Hoe De Basis Op Een Gloeilamp Te Scheiden?

Inhoudsopgave:

Hoe De Basis Op Een Gloeilamp Te Scheiden?
Hoe De Basis Op Een Gloeilamp Te Scheiden?

Video: Hoe De Basis Op Een Gloeilamp Te Scheiden?

Video: Hoe De Basis Op Een Gloeilamp Te Scheiden?
Video: Natuurkunde uitleg Licht 1: Licht en Kleur 2024, Maart
Anonim

Traditionele gloeilampen gaan vaak door. Maar niet iedereen heeft haast om ze weg te gooien. Van zo'n gloeilamp kun je een leuk kerstspeelgoed of een stijlvol minivaasje maken. Het is voldoende om het in onderdelen te demonteren, de oude interne onderdelen weg te gooien en te wassen.

Hoe de basis op een gloeilamp te scheiden?
Hoe de basis op een gloeilamp te scheiden?

instructies:

Stap 1

Als de voet na het demonteren niet meer nodig is, kun je een bekende chemicus vinden die ermee instemt de metalen punt van de lamp in een mengsel van zoutzuur en ammoniumnitraat of in fluorwaterstofzuur te dopen. Wanneer de plint oplost, blijft alleen het glazen gedeelte over, geschikt voor decoratie of andere doeleinden.

Stap 2

U kunt de basis ook verwijderen zonder de mogelijkheid van handmatig herstel. Gebruik hiervoor een dunne schroevendraaier of een stevig broodplankmes om het voorzichtig te buigen op het contactpunt met het glas, en pak dan de rand met een tang en trek eraan om de strip te breken. Daarna blijft het om de lijm af te brokkelen en de glazen kolf te scheiden.

Stap 3

Een andere optie is om voorzichtig met een kleine hamer op de basis te tikken. Als de lamp niet nieuw is, moet de lijm afbrokkelen en de lamp in tweeën laten splitsen. Om het proces te voltooien, moet u het glazen deel van de lamp omwikkelen met een licht vochtige doek (voor een betere grip) en deze in één hand vasthouden, en de andere tang gebruiken om de basis te draaien totdat deze loskomt. Het is belangrijk om het hier niet te overdrijven, zodat het glas niet barst.

Stap 4

Een diamantvijl helpt ook in het plintcompartiment. Met zijn scherpe rand moet je de kolf op de kruising met de basis vijlen. Het is dan gemakkelijk om de lamp in tweeën te splitsen, maar het kan meerdere pogingen kosten als je niet voldoende ervaring hebt met glassnijders.

Stap 5

Voor een andere optie is het de moeite waard om meerdere bollen in te slaan, omdat dit niet altijd het gewenste resultaat geeft. Het wordt vaak gebruikt om glazen flessen te snijden, maar een paar trainingen zullen helpen om een breekbare gloeilamp kapot te maken. De hals van de kolf moet worden vastgebonden met een touw gedrenkt in een ontvlambare vloeistof. Als je het in brand steekt en het vervolgens in een emmer met ijswater laat zakken, barst het glas op de plaats van verwarming door de temperatuurdaling. Maar vaak ontstaan er scheuren die de kolf beschadigen.

Aanbevolen: