Geïsoleerd Blind Gebied En Fundering: Apparaat:

Inhoudsopgave:

Geïsoleerd Blind Gebied En Fundering: Apparaat:
Geïsoleerd Blind Gebied En Fundering: Apparaat:

Video: Geïsoleerd Blind Gebied En Fundering: Apparaat:

Video: Geïsoleerd Blind Gebied En Fundering: Apparaat:
Video: vlog 4 uitleg bouwplanken voor uitzetten fundering 2024, Maart
Anonim

Het belangrijkste doel van het blinde gebied is om de fundering van het gebouw te beschermen tegen atmosferische neerslag. Zoals de ervaring leert, moet de blinde ruimte niet alleen correct worden ontworpen en vervaardigd, maar ook zorgvuldig worden geïsoleerd. Dit maakt het mogelijk om een veel breder scala aan taken op te lossen, van het verminderen van de vorstbelasting, die de fundering vernietigt, en eindigen met het verwijderen van grondwater met de bescherming van de kelder.

isolatie van het blinde gebied en de fundering
isolatie van het blinde gebied en de fundering

Wat is een geïsoleerd blind gebied?

Er is een regel: een geïsoleerde blinde ruimte is een geïsoleerde fundering. Zo'n blind gebied is inderdaad een structuur die de vernietiging van de fundering en muren van het gebouw, uitloging van grond en isolatie van de fundering voorkomt.

Als het blinde gebied oorspronkelijk is uitgevoerd in overeenstemming met alle regels en voorschriften, zal het in de toekomst de risico's van het vernietigende effect van bevriezing van de grond op de fundering van een gebouw op deinende gronden voorkomen. In het algemeen is het ontwerp van het geïsoleerde blinde gebied als volgt:

  • waterdicht materiaal;
  • isolatie materiaal;
  • drainagesysteem.

Waarom moet je het blinde gebied isoleren?

Zoals hierboven vermeld, is het belangrijkste doel van het geïsoleerde blinde gebied het beschermen en isoleren van de fundering van de constructie tegen voortijdige vernietiging als gevolg van deinende grond in de winter. Het geïsoleerde blinde gebied vervult echter ook een aantal andere even belangrijke functies:

  • de verschuivingen worden verminderd ten opzichte van de kelderverdieping van het gebouw;
  • de kosten voor het verwarmen van het gebouw worden verlaagd;
  • de waterdichte eigenschappen van het blinde gebied zijn merkbaar verbeterd;
  • het mogelijk wordt om de diepte van de fundering te verminderen.

Algoritme van acties voor professionele isolatie van het blinde gebied

Het standaard professionele schema voor het leggen van de lagen van de "cake" van het geïsoleerde blinde gebied en de hoofdfasen van dit werk omvatten het volgende algoritme van acties.

  1. De plaats wordt voorbereid. Het moet worden geruimd, de wortels moeten worden verwijderd en de bovenste laag aarde en gras moet worden verwijderd, gelijk aan de diepte van de aan te leggen isolatie.
  2. Een drainagelaag in de vorm van geëxpandeerde kleisteen wordt op de voorbereide plaats gelegd.
  3. De gegraven uitsparing langs de omtrek is omsloten met bekisting.
  4. Bescherming tegen het binnendringen van water gebeurt met klei, die over de sloot wordt uitgestrooid en met een laag van 25 cm wordt geramd.
  5. De volgende laag zand wordt gegoten, die met water wordt gegoten om een betrouwbare krimp te garanderen.
  6. Op de zandlaag wordt geëxtrudeerd polystyreenschuim geplaatst.
  7. Op het geëxpandeerde polystyreen wordt een bekleding in de vorm van tegels of ander materiaal gelegd.

Onafhankelijke isolatie van het dode gebied en de fundering. Bruikbare tips

Raad nummer 1. Correcte plaatsing van isolatie van het blinde gebied, en dus de fundering met uw eigen handen, veronderstelt een juiste kennis van de structuur en competente naleving van de volgorde van lagen van het blinde gebied "taart". U moet begrijpen dat de breedte van de isolatie niet minder mag zijn dan de hoeveelheid bevriezing van de grond. Het apparaat van een goed geïsoleerd blind gebied met uw eigen handen is dus als volgt:

  1. een laag geotextiel wordt eronder gelegd, het vormt de hele structuur;
  2. boven het geotextiel wordt een zandlaag van 10-15 cm hoog opgevuld;
  3. een laag isolatiemateriaal wordt op het zand gelegd;
  4. vervolgens wordt de tweede zandlaag opgevuld met een hoogte tot 15 cm;
  5. dan wordt de tweede laag geotextiel gelegd;
  6. op het geotextiel wordt een laag fijn grind aangebracht;
  7. de hele resulterende "cake" wordt bekroond met een laag decoratieve straatstenen of een andere coating.

Raad nummer 2. Het moet duidelijk zijn dat op deinende gronden om de grootte van de fundering te bepalen, de bevriezingsdiepte van doorslaggevend belang is, ondanks het feit dat de technische vereisten minder diepte toestaan. Maar we mogen niet vergeten dat op laag deinende gronden, integendeel, de diepte van het leggen van de fundering op geen enkele manier afhangt van de hoeveelheid bevriezing van de grond naar binnen, omdat deze volledig afhankelijk is van de structurele kenmerken van de constructie.

Raad nummer 3. Als u het blinde gebied van de ondiepe fundering van de constructie isoleert, kan het bevriezen van de grond worden genegeerd. Daarom zullen de besparingen aanzienlijk zijn, zelfs bij uitgaven aan het apparaat van een geluiddicht geïsoleerd blind gebied. Tegelijkertijd moet worden begrepen dat isolatie een kostbare gebeurtenis is, maar ongerechtvaardigde besparingen kunnen ertoe leiden dat alle geleverde inspanningen nutteloos zijn: niet alleen het blinde gebied met de fundering moet worden geïsoleerd, maar ook de kelder.

Hoe het blinde gebied en de fundering met uw eigen handen te isoleren?

Penoplex isolatie

Over het algemeen is de beste optie in dit geval om het blinde gebied te isoleren met een schuimgerelateerd materiaal - geëxtrudeerd polystyreenschuim. Penoplex wordt gebruikt om die plaatsen te isoleren waar het onmogelijk is om andere isolatie te gebruiken. Maar in de praktijk wordt in de regel in ieder geval penoplex gebruikt. Het isoleren van het dode gebied met dit materiaal heeft de volgende voordelen:

  • hoge druksterkte;
  • nul-indicator voor dampdoorlatendheid en vochtopname;
  • vorstbestendigheid;
  • duurzaamheid;
  • zwakke ontvlambaarheid;
  • ecologische reinheid.

Om het blinde gebied met uw eigen handen te isoleren met penoplex, moet u vellen van 5 cm dik in twee lagen of vellen van 10 cm dik in één laag leggen. De voegen tussen de vellen worden afgedicht met een zeer sterke polyethyleenfilm: deze wordt erop gelegd van een laag schuimplaten.

Opwarmen met geëxpandeerde klei

Geëxpandeerd kleizand, grind en steenslag zijn de meest populaire materialen die worden gebruikt om bepaalde delen van de constructie te isoleren. Ze onderscheiden zich door brandwerendheid en effectiviteit als isolatie. Geëxpandeerde klei is een volledig onschadelijk materiaal dat de foundation perfect beschermt tegen het binnendringen van vocht.

Geëxpandeerd kleizand wordt als vulstof aan betonmortel toegevoegd, maar is minder effectief dan grind. Geëxpandeerde kleigrind is vocht- en vorstbestendiger en wordt gebruikt bij het zelfstandig isoleren van garages, kelders, kelders en blinde ruimtes. Isolatie van het blinde gebied met geëxpandeerde klei vereist in de regel geen speciale kennis en grote financiële kosten van een persoon. Dit gebeurt volgens het volgende schema.

  1. Voor het blinde gebied wordt een uitsparing gegraven.
  2. In de verdieping wordt een laag klei en waterdichting aangebracht, daarna zand en droniet (als bescherming tegen bodemdaling).
  3. De volgende fase is het leggen van geëxpandeerd kleigrind, en dan weer - droniet en zand.
  4. Er wordt steenslag bovenop gelegd voor het ontwerp van het territorium.

Vervolgens wordt het drainagesysteem geïnstalleerd: van het huis wordt een drainagesysteem gemaakt. Hiervoor wordt eerst een sleuf gegraven, waarna er geotextiel, een laag puin en leidingen in worden geplaatst. De leidingen moeten worden bedekt met een laag puin en geotextielranden en vervolgens worden bedekt met zand.

Aanbevolen: