Moet Ik De Gasklep Reinigen?

Inhoudsopgave:

Moet Ik De Gasklep Reinigen?
Moet Ik De Gasklep Reinigen?

Video: Moet Ik De Gasklep Reinigen?

Video: Moet Ik De Gasklep Reinigen?
Video: Hoe u zelf een gasklephuis reinigen | AUTODOC 2024, Maart
Anonim

De auto start traag vanaf een plaats, trilt tijdens het accelereren en verbruikt meer brandstof dan normaal - een typisch symptoom van een defecte gasklep. In sommige gevallen moet het eenvoudig worden ontdaan van opgehoopte koolstofafzettingen om het "ijzeren paard" nieuw leven in te blazen.

Moet ik de gasklep reinigen?
Moet ik de gasklep reinigen?

Wat is een gasklep en waarom is deze nodig?

De motor is het hart van elke auto. Het heeft brandstof nodig om te werken, maar het verbrandt niet in zijn pure vorm in de cilinders. Om het proces te starten, is de verplichte aanwezigheid van lucht vereist. De gasklep is hier direct bij betrokken als het gaat om benzinemotoren. Alles werkt anders op dieselmotoren, en het is afwezig.

De gasklep is dus een van de mechanismen van het motorinlaatsysteem, dat zorgt voor luchttoevoer voor de daaropvolgende bereiding van het brandstof-luchtmengsel. Het is te zien bij het verwijderen van het luchtfilterhuis: vaker staat het er direct achter, minder vaak - tussen het en het inlaatspruitstuk. De werking van de demper wordt geregeld door het gaspedaal: hoe meer je het in de vloer drukt, hoe meer lucht-brandstofmengsel de motor binnenkomt.

Afbeelding
Afbeelding

Waarom is de gasklep verstopt?

Koolstofafzettingen van olie en stof worden om een heel eenvoudige reden op de demper gevormd - het bezinkt daar gewoon volgens de wetten van de fysica. Er zijn altijd gas- en oliedampen in de verbrandingskamer van de motor en stof van de wegen sijpelt door het luchtfilter. Dit alles leidt tot het afzetten van vuil op de wanden van het inlaatspruitstuk en de gasklep. Deze plaque verdwijnt niet vanzelf; na verloop van tijd hoopt het zich alleen maar op en begint het problemen in de werking van de motor op te lossen.

Is het mogelijk om de gasklep niet schoon te maken?

Low-end auto's, zoals Lada Priora of Renault Logan, zijn uitgerust met een mechanisch aangedreven demper. Voertuigen van een hogere klasse, dezelfde "Toyota" of "Ford", hebben een elektronisch bediende demper. Koolstofafzettingen vormen zich in de loop van de tijd op elk soort mechanisme. Het moet worden verwijderd, anders loopt de klep vast. De werking van de motor hangt rechtstreeks af van de mate van zuiverheid. Als de koolstofafzettingen niet worden verwijderd, moet de motor vroeg of laat worden gerepareerd, wat meestal duur is.

Hoe te begrijpen dat u de gasklep moet reinigen?

Een vuil gasklephuis wordt aangegeven door de volgende symptomen:

  • onstabiele motor stationair;
  • periodiek "falen" van omwentelingen na het loslaten van het gaspedaal;
  • een aanzienlijke toename van de "vraatzucht" van de motor;
  • het Check Ingine-lampje gaat branden;
  • de auto "schokt" tijdens het rijden.

Als de demper mechanisch is, kan de reinigingsprocedure onafhankelijk worden uitgevoerd met de juiste ervaring. Hiervoor heb je een carburateurreiniger en een kleine borstel nodig. Als de elektronische sluiter verstopt is, is het beter om hulp te zoeken bij een autoservice, omdat deze na het schoonmaken moet worden aangepast en hiervoor zijn speciale apparaten nodig.

Aanbevolen: