Hoe Tegels Met Uw Eigen Handen Te Leggen

Inhoudsopgave:

Hoe Tegels Met Uw Eigen Handen Te Leggen
Hoe Tegels Met Uw Eigen Handen Te Leggen

Video: Hoe Tegels Met Uw Eigen Handen Te Leggen

Video: Hoe Tegels Met Uw Eigen Handen Te Leggen
Video: Van Calster Gratis Leveling Systeem om zelf je vloer te leggen 2024, Maart
Anonim

Keramische tegels zijn een van de meest voorkomende wand- en vloerbedekkingen. Het is mooi, bestand tegen invloeden van buitenaf, makkelijk schoon te maken en gaat lang mee. Het is met andere woorden het meest optimale afwerkingsmateriaal voor de badkamer en keuken. Het leggen van tegels met je eigen handen voor een leek is echter niet zo eenvoudig, het vereist een bepaalde vaardigheid, en vooral geduld en nauwkeurigheid in het werk.

Hoe tegels met uw eigen handen te leggen
Hoe tegels met uw eigen handen te leggen

Noodzakelijk

Keramische tegels, lijmmortel, spatel, schraper, glassnijder, bouwniveau, schietlood, rubberen pakkingen

instructies:

Stap 1

Voordat u begint met het leggen van de tegels, moet u alle materialen en gereedschappen voorbereiden. Naast de tegel zelf heb je ook een lijmoplossing nodig, een glassnijder of een speciale zaag voor het snijden van tegels, een spatel voor het aanbrengen van mortel en een schraper voor het voegen, rubberen pakkingen, een bouwniveau en een loodlijn, een tape meeteenheid. Tegels moeten met een kleine marge worden gekocht - ongeveer 10-15 procent meer dan nodig. Ten eerste kan de zweep tijdens het snijden en leggen breken en ten tweede moeten na verloop van tijd afzonderlijke tegels mogelijk worden vervangen.

Stap 2

Nadat alle benodigde materialen zijn verzameld, kunt u beginnen met het voorbereiden van de werkoppervlakken van de muren. Het is belangrijk om te onthouden dat tegels alleen op vlakke oppervlakken kunnen worden gelijmd. Dat wil zeggen, als de muren onregelmatigheden of scheuren hebben, moeten ze eerst worden geëgaliseerd met een speciale stopverf en gegrond.

Stap 3

Begin altijd met het leggen van tegels vanaf de onderste rij vanaf de vloer of vanaf de rand van de badkamer. Voor het verlijmen moet eerst één rij langs de muur worden aangebracht. Zo kunt u de meest geschikte installatiemethode kiezen, zodat er geen ongelijke tegels aan de zijkanten en in de hoeken achterblijven. Markeer op de muur de eerste en laatste tegels van de rij met een potlood en gebruik vervolgens een schietlood om de verticale lijnen te markeren. Ze zullen u helpen de tegels nauwkeuriger te leggen.

Stap 4

De lijm moet worden bereid in strikte overeenstemming met de verhoudingen die op de verpakking zijn aangegeven. Langzaam drogende lijmoplossingen, zoals "Bustilat" met stucwerk, gesmolten bitumen, enz. Zijn meer geschikt voor beginners. Zo kunt u de tegels eventueel een beetje egaliseren voordat de lijm volledig is uitgehard. Vaak wordt voor het verlijmen van keramische tegels een cementmortel gebruikt, die wordt bereid in een verhouding van 1 deel cement op 4 delen zand en water. Bij het gebruik van cement moet er echter rekening mee worden gehouden dat de tegels goed van tevoren moeten worden bevochtigd, het is het beste om ongeveer een dag in water te weken. Voor het verlijmen zal de muur ook een of twee keer bevochtigd moeten worden.

Stap 5

De lijm wordt voorzichtig met een spatel op het oppervlak van de tegel aangebracht, gelijkmatig daarover verdeeld, waarna de tegel zelf stevig tegen de muur wordt gedrukt. Tussen de voegen van de tegels worden rubberen afstandhouders geplaatst om gelijkmatige naden te creëren. Verwijder de lijmresten van de tegel met een vochtige doek en zorg ervoor dat u de tegel zelf niet verplaatst. Voor het gemak van het werk is het het beste om een emmer water bij hem in de buurt te zetten en van tevoren vodden voor te bereiden.

Stap 6

Bij het lijmen van tegels aan de muur is het belangrijk om de tijd te nemen en nieuwe rijen pas aan te leggen nadat de vorige zijn opgedroogd. De kwaliteit van het werk moet constant worden gecontroleerd met een loodlijn en een gebouwniveau. Als er ergens afwijking van verticale kolommen of oneffenheden van het oppervlak wordt geconstateerd, moeten de tegels worden afgepeld en opnieuw worden verlijmd.

Stap 7

Nadat de tegels volledig op het hele oppervlak zijn gelijmd, worden de rubberen pakkingen verwijderd en worden de resterende naden ingewreven met stopverf, waarvan het teveel wordt afgewassen met een natte doek. Na het beëindigen van het werk, moet u wachten tot de tegels droog zijn en alle wanden opnieuw grondig afnemen met een vochtige doek.

Aanbevolen: