Waarom Rot Een Cactus

Inhoudsopgave:

Waarom Rot Een Cactus
Waarom Rot Een Cactus

Video: Waarom Rot Een Cactus

Video: Waarom Rot Een Cactus
Video: Hoe een Cactus te redden van ROT 2024, Maart
Anonim

Onder amateurbloemkwekers wordt algemeen aangenomen dat de cactus erg pretentieloos is, onder alle omstandigheden zal overleven en nooit ziek zal worden. Maar professionals weten uit eigen ervaring dat dit verre van het geval is.

Cactus rot
Cactus rot

instructies:

Stap 1

De redenen voor cactusrot kunnen onjuiste detentievoorwaarden zijn. Dit omvat een ongeschikte grond die water en lucht niet goed doorlaat, een ongeschikte potmaat - te klein of te groot. Als de grond het water niet goed doorlaat, zal deze aan het oppervlak stagneren, waardoor de stengel in de wortelzone gaat rotten. En het feit dat de grond geen lucht doorlaat, betekent dat de wortels niet kunnen uitdrogen, ze beginnen ook te rotten en van hen gaat rot naar de stam. Een te kleine pot leidt tot de dood van de wortels, waarvan het rotten ook naar de stengel kan gaan. Een te grote pot droogt niet lang uit en ook de wortels beginnen te rotten. Een veel voorkomende oorzaak van rot is te overvloedig en frequent water geven, ze zijn zelfs in de zomer schadelijk tijdens de groei van een cactus, en vocht is gecontra-indiceerd in de winter. Rot kan zelfs beginnen met sproeien - bij koud weer blijft vocht op de stengel van een cactus hangen, waardoor het gaat rotten, de opgehoopte plas rond het groeipunt is vooral gevaarlijk. Als het groeipunt is verrot, is de volledige dood van veel cactussoorten slechts een kwestie van tijd. Ze kunnen niet allemaal kinderen vormen aan de randen en randen.

Stap 2

Maar het gebeurt dat de cactus zonder duidelijke reden begint te rotten, zelfs met het juiste bewateringsregime en goed gekozen grond met een pot. In dit geval is de oorzaak van verval meestal infectie met pathogenen: virussen, bacteriën en lagere schimmels. Om infectie van een cactus te voorkomen, moeten de groeiomstandigheden ideaal zijn, aangezien een verzwakte cactus in een ongeschikte omgeving niet de kracht heeft om infecties te bestrijden. De soorten bacteriële rot die cactussen aantasten, zijn divers. Wortelrot is wijdverbreid, wanneer stervende wortels beginnen te ontbinden onder invloed van micro-organismen uit de grond. Het rotproces is erg traag en gaat niet onmiddellijk van de wortels naar levende weefsels. Om het te stoppen, volstaat het voor preventie om de cactus te morsen met een oplossing van een fungicide of een bacteriedodend preparaat.

Stap 3

Droogrot van cactussen is veel gevaarlijker. Het is niet mogelijk om tekenen van bederf op te merken bij deze ziekte, de cactus verandert langzaam van kleur en vorm en droogt vrij snel van binnenuit uit. Er is nog steeds geen manier om droogrot te genezen; het is ook zelden mogelijk om het te detecteren wanneer de plant nog te redden is. Maar ook preventief water geven en sproeien met fungiciden is hier een goede preventie. Natte stengelrot is ook gevaarlijk - het wordt meestal alleen opgemerkt wanneer een natte zwarte of witte vlek plotseling de helft van de stengel onder de verzonken huid inneemt. Tot op dit moment vertoont de cactus geen tekenen van de ziekte, omdat deze zich ook snel verspreidt. Als bij het afsnijden van de bovenkant van de cactus geen rot wordt gevonden op het groeipunt, kan deze stek worden gedroogd en geprobeerd te wortelen, waardoor de cactus wordt gespaard.

Aanbevolen: