struiken plant, ziet de alpenglijbaan er nog charmanter uit.

alpenweide

Deze bloementuin ziet eruit als een kleine groene weide, soepel aansluitend op de zijkant van een rotsachtige berg. Om zo'n bloementuin te versieren, worden zijdeachtige kruiden en planten uit bergachtige gebieden gebruikt, waartussen veelkleurige viooltjes, vergeet-mij-nietjes, decoratieve uien van verschillende kleuren, sleutelbloemen, roze steenbreek of goudgele boterbloemen worden geplant.

Afbeelding
Afbeelding

Rotstuinen met een beek

Als er een natuurlijke stroom op het grondgebied van de site is, ziet de alpine glijbaan die er in de buurt is gemaakt er heel mooi uit. Maar om zo'n originele bloementuin te creëren, moet je hard werken:

• Eerst wordt de bodem van de beek gevormd met ronde stenen.

• Aan de oever bevinden zich grote stenen en er worden vochtminnende planten geplant (bijvoorbeeld een varen of bergenia). Bij het decoreren van de kust met bloemen en planten is het aan te raden deze te plaatsen zoals ze in de natuur staan.

• Als u wilt, kan de stroom worden omgezet in een kleine stroomversnelling.

Moeras

Veel tuinders zijn erg overstuur als ze een moerassig gebied in het land vinden. Ze proberen het met alle middelen af te voeren. Maar als je het van de andere kant bekijkt, kan zo'n gebrek aan terrein worden omgezet in zijn waardigheid met behulp van landschapsontwerpmethoden. Hoe je dat doet:

• Graaf in het midden van het drassige gebied een ondiepe kuil en bedek de bodem met stenen, zand en kiezelstenen.

• Na verloop van tijd zal deze put zich vullen met water en een vijver worden.

• De kust moet worden versierd met ronde en hoekige stenen van verschillende groottes, origineel drijfhout en planten die in hun natuurlijke omgeving in moerassen groeien.

• De vijver zelf is versierd met moerasplanten (de wortels van dergelijke bloemen zitten in de grond en hun bloemen en bladeren drijven op het wateroppervlak).

Aanbevolen: