Hoe Kies Je Een Luchtverhitter?

Inhoudsopgave:

Hoe Kies Je Een Luchtverhitter?
Hoe Kies Je Een Luchtverhitter?

Video: Hoe Kies Je Een Luchtverhitter?

Video: Hoe Kies Je Een Luchtverhitter?
Video: Stretch plafond doe het zelf. Föhn + luchtverhitter = ruimte :) 2024, Maart
Anonim

De keuze voor een luchtverhitter moet niet gebaseerd zijn op het ontwerp en de grootte, maar op de kenmerken van de functionaliteit, het type materiaal waaruit de componenten van het apparaat zijn gemaakt. De duurzaamheid en efficiëntie van de luchtverhitter hangt af van deze criteria.

Hoe kies je een luchtverhitter?
Hoe kies je een luchtverhitter?

In een woonhuis, in een appartement, in een landhuis en op een werkplek kunnen luchtverhitters de lucht in de kortst mogelijke periode - vanaf een half uur - tot de gewenste temperatuur verwarmen. Dergelijke apparaten zijn niet ingewikkeld qua apparaat, ze werken vanuit een standaard elektrisch netwerk, zijn goedkoop en gaan lang mee, maar alleen als ze correct zijn gekozen. Meestal kopen consumenten een luchtverhitter op basis van visuele indrukken - een compact, aangenaam ontwerp van de behuizing, totaal niet geïnteresseerd in de technische kenmerken van het apparaat. Als gevolg hiervan kan de gekochte luchtverhitter zijn functies niet aan, hij verslechtert snel door intensief werk. Dergelijke fouten kunnen worden vermeden als u het werkingsprincipe van dergelijke apparaten en de regels voor hun selectie kent.

Wat is een luchtverhitter?

Het werkingsprincipe van de luchtverhitter is gebaseerd op de beweging van koude lucht eerst naar het verwarmingselement en vervolgens naar de kamer. De luchtstroom is nauw gericht, dat wil zeggen dat u met behulp van het apparaat de gewenste luchttemperatuur kunt handhaven, zowel in de hele kamer als in het afzonderlijke gedeelte, bijvoorbeeld waar de wieg of slaapplaats van de baby zich bevindt. Door de mogelijkheid om de verwarmingsintensiteit aan te passen en het verwarmingselement volledig uit te schakelen, kunt u het apparaat op een warme zomerdag als een eenvoudige ventilator gebruiken.

Het apparaat is zo eenvoudig mogelijk ontworpen en bestaat uit slechts vier elementen:

  • kader,
  • stroomdraad,
  • luchtblazer - ventilator,
  • verwarmingselement.

Het bedieningspaneel van de luchtverhitter kan zowel een aan-uit-tuimelschakelaar als verschillende functionele elementen bevatten - een regelaar van het debiet, de mate van verwarming en een automatisch relais voor het inschakelen gedurende vaste tijdsperioden.

De behuizing van luchtverhitters is in de regel gemaakt van slagvaste en hittebestendige kunststof. Verwarmingselementen zijn gemaakt van metaal dat lange tijd bestand is tegen hoge temperaturen.

Belangrijkste technische kenmerken van luchtverhitters

Voordat u naar de winkel gaat voor een luchtverhitter, moet u vertrouwd raken met de belangrijkste kenmerken van dergelijke apparaten en beslissen welke nodig is - meer of minder krachtig, staand, aan de muur gemonteerd, industrieel of huishoudelijk type.

De efficiëntie en functionaliteit van luchtverhitters worden bepaald door hun belangrijkste technische kenmerken - vermogen. Industriële apparaten met een vermogen van meer dan 2 kW zijn niet geschikt in huishoudelijke omstandigheden en ventilatorkachels met een laag vermogen met een indicator van minder dan 2 kW zijn niet geschikt voor het verwarmen van grote kamers. Bovendien kunnen huishoudelijke luchtverhitters werken vanuit een netwerk met een spanning van 220 V, en industriële ventilatoren hebben een spanning van minimaal 380 V nodig.

Het is eenvoudig om het benodigde vermogen te berekenen met behulp van de standaardformule - P = 0, 1 * S. Dat wil zeggen, u moet de grootte van de kamer in vierkante meters (gebied S) vermenigvuldigen met 0, 1. Het verkregen resultaat is het vermogen van de luchtverhitter die nodig is om een bepaalde kamer te verwarmen.

Naast andere belangrijke technische kenmerken van luchtverhitters, is het de moeite waard om aandacht te besteden aan de volgende opties: de aanwezigheid of afwezigheid van automatische start en automatische rotatie van de luchtstroom, een bewegingssensor, een luchtfilter met of zonder bevochtiging, de functie van het handhaven van minimale verwarming met een laag energieverbruik. De zogenaamde antivriesfunctie (minimummodus) is nodig om het verwarmingssysteem te beveiligen in geval van een ongeplande ontdooistop in ruimtes waar geen mensen zijn. In deze modus kan de luchtverhitter een temperatuurniveau gedurende lange tijd binnen 5-7⁰ С handhaven.

Wat zijn luchtverhitters?

Luchtverhitters worden geclassificeerd op basis van drie criteria: toepassingsgebied, installatieprincipe en type verwarmingselement. Dergelijke apparaten worden in het dagelijks leven en voor industriële doeleinden gebruikt. Industriële kachels met een ventilator kunnen lange tijd ononderbroken werken - vanaf 72 uur of meer. Huishoudens verbruiken veel minder energie, zijn uitgerust met intermitterende uitschakelrelais en hebben verschillende extra opties.

Afhankelijk van het type installatie zijn luchtverhitters onderverdeeld in mobiele typen en stationaire apparaten:

  • op de muur gemonteerd,
  • plafond,
  • buitenshuis,
  • gecombineerd.

Mobiele luchtverhitters zijn lichtgewicht en compact, maar minder productief en efficiënt dan hun stationaire tegenhangers. Wand-, plafond- en combinatieverwarmers met een ventilator zijn volwaardige interieuronderdelen, meestal groot van formaat, die lange tijd zonder uitschakeling kunnen werken en zelfs dienen als de belangrijkste warmtebron voor het verwarmen van grote ruimtes.

De duurzaamheid en functionaliteit van het apparaat is afhankelijk van het type verwarmingsapparaat. Waterwarmtewisselaars met ventilator kunnen in de woningverwarming worden geïntegreerd (ingebouwd). Keramische hebben een hogere warmteoverdracht dan analogen, maar ze kunnen gevaarlijk zijn, omdat hun verwarmingselementen opwarmen tot 100-150 С C. Luchtverhitters met een nichrome spiraal zijn van korte duur en brandgevaarlijk. Maar als de functionaliteit van het apparaat is gebaseerd op een verwarmingselement - een buis met een nichrome draad erin, gevuld met een warmtegeleidende substantie, zal de luchtverhitter lang meegaan, hij zal elke kamer in de kortst mogelijke tijd verwarmen.

Hoe kies je een luchtverhitter?

Voordat u doorgaat met de keuze van het ontwerp van een luchtverhitter, moet u beslissen wat het vermogen moet zijn en hoe intensief het zal worden gebruikt. Het is belangrijk om te begrijpen dat de levensduur van het apparaat afhangt van het type verwarmingsapparaat. Als een luchtverhitter nodig is voor periodieke verwarming van een kleine kamer, dan kunt u een compacte mobiele versie kopen die handig kan worden opgeborgen en indien nodig eenvoudig kan worden gebruikt.

Het tweede belangrijke argument om voor een bepaald model te kiezen, is de veiligheid ervan. Het is de moeite waard om speciale aandacht te besteden aan de volgende parameters:

  • stabiliteit van het apparaat, als het een vloerversie is,
  • robuuste bevestigingen op de behuizingen - voor wand- en plafondmodellen,
  • laag brandgevaar - verwarmingselementen verwarmingselementen of keramiek,
  • de aanwezigheid van een thermostaat en een auto-off optie.

Een goede luchtverhitter heeft verschillende extra handige functies - minimaal 3 bedrijfsmodi, automatisch draaien - het apparaat verplaatst de luchtstroom, verandert zelf van richting en verwarmt de hele kamer gelijkmatig. Bovendien is de spatbeschermingsoptie nuttig, die het verwarmingselement beschermt tegen vocht en noodsituaties, het risico op brand en schade aan de luchtverhitter uitsluit. En door de aanwezigheid van een luchtbevochtiger en een filter kan het apparaat de lucht tijdens het gebruik niet uitdrogen en biedt het zelfs tijdens intensief werk comfort.

Bedrijfsregels voor luchtverhitters

De eenvoud van het apparaat van de luchtverhitter betekent niet dat de werking ervan kan worden verwaarloosd - het kan gevaarlijk zijn. Alvorens het apparaat in te schakelen, is de gebruiker verplicht zich vertrouwd te maken met de aanbevelingen van de fabrikant voor het gebruik ervan. Standaardregels voor de werking van luchtverhitters:

  • Controleer voor het inschakelen de integriteit van de voedingselementen van het apparaat en de overeenstemming van de voeding
  • het netsnoer van de luchtverhitter mag niet worden afgekneld door meubelpoten of bedekt met een tapijt,
  • ontvlambare voorwerpen en meubels mogen niet in de buurt van het verwarmingslichaam zijn - een afstand van minimaal 1 m,
  • het oppervlak waarop het apparaat staat of weegt moet vlak zijn, zonder bekleding van textiel of papier,
  • de heteluchtstroom en de achterwand van de luchtverhitter moeten open zijn.

Als er kinderen of dieren in huis zijn, is het noodzakelijk om hun veiligheid te waarborgen wanneer de luchtverhitter aan staat. De beste optie zijn wand- of plafondapparaten waar een kind of een stoute kat niet bij kan.

Overzicht merken en modellen luchtverhitters

De Russische markt biedt een groot aantal vergelijkbare apparaten uit verschillende prijscategorieën. De beste merken komen terecht in aanmerking

  • Timberk - kost vanaf 900 roebel, met spiraalvormige verwarmingselementen, vloer- of wandtype,
  • Ballu - de prijs van modellen vanaf 650 roebel, in een plastic behuizing, met 2 bedrijfsmodi, een thermostaat en een oververhittingsbeveiligingselement,
  • Stadler luchtverhitters - met een keramisch verwarmingselement, twee vermogensniveaus - 2 en 1, 2 V, met de mogelijkheid om uit te schakelen bij een val,
  • Vitek of Rolsen, kost 4.000 roebel, uitgerust met een bedieningspaneel, een mechanisme voor het draaien van de luchtstroom,
  • wandverwarmers AEG, Timberk, Elektrolux, kost 4.000 tot 12.000 roebel, met keramische verwarmingselementen, luchtstroomverwarmingsregeling, oververhittingssensoren en andere handige opties.

Als de voorkeur wordt gegeven aan luchtverhitters met verwarmingselementen, moet u letten op de modellen van de Russische fabrikant Teplomash, bijvoorbeeld luchtverhitters voor het verwarmen van grote kamers - van garageboxen tot particuliere huizen met meerdere verdiepingen. Hun kosten variëren van 4 tot 6000 roebel, ze dienen voor een lange tijd, hebben hoge prestaties en verschillen van analogen in een laag elektriciteitsverbruik.

Een luchtverhitter is een apparaat dat in elk huis en in elk appartement zou moeten staan. In de omstandigheden van het Russische klimaat kan het niet alleen nuttig zijn in de winter, maar ook in het laagseizoen, wanneer de centrale verwarming nog niet is ingeschakeld en het al ijzig is buiten het raam. En als u het juiste model kiest, zal het apparaat de eigenaren vele jaren verrukken en zal het geen stijging van de elektriciteitsrekening veroorzaken.

Aanbevolen: