Keuze Voegmiddel Op Kleur En Kwaliteit

Inhoudsopgave:

Keuze Voegmiddel Op Kleur En Kwaliteit
Keuze Voegmiddel Op Kleur En Kwaliteit

Video: Keuze Voegmiddel Op Kleur En Kwaliteit

Video: Keuze Voegmiddel Op Kleur En Kwaliteit
Video: Keuzehulp - Betontegels of Keramische tegels? 2024, Maart
Anonim

Na het leggen van de tegels komt een even belangrijk moment - het aanbrengen van voegmiddel. Het voegmengsel is de samenstelling waarmee de tussen de tegels ontstane ruimte wordt opgevuld. Dit geeft de tegelafwerking en artistiek effect en beschermt bovendien de naden tegen vuil en vocht.

Keuze voegmiddel op kleur en kwaliteit
Keuze voegmiddel op kleur en kwaliteit

Als u voeg-op-voeg porcellanato-mozaïek hebt gelegd met perfect gladde randen van de tegel, dan heeft u geen voegmiddel nodig. In alle andere gevallen is het nog steeds beter om het aan te brengen, omdat er anders snel vocht onder de tegel komt, waardoor schimmel kan ontstaan. Met behulp van voegmiddel kunt u ook kleine defecten verhelpen die zijn ontstaan tijdens het leggen van tegels.

Houd er rekening mee dat voegen pas één dag na het leggen van de tegels kan worden aangebracht.

De keuze van voegmiddel is een zeer verantwoordelijke taak, omdat een verkeerd gekozen mengsel de hele indruk van de reparatie kan verpesten en snel onbruikbaar zal worden. De belangrijkste criteria voor het kopen van een troffel zijn de kleur en kwaliteit. Het is op deze kenmerken dat u zich moet concentreren.

Momenteel bieden de winkels een breed scala van deze producten van bekende merken als Atlas, Litokol, Ceresit.

Keuze van voegkleur

Een goed gekozen fuga transformeert de tegel, benadrukt zijn verdiensten en laat hem spelen met alle schakeringen van tonen. De keuze is altijd individueel, afhankelijk van de kleur van de tegel zelf en de indruk die u wilt krijgen, maar er zijn algemene regels voor selectie.

Voor gekleurde tegels wordt de voeg in de regel gekozen voor de donkerste kleur van de kleuren op de afbeelding, of de lichtste. Houd er rekening mee dat de lichte schaduw van de naden overgaat in de tegels en het uiterlijk van een enkele ruimte creëert, terwijl de donkere daarentegen elk vierkant benadrukt.

Voor effen gekleurde tegels is het raadzaam om het voegmengsel van dezelfde tint te kiezen. Meestal nemen ze een of twee tonen lichter of donkerder dan het.

De bedrijven "Ceresit" en "Atlas" worden beschouwd als de leiders in het aantal geproduceerde voegkleuren. Hun producten kunnen op bijna elke tegel worden afgestemd, bovendien zijn het deze fabrikanten die de beste recensies op de forums hebben.

Als je twijfelt over welke kleur van de naden je moet kiezen, stop dan voor de muur bij de klassieke witte versie, deze is universeel en past perfect bij elke tegel. Lichte tinten worden echter snel vuil, dus voor vloertegels kun je beter kiezen voor een donkergrijze, grijsblauwe of bruine variant. Dan zal de vloer veel langer een lust voor het oog zijn.

Keuze van voegkwaliteit

De meest voorkomende voegmortel is een cementgebonden voegmortel. Dit zijn meestal droge mengsels die voor aanvang van de werkzaamheden worden verdund met water of vloeibare latex. Je moet ze duidelijk volgens alle instructies kweken, anders zal een kwalitatief hoogstaand resultaat niet werken. In de uitverkoop kunt u ook kant-en-klaar vinden, al verdund tot het gewenste deel van het mengsel, maar ze zijn aanzienlijk duurder.

Als de fuga (voeg) zand bevat, dan is deze bedoeld voor brede voegen, minimaal 3 millimeter.

In ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, zoals een badkamer, moet de voeg vochtbestendig zijn. Lange tijd gebruikten ze vloeibare latex of een speciale vernis om de voeg te bedekken. Er werden echter nieuwe composities van de nieuwste generatie geproduceerd op basis van epoxyharsen, die dit probleem volledig oplossen. De nadelen van dit type voegmiddel zijn onder meer hun hoge kosten, evenals het feit dat het iets moeilijker is om de naden ermee te voegen.

Aanbevolen: