Een Geventileerde Gevel Kiezen Voor Een Woonhuis

Inhoudsopgave:

Een Geventileerde Gevel Kiezen Voor Een Woonhuis
Een Geventileerde Gevel Kiezen Voor Een Woonhuis

Video: Een Geventileerde Gevel Kiezen Voor Een Woonhuis

Video: Een Geventileerde Gevel Kiezen Voor Een Woonhuis
Video: Gevel renoveren met E-Board isolatieplaten 2024, Maart
Anonim

De nieuwe wandoplossing - meerlaagse geventileerde gevels hebben zich perfect bewezen in de bouw van woongebouwen met meerdere verdiepingen en openbare en zakelijke gebouwen, maar traditionele en gipsgevels zijn nog steeds het meest populair in de individuele woningbouw. Ondertussen kan een geventileerde gevel, met de juiste keuze, de optimale oplossing zijn voor particuliere huizen van elk type - steen, hout, framepaneel.

Een geventileerde gevel kiezen voor een woonhuis
Een geventileerde gevel kiezen voor een woonhuis

Ontwerpkenmerken van geventileerde gevels

Meerlaagse constructies van geventileerde gevels, die ook voor een privéwoning kunnen worden gebruikt, bestaan uit drie lagen, die elk hun eigen functie vervullen: dragend, warmte-isolerend en beschermend en decoratief. De dragende laag is een metalen of houten frame, dat op het buitenoppervlak van de dragende wanden van het gebouw is gemonteerd, dit is de basis waarop de bekleding wordt bevestigd. De thermische isolatielaag wordt ook op het oppervlak van de dragende muren gemonteerd. Als warmte-isolatoren worden dampdichte materialen met een lage dichtheid gebruikt: minerale wol, schuimglas, polystyreen, enz. De beschermende en decoratieve deklaag is gemaakt van dicht, bestand tegen externe invloeden en ondoordringbare materialen. Tussen de warmte-isolerende en beschermende decoratieve lagen moet een luchtspleet worden gelaten voor ventilatie.

Een dergelijk systeem van twee lagen met verschillende fysieke en mechanische kenmerken, die van elkaar verschillen in structuur en dichtheid, gescheiden door een luchtspleet, stelt u in staat om het probleem van vrije verwijdering van luchtdampen op te lossen met behulp van natuurlijke convectie en de vorming van condensaat te elimineren.

In Europese landen, waar al lang geventileerde gevels in particuliere woningen worden gebruikt, worden daarop zonnepanelen geplaatst als bekleding.

Voordelen van geventileerde gevels voor individuele woningen

De belangrijkste voordelen van geventileerde gevels zijn onder meer het behoud van de aanbevolen vochteigenschappen van de warmte-isolerende laag, waardoor de levensduur kan worden verlengd. Bovendien vereist de warmte-isolerende laag, die in de optimale modus wordt gebruikt, geen extra energieverbruik, omdat de thermische eigenschappen constant hoog blijven. U bespaart op doorlopende reparaties, want in tegenstelling tot een gestuukte gevel hoeft een geventileerde gevel niet elk jaar vernieuwd te worden.

De meerlaagse structuur van de geventileerde gevel zorgt voor een goede geluidsisolatie, wat belangrijk is als het landhuis in de buurt van een drukke snelweg ligt, en bovendien werkt het als een thermoskan, houdt het warm in de winter en geeft het de inwoners van het huis in de zomer.

Dit ontwerp maakt het mogelijk om tijdens de renovatie elk element van de geventileerde gevel gemakkelijk te vervangen, u kunt eenvoudig de oorspronkelijke esthetische oplossing wijzigen: kleur, textuur van de afwerking en zelfs de bekleding volledig veranderen.

De voordelen van geventileerde gevels omvatten de mogelijkheid om architecturale oplossingen te implementeren door het gebruik van een verscheidenheid aan afwerkingsmaterialen, wat het mogelijk maakt om het ontwerp van de gevel harmonieus te koppelen aan kleine architecturale vormen in de omgeving. Zo'n gevel kan zelfs een gebouw dat is gebouwd volgens een standaardontwerp volledig transformeren en echt individueel maken.

Selectie van structurele elementen van een geventileerde gevel voor een woonhuis

Voor een bakstenen huis, evenals gevouwen uit schuimblokken of poreuze keramische blokken, kan aluminium worden gebruikt als ondersteunende laag - een frame bestaande uit beugels en profielen waarop de buitenste beschermende laag wordt bevestigd. In tegenstelling tot goedkoper staal biedt het niet alleen de vereiste sterkte, maar ook duurzaamheid. Voor huizen die zijn gebouwd met ronde boomstammen, gelijmde balken of gebouwen die zijn gebouwd volgens de frame-paneelmethode, is het raadzaam om houten frames te gebruiken die sterkte, lichtheid en efficiëntie combineren - een dergelijk frame kost een orde van grootte goedkoper dan een metalen frame. De enige voorwaarde in dit geval is de noodzaak om het frame te behandelen met brandvertragende en antiseptische verbindingen.

Wat de warmte-isolerende laag betreft, is het beter om er materialen voor te kiezen die gemakkelijk en snel te installeren zijn - harde platen gemaakt van minerale of steenwol. Voor een woonhuis zijn om redenen van brandveiligheid geschikter materialen die niet zijn gemaaid met hydro-windbescherming met een dichtheid van 70 tot 90 kg per kubieke meter. Indien nodig, als het huis in de noordelijke regio's wordt gebouwd, kunt u twee lagen thermische isolatie maken, terwijl u binnen, op de dragende muren van het huis, een laag met een lagere dichtheid moet aanbrengen. Om de warmte-isolerende laag in contact met de luchtspleet te beschermen, worden hydro-winddichte gevelfolies met brandvertragende additieven of onbrandbaar bouwweefsel gebruikt.

Voor het bekleden van geventileerde gevels kunt u verschillende beschermende materialen gebruiken: vezelcement, graniet en porcellanato, kunststof, glas, metaal en aluminium composietpanelen, evenals hout. De materiaalkeuze wordt in dit geval bepaald door materiaalmogelijkheden en wat voor soort architecturale oplossing zal worden geïmplementeerd. Natuurlijk zijn kunststof gevelbeplating en metalen panelen minder geschikt voor het decoreren van een individueel huis, hoewel er voorbeelden zijn van interessante architecturale projecten waar ze er vrij organisch uitzien.

Aanbevolen: