Hoe Om Te Gaan Met Spint In De Tuin

Hoe Om Te Gaan Met Spint In De Tuin
Hoe Om Te Gaan Met Spint In De Tuin

Video: Hoe Om Te Gaan Met Spint In De Tuin

Video: Hoe Om Te Gaan Met Spint In De Tuin
Video: Ini's Moestuin #62 Slakken, luizen, meeldauw en spint gifvrij bestrijden met neemolie & knoflook 2024, Maart
Anonim

Elk jaar schaden meer dan 300 verschillende soorten ongedierte onze aanplant en gewassen op ons persoonlijke perceel. Een van de meest voorkomende zuigende plagen is de spint. Het beschadigt evenzeer aalbessen, kruisbessen, komkommers, frambozen en andere gewassen.

spintmijten op krenten
spintmijten op krenten

De spint overwintert onder de resten van bladeren en brokken aarde. In de lenteperiode van ontluiken komen vrouwelijke teken uit schuilplaatsen en beginnen de bloeiende bladeren te beschadigen. Het is niet zo eenvoudig om dit insect te spotten. Het is erg klein en de teek kan alleen worden gezien bij nauwkeurig onderzoek. In het beginstadium van infectie zijn de bladeren bedekt met lichte vlekken, en dan stoppen ze met groeien en drogen ze uit. De spint is vooral gevaarlijk bij warm en droog weer.

Hoe om te gaan met spint op aalbessen en kruisbessen

spintmijten op krenten
spintmijten op krenten

Allereerst is het noodzakelijk om het plantmateriaal correct te selecteren. Alle toevoegingen moeten er gezond en schoon uitzien.

In het vroege voorjaar, voor het ontluiken, worden aalbessen- en kruisbessenstruiken behandeld met een nitrafenoplossing. Vervolgens kunnen deze struiken uiterlijk 30 dagen voor de oogst worden besproeid met karbofos of zwavelhoudende preparaten. Wees gewoon waakzaam en denk goed na over persoonlijke beschermingsmiddelen: gasmasker, handschoenen, beschermende kleding.

Omdat de spint overwintert in de bovenste lagen van de grond, is het in de late herfst en het vroege voorjaar noodzakelijk om de aarde onder de struiken diep te graven en los te maken. Dit zal het aantal van deze plaag enigszins helpen verminderen. Het is ook noodzakelijk om de aalbessen- en kruisbessenstruiken regelmatig water te geven in droge tijden, en aalbessen kunnen zelfs vaker zijn.

Van de folkremedies is het meest effectief sproeien met een infusie van bittere alsem. Alsem wordt opgepakt en in een emmer geplaatst, met kokend water gegoten, afgedekt met een deksel. Daarna wordt na 2-3 dagen een beetje zeep of poeder toegevoegd en worden de planten behandeld. Deze infusie is onschadelijk en kan bijna worden gebruikt totdat de bessen rijpen (ongeveer niet later dan 10 dagen).

Hoe om te gaan met spint op komkommers in de volle grond en in een kas

spintmijten op komkommers
spintmijten op komkommers

In het voorjaar, voor het planten, wordt de grond in de kas gemorst met een dikke oplossing van kaliumpermanganaat en na een paar dagen wordt deze voorzichtig opgegraven.

Het is erg moeilijk om spintmijten op komkommers te vinden. Niet omdat hij klein is, maar omdat hij aan de onderkant van de bladeren leeft. Het verschijnen van witte vlekken zal u helpen bij het opsporen ervan. Het is beter om van tevoren te bereiden en een infusie van knoflook en brandnetel te maken. Hak de knoflook fijn en giet er kokend water over. Daar wordt ook brandnetel aan toegevoegd. Na vijf dagen kun je komkommers verwerken, zowel in de kas als in de volle grond. De spint op komkommers herstelt zeer snel, dus deze infusie kan om de twee weken worden gebruikt. Een aftreksel van bittere alsem is ook effectief voor komkommers.

Als folkremedies niet helpen en de dreiging van verlies van het hele gewas blijft bestaan, is het beter om over te schakelen op chemische preparaten. Voor het verwerken van komkommers is Karbofos of Iskra-BIO ideaal. Maar ze mogen alleen worden gebruikt zoals aangegeven.

Naast verschillende middelen om spint te bestrijden, zijn er andere insecten die zich eraan voeden. Het aantrekken van dergelijke roofdieren naar uw tuin zal de hoeveelheid van dit ongedierte aanzienlijk verminderen. De phytoseilus mijt is zo'n insect. Het voedt zich met spint-eieren.

Haal na het oogsten alle komkommertoppen uit je tuin en verbrand ze. En maak dan de grond diep los voor de winterperiode - de vrouwelijke teek kan bij strenge vorst doodgaan en zal uw tuin volgend jaar niet verstoren.

Als u zich aan al deze preventieve maatregelen houdt, kunt u lange tijd een hoogwaardige oogst van groente- en bessengewassen behouden.

Aanbevolen: