Zuivering Van Water Uit Een Put

Inhoudsopgave:

Zuivering Van Water Uit Een Put
Zuivering Van Water Uit Een Put

Video: Zuivering Van Water Uit Een Put

Video: Zuivering Van Water Uit Een Put
Video: PURO: Zuiver water uit een put met RO-membranen 2024, Maart
Anonim

Bij afwezigheid van gecentraliseerde watervoorziening in hun zomerhuisje of in een landhuis, gebruiken veel eigenaren bronwater. Daarom is de kwaliteit van het water in de put van groot belang. Om het hoog te houden, moet de put periodiek worden schoongemaakt.

Zuivering van water uit een put
Zuivering van water uit een put

Wanneer de put moet worden schoongemaakt

Aangezien het water in de put, in tegenstelling tot putten, niet artesisch is, maar uit de watervoerende lagen van de grond komt, moet het om de 2-3 jaar worden schoongemaakt, zelfs als er geen externe tekenen van vervuiling zijn. Het reinigen van de wanden en het vervangen van het natuurlijke filtersubstraat aan de onderkant is noodzakelijk als preventieve maatregel om schimmelinfecties en overmatige aanslibbing te voorkomen.

Tekenen waarvoor de put ongepland moet worden schoongemaakt, is een fijne suspensie die in het water is verschenen. Troebelheid kan erop wijzen dat de naden van de muren de dichtheid hebben afgewreven of dat het bodemfilter het water dat van onderaf komt niet meer aankan. In het geval dat de put wordt gegraven op onstabiele grond, wat een stijging van het bodemniveau veroorzaakt, moet deze ook worden schoongemaakt en verdiept. Er kunnen ook kleiafzettingen in de put verschijnen, wat aangeeft dat het kleikasteel, dat rond het hoofd is gemaakt, kan worden vernietigd. Als dat zo is, moet de put worden schoongemaakt en het kleikasteel worden gereconstrueerd.

Een verandering in de kleur van het water zou ook een reden tot ongerustheid moeten zijn, aangezien zwart worden erop kan wijzen dat organisch materiaal de put is binnengedrongen en het proces van verval is begonnen; het verschijnen van een groenachtige tint - over de reproductie van algen en micro-organismen; geelachtig - de penetratie van een grote hoeveelheid ijzerhoudende onzuiverheden in het grondwater. Het verschijnen van een onaangename smaak en geur moet ook een reden worden om aandacht te besteden aan de zuiverheid van het water in de put.

Maar een daling van het waterpeil in een put is meestal geen teken van vervuiling, hoogstwaarschijnlijk is dit te wijten aan seizoensschommelingen of veranderingen in het grondwaterpeil.

Goed reinigingstechniek

Zelfs als de mond van de put altijd wordt afgesloten met een speciaal op maat gemaakt deksel, sluit dit het binnendringen van organisch materiaal en bacteriën niet uit, wat resulteert in slijm dat de wanden bedekt. Bovendien hopen slib en per ongeluk opgesloten puin zich op op de bodem van deze hydraulische constructie. Voor het reinigen moet de put worden geleegd met een krachtige pomp of pomp. Daarna worden de wanden mechanisch gereinigd met behulp van speciale schrapers en borstels, maar er mogen geen chemische middelen gebruikt worden die dan in het water kunnen komen. De gereinigde wanden moeten worden behandeld met ontsmettingsmiddelen.

Daarna worden puin en slib van de bodem verwijderd, worden alle scheuren in de muren gesloten, worden de naden en voegen gecontroleerd en worden ze afgedicht. Op de betonnen ringen worden bevestigingsbeugels gemonteerd om te voorkomen dat ze ten opzichte van elkaar verschuiven. In de laatste fase is het noodzakelijk om het onderste filter te vervangen, dat een laag grind is van 15-20 cm dik. Onlangs zijn natuurlijke adsorberende materialen gebruikt voor zuivering en filtratie: zeoliet, shungiet, die voorgewassen en geplaatst zijn bovenop het onderste filter met een laag van meer dan 20 cm dik.

Het adsorbens kan erin worden gedaan zonder water uit de put te pompen, gewoon door het op de bodem te gieten. Daarna kunt u de put 3 dagen niet gebruiken totdat de suspensie bezinkt.

Desinfectie van water in een put

Dit is niet het einde van het bronwaterzuiveringsproces. Nadat de put zelf is schoongemaakt en gereconstrueerd, moet het water erin worden gedesinfecteerd. U moet water desinfecteren met een 20% oplossing van bleekmiddel verdund in koud water, zodat vluchtige chloormoleculen niet verdampen. De oplossing moet worden bezonken, vervolgens wordt deze gefilterd en worden de wanden en bodem van de put ermee behandeld met een borstel die aan een lange steel is bevestigd.

Nadat de put na reiniging weer met water is gevuld, moet de desinfectie worden herhaald. Om dit te doen, wordt een bleekoplossing in een put gegoten en wordt er water in gemengd met een paal. Het water in de put moet ongeveer een dag staan, zodat alle micro-organismen die in de put achterblijven, worden gedood. Daarna wordt het water weggepompt en afgevoerd, omdat het niet kan worden gebruikt om te drinken of voor irrigatie. Nadat u de put met water hebt gevuld, moet u het water proberen, als de geur van bleekwater nog steeds aanwezig is, moet deze er weer uit worden gepompt.

Water dat vanuit een put het huis binnenkomt, moet bovendien worden behandeld met chloor om infectie te voorkomen. De chloorconcentratie in het bronwater moet 1% zijn, dus bereken het watervolume in de bron en voeg de benodigde hoeveelheid chloor eraan toe.

Voor permanente desinfectie van water in een put kunt u chloorpatronen gebruiken, die worden gebruikt om water in privézwembaden van landhuizen te desinfecteren. Dit is een poreuze keramische container met een cilindrische vorm, die eenmaal per maand wordt gevuld met een andere portie calciumhypochloriet of bleekmiddel. De patroon wordt in de put neergelaten en in een afgemeten hoeveelheid komt chloor in het water, waardoor rottingsbacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen. Door het water op deze manier te behandelen, hoeft u de put veel minder vaak schoon te maken.

Aangezien de samenstelling van het grondwater dat een bron voedt niet constant is, moet u regelmatig de chemische samenstelling ervan analyseren om de kwaliteit van het water dat u drinkt te garanderen.

Aanbevolen: