Hoe En Wanneer Cyclamen Zaaien?

Inhoudsopgave:

Hoe En Wanneer Cyclamen Zaaien?
Hoe En Wanneer Cyclamen Zaaien?

Video: Hoe En Wanneer Cyclamen Zaaien?

Video: Hoe En Wanneer Cyclamen Zaaien?
Video: Hoe zaaien & jonge plantjes verzorgen ? 2024, Maart
Anonim

Een andere naam voor cyclamen is alpenviooltje. Het bloeit luxueus in de winter en lijkt op een zwerm heldere ongewone vlinders. De verscheidenheid aan tinten is vaak verbluffend: sneeuwwit, felrood, perzik, karmozijnrood, lichtpaars en lichtroze.

Bloeiende cyclamen
Bloeiende cyclamen

Noodzakelijk

Pot, cyclamenzaden, aarde, water, meststoffen

instructies:

Stap 1

Het thuisland van zo'n mooie bloem zijn de bergachtige streken van de Middellandse Zee. Interessant is dat het alpenviooltje verschillende vormen heeft. De grootbloemige vorm veronderstelt talrijke steeltjes met grote bloemen - dubbel of enkelvoudig. Er is ook een sierlijke en miniatuurcyclaam met kleine maar ook talrijke steeltjes. Ook in de natuur komen wilde soorten voor. Alpenviooltjes hoeven niet in de winkel te worden gekocht. Je kunt het uit zaden laten groeien. Het proces is echter complex en tijdrovend. Zaaien in het voorjaar: in februari-maart. Hoewel ervaren bloemisten beweren dat cyclamen het hele jaar door geplant kunnen worden.

Stap 2

Week voor het planten cyclamenzaden gedurende 12 uur in Epin, Zircon of in een lichtroze oplossing van kaliumpermanganaat. Het wordt aanbevolen om een speciale grond voor te zaaien. Het aarden mengsel moet worden voorgestoomd: dit is een soort desinfectie. Koop daarnaast kant-en-klare grond "Tulip" of "Terra vita" in de winkel. Bereid nu de volgende samenstelling voor: 2 delen gestoomde aarde, 1 deel winkelgrond, 0,5 delen rivierzand. Zand is nodig voor het gemak van losmaken. Maak voor zaden groeven van 1 cm diep, mors met water en plaats 1 zaadje op een afstand van 2-3 cm. Bedek de groeven vervolgens met aarde.

Stap 3

Een lichte, goed geventileerde ruimte is geschikt om te kweken. De temperatuur mag tijdens het ontkiemen niet te hoog zijn: +18 + 20°C is voldoende. Er mag geen tocht in de kamer zijn. Bedek de zaadpot met een deksel of plasticfolie. De bijzonderheid van cyclamenzaden is dat ze heel lang ontkiemen: van 30 tot 60 dagen. De cultivars KISS en APPLE zijn bijzonder taai: zaailingen kunnen pas na 5 maanden verschijnen. Graaf de gewassen daarom niet van tevoren uit om te kijken wat er gebeurt. Zodra er scheuten verschijnen, zet u de pot op een zonnige plaats en schaduwt u deze. De wortelknollen van Cyclamen vormen zich na ontkieming zeer snel.

Stap 4

Wanneer jonge planten 2-3 bladeren hebben, duik ze dan in een aparte kleine container. Het grondmengsel moet hetzelfde zijn als bij het planten, of gebruik er een die je in de winkel krijgt. En pas zes maanden later, transplanteer de versterkte cyclamen in een pot met een diameter van 6-7 cm. Gebruik bij het water geven bezonken water op kamertemperatuur. Dit is nodig om de bloem gezond te houden. Breng minerale meststoffen in minimale hoeveelheden aan op de grond, omdat Cyclamen geen overmaat aan minerale zouten verdraagt. Gebruik ook geen verse of slecht verrotte mest als topdressing: hierdoor kunnen de cyclamen snel rotten. Hoewel het tijdens de bloei noodzakelijk is om de toediening van bloemenmeststoffen te verdubbelen. De berekening is als volgt: 0,5 dopjes voor 2 liter warm water. Zorg er bij het voeren voor dat dergelijk water niet op bloemen en bladeren komt.

Aanbevolen: