Hoe Bouw Je Een Zwembad Met Je Eigen Handen

Inhoudsopgave:

Hoe Bouw Je Een Zwembad Met Je Eigen Handen
Hoe Bouw Je Een Zwembad Met Je Eigen Handen

Video: Hoe Bouw Je Een Zwembad Met Je Eigen Handen

Video: Hoe Bouw Je Een Zwembad Met Je Eigen Handen
Video: Bouw je eigen zwembad onder € 4.500 - Kosten en materialen 2024, Maart
Anonim

Rust aan het water is de droom van veel landhuiseigenaren. Helaas liggen niet alle locaties aan een rivier, zee of meer. Je moet jezelf echter niet een persoonlijk reservoir ontzeggen, je kunt het met je eigen handen maken. Zelfs een klein zwembad zal een speciale charme aan het landschap toevoegen en veel vreugde brengen voor kinderen en volwassenen.

Hoe bouw je een zwembad met je eigen handen
Hoe bouw je een zwembad met je eigen handen

Landelijk zwembad: wat het kan zijn

Nadat u hebt besloten om een zelfgemaakt zwembad in het land te installeren, moet u van tevoren alle opties bestuderen. De keuze hangt af van financiële mogelijkheden, verlichting, bodemgesteldheid en de voorkeuren van de eigenaren. De kapitaalstructuur zal meerdere jaren meegaan, dus de oprichting ervan moet serieus worden genomen.

Veel experts raden aan om te beginnen met een klein reservoir: een decoratieve vijver, mini-waterval of fontein. Nadat je je eigen kracht hebt getest, kun je beginnen met het creëren van een steviger zwembad, geschikt voor het hele gezin.

Afhankelijk van het gebruikte materiaal kunnen kunstmatige reservoirs zijn:

  • concreet;
  • polypropyleen;
  • glasvezel;
  • film;
  • opblaasbaar.

Opblaasbare zwembaden zijn geschikt voor gezinnen met kinderen en mensen die het zwembad af en toe gebruiken. De kleine kom is eenvoudig te installeren en te vullen en heeft aanzienlijk minder water nodig. Het afgewerkte product kan worden gekocht in een gespecialiseerde winkel, er zijn geen speciale installatiewerkzaamheden vereist. Het enige dat nodig is om een opblaasbaar zwembad op te zetten, is een zorgvuldig genivelleerd platform.

Zwembaden gemaakt van PVC-folie zijn een eenvoudige en goedkope optie voor een zomerhuisje. Het ontwerp is ideaal voor kinderen en kan aan het einde van het seizoen snel worden gedemonteerd. Een dichte en elastische film houdt perfect water vast, verdraagt gemakkelijk extreme temperaturen, is duurzaam en milieuvriendelijk. De filmcoating helpt bij het besparen op het waterdicht maken van het reservoir. Met zijn hulp kunt u niet alleen een nieuw zwembad maken, maar ook het oude herstellen. Extra graafwerkzaamheden zijn niet nodig. De film is gelast met een speciaal apparaat, waardoor een sterke, ruime kom wordt gevormd. Vervolgens wordt de coating op een vooraf voorbereide basis getrokken en vastgezet met een frame van planken.

Het polypropyleen zwembad ziet er erg netjes uit, er zijn modellen in verschillende vormen en kleuren te koop. Er zijn opties die boven de grond uitsteken, die aan het begin van het seizoen worden verzameld en bij het begin van koud weer worden gedemonteerd. U kunt een plastic kom installeren in een voorgegraven put. Zo'n zwembad hoeft niet te worden gedemonteerd, maar het plastic is mogelijk niet bestand tegen sterke temperatuurschommelingen.

Handige en kant-en-klare glasvezel containers. Te koop zijn zowel kleine als vrij ruime kommen in verschillende vormen. Ze worden geïnstalleerd op een vlakke betonnen ondergrond, er is geen extra isolatie of afwerking nodig. Glasvezel kommen zijn zeer duurzaam, aangenaam om aan te raken, ze zijn perfect beschermd tegen onbedoelde lekken en mechanische schade. Dergelijke containers hebben echter een nadeel: om de pool normaal te laten functioneren, moet deze zijn verbonden met communicatie.

De meest duurzame optie is een betonnen buitenzwembad. Het is niet eenvoudig om het te maken, maar een persoon met minimale bouwvaardigheden is behoorlijk in staat tot dergelijk werk. De betonnen schaal is zeer duurzaam, hij is niet bang voor vorst, hitte, mechanische schade.

De vorm en afmetingen zijn afhankelijk van de grootte van de site. Een ideale optie is een ovale of ronde vijver. Het is niet nodig om de kom duidelijke geometrische contouren te geven; zachte kronkelende lijnen passen beter in het landschap van de buitenwijken. Als het perceel ruim is en het huisje in een minimalistische stijl is gebouwd, kunt u een ruim rechthoekig zwembad bouwen, niet alleen geschikt voor spetterende kinderen, maar ook voor volwaardige zwempartijen.

Stoelkeuze

Om een zwembad te bouwen, heb je een vlak oppervlak nodig. Het is wenselijk dat er geen bomen in de buurt zijn. Ze schaduwen de vijver en voorkomen de natuurlijke opwarming van het water, en vallende bladeren of naalden vervuilen het zwembad. Bovendien kunnen bij het graven van een kuil de wortels van bomen worden beschadigd, waardoor de planten uitdrogen.

Het zwembad mag niet op lage plaatsen worden geplaatst. Na de regen zullen stromen in het reservoir stromen en het vervuilen. Grondwater kan het drainagesysteem beschadigen en de constructie beschadigen. Het is niet aan te raden om een zwembad naast een woongebouw te bouwen. De ideale optie is een vlakke, zonnige plek in het midden van de site. In de buurt kunt u een tuinhuisje plaatsen, paden aanleggen, een barbecueplek of een gazon organiseren.

Monolithisch betonnen zwembad: voordelen en kenmerken

Een van de meest populaire opties is een thuiszwembad met een betonnen basis. De constructie ervan vereist bepaalde vaardigheden en behendigheid; specialisten met moderne technologie worden vaak uitgenodigd om een kuil te graven en deze te vullen. Maar alle tijdskosten betalen zich terug met rente, want zo'n structuur heeft veel voordelen. Onder de belangrijkste:

  • winstgevendheid;
  • duurzaamheid van gebruik;
  • weerstand tegen extreme temperaturen en mechanische schade;
  • milieu vriendelijkheid.

Bij het bouwen van een zwembad met een betonnen bak hoef je je fantasie niet te beperken. Het reservoir kan elke vorm hebben: strikt rechthoekig, afgerond, kronkelend. Indien gewenst is het eenvoudig om een diep meerlaags zwembad te bouwen met treden langs de randen. Deze optie is geschikt voor gezinnen met kinderen, zowel volwassenen als kinderen kunnen veilig gebruik maken van de vijver. Een andere optie voor een familiezwembad is een ontwerp met een aparte ondiepere zone. Zo'n "kinderbad" warmt snel op in de zon, het is veilig en ideaal voor kinderen om te spelen.

De betonconstructie hoeft niet voorzien te zijn van een complex waterafvoer- en filtersysteem of aangesloten te zijn op communicatie. Het water wordt weggepompt met een gewone pomp; een tuinslang is geschikt om te vullen. U moet de kom minstens 3 keer per seizoen schoonmaken, voor de winter moet het water worden afgetapt en de structuur is bedekt met een film.

Betonnen zwembadconstructie: stap voor stap instructies

Voordat u begint met het graven van een put, moet u de afmetingen van de toekomstige structuur zorgvuldig berekenen. Het zwembad voor volwassenen moet ruim genoeg zijn, minimaal anderhalve meter diep. Het is de moeite waard om te overwegen dat u bij het graven van een put een extra halve meter op een laag drainage en beton moet leggen.

Bij het opstellen van de tekening wordt rekening gehouden met de locatie van de communicatie. Wanneer alle parameters zijn bepaald, kunt u beginnen met uitgraven. Om het afstoten te voorkomen, zijn de wanden gemaakt met een lichte helling (ongeveer 5 graden). Als een zwembad met meerdere niveaus wordt beoogd, wordt de grootte van de treden zorgvuldig gekalibreerd bij het graven.

De volgende stap is waterdicht maken. Op de zorgvuldig geëgaliseerde bodem van de put wordt een laag zand van 15 cm en eenzelfde hoeveelheid bouwpuin gestort. Na het egaliseren wordt de waterdichtingslaag afgesloten met platen dakbedekking. Het wordt in 2 lagen gelegd, de randen moeten 20 cm boven het oppervlak van de put uitsteken.

Een van de belangrijkste punten is versterking. Aan de bodem en wanden is een frame gemaakt van metalen wapening met een diameter van 20 mm. Vervolgens wordt de kom gegoten met betonmortel. Dit moet snel en nauwkeurig gebeuren, het is beter voor een beginner om meer ervaren assistenten aan te trekken. Nadat alle openingen tussen de bekisting zijn opgevuld, wordt de structuur gedroogd. Het proces duurt ongeveer 30 dagen.

Het meest creatieve proces is de afwerking. Een buitenzwembad kan worden aangelegd met gewone tegels of elegante gekleurde mozaïeken. Het betonnen oppervlak leent zich goed om te schilderen, het kan worden gecoat met een speciale rubberen coating. Een interessante oplossing is om de bodem te bedekken met een laag zand om het effect van een natuurlijk reservoir te creëren.

Framesystemen: duurzaam en praktisch

Op de binnenplaats kun je een structuur bouwen van hout omhuld met aluminium of tin. Het framezwembad vereist geen grootschalige graafwerkzaamheden, voor de winter kan het worden gedemonteerd en opgeslagen in een afdak. Indien gewenst kan het reservoir op een betonnen sokkel worden geplaatst en een beetje in de grond worden ingegraven. De pool vereist geen complexe communicatie. U kunt het water verversen met behulp van een flexibele slang die in het onderste gedeelte is bevestigd. Het gebruikte water is geschikt voor het besproeien van de tuin.

Om het frame te maken, hebt u een sterke grenen balk nodig, de openingen kunnen worden opgevuld met dikke planken. De stijfheid van de constructie wordt gegarandeerd door extra beugels. Het ontwerp vereist verplichte afdichting. Een stevige plastic folie met goed gelaste naden is voldoende. Alle houten elementen zijn behandeld met antiseptische impregnering. Voor het gemak is aan de zijkant een houten of metalen trap met leuningen geïnstalleerd. Het bovendeel zit aan de zijkant vast, de poten worden in de grond gegraven.

Hoe een glasvezelzwembad te installeren?

Glasvezelzwembaden zijn zeer comfortabel, betrouwbaar en duurzaam. Voor een standaard buitenwijk is een kom van 4 m lang en 3 m breed geschikt. Je kunt een kom onder een vijver graven met een schop, maar om het proces te versnellen, worden professionals met speciale apparatuur aangetrokken. De grond wordt verwijderd volgens de eerder gemaakte markeringen, van het midden naar de rand.

Een groot voordeel van een zwembad van glasvezel is de mogelijkheid om zowel op zand als op klei te installeren. Complexe bekisting en wapening zijn niet nodig. In het midden van de put wordt een drainageput gegraven die laag voor laag wordt opgevuld met zand en grind. Een goed gemaakt kussen laat de grond niet wegzakken onder het gewicht van het water.

Na het installeren van de glasvezelkom worden de openingen tussen de wanden en de randen van de put gevuld met aarde en zorgvuldig verdicht. Het gebied rond het zwembad kan worden bedekt met een beton-zandmengsel, betegeld of versierd met gazongras.

Voor de normale werking van het zwembad heeft u een waterzuiveringssysteem nodig. De leidingen voor het filter worden gelegd vóór de installatie van de plastic kom, de pomp voor het pompen en het filter voor het reinigen van het water bevindt zich naast het zwembad. De verbindingsfuncties zijn afhankelijk van het specifieke model, alle details staan beschreven in de instructies.

De glasvezelkom kan worden geïnstalleerd zonder in de grond te graven. Het volstaat om het platform waterpas te zetten, de apparatuur correct aan te sluiten en een comfortabele ladder te monteren.

Aanbevolen: