Wat Is Bakeliet?

Inhoudsopgave:

Wat Is Bakeliet?
Wat Is Bakeliet?

Video: Wat Is Bakeliet?

Video: Wat Is Bakeliet?
Video: Making bakelite plastic (Part 1) 2024, Maart
Anonim

Bakeliet is een soort plastic materiaal. Bakeliet wordt verkregen door condensatie van formaldehydeharsen en fenolen met behulp van alkali.

Wat is bakeliet?
Wat is bakeliet?

Uitvinding

Het idee om bakeliet te creëren als een onbrandbaar, ultrasterk en betrouwbaar plastic kwam van Leo Bakelando, een uitvinder uit België. Het gebeurde in 1909. Lange tijd werden materialen alleen gebruikt om aan de behoeften van verschillende industrieën te voldoen. Daarna werd het gebruikt om scherpe harde materialen te maken waarvoor bakeliet de basis was. Maar in de moderne wereld wordt het materiaal in totaal verschillende industrieën gebruikt. Even later maakte het lichte gewicht en de sterkte van het materiaal het de belangrijkste bij het maken van goedkope sieraden.

Dit materiaal werd niet meteen populair - pas 30 jaar later, door de verbetering en uitbreiding van het kleurenpalet. En bakeliet begon te worden gebruikt in andere ondernemingen - waar huishoudelijke accessoires en sieraden werden gemaakt. Na de oorlog was het materiaal niet meer populair, maar in de jaren 80 nam de populariteit weer toe. Dit was grotendeels te danken aan de ontwerpers uit Amerika.

Kenmerken van productie:

Bakeliet wordt gevormd uit de volgende materialen:

  1. Formaline.
  2. Fenol.
  3. Zure of alkalische katalysatoren.

Het materiaal wordt geproduceerd door methanol te oxideren bij verhoogde temperaturen van 650-660 graden, waarbij zilver de katalysator is. Een ander belangrijk bestanddeel van kunststof - fenol - wordt gewonnen uit hout, olieproducten of bruine turf. Alle ingrediënten die nodig zijn om te creëren, worden in mallen gegoten en verwarmd tot een temperatuur van 80 graden.

Een belangrijk punt: de grondstof "Bakeliet A" heeft, indien bewaard bij kamertemperatuur, eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van colofonium.

Eigenschappen

De belangrijkste eigenschappen van het materiaal zijn onder meer:

  1. Kracht.
  2. Hardheid.
  3. Onoplosbaarheid van de vorm, zelfs bij langdurige verhitting.
  4. Goede oplosbaarheid in alcohol.
  5. Duurzame coating.
  6. Warmtegeleiding.
  7. Oppervlakteweerstand tegen druk en wrijving.
  8. Bestand tegen chemicaliën (behalve zwavel- en salpeterzuurconcentraten).

Een van de tekortkomingen van het materiaal zijn:

  1. Breekbaarheid.
  2. Hoge dichtheid, waardoor dingen erg massief blijken te zijn.
  3. Schadelijkheid van het materiaal door een aantal giftige verbindingen en componenten.

Verschillen tussen echt en nep

Er zijn de volgende manieren om het materiaal op echtheid te controleren:

  1. Als u het materiaal behandelt met een huishoudelijk schoonmaakmiddel, krijgt u gele vlekken.
  2. Wanneer het materiaal wordt blootgesteld aan heet water, begint het een geur af te geven die lijkt op die van kamfer.

Opgemerkt moet worden dat het heel eenvoudig is om nep te maken - het is voldoende om hiervoor de nodige materialen en voorwaarden te hebben. Dan kun je thuis producten maken. Meestal kunt u met alleen testen een vervalsing identificeren en blootleggen. Zonder speciale apparatuur en kwalificaties kunnen namaakproducten die van dit materiaal zijn gemaakt, worden aangezien voor originele.

Aanbevolen: