De Keuze Van Stalen Balken, Rekening Houdend Met De Types En Markeringen

Inhoudsopgave:

De Keuze Van Stalen Balken, Rekening Houdend Met De Types En Markeringen
De Keuze Van Stalen Balken, Rekening Houdend Met De Types En Markeringen

Video: De Keuze Van Stalen Balken, Rekening Houdend Met De Types En Markeringen

Video: De Keuze Van Stalen Balken, Rekening Houdend Met De Types En Markeringen
Video: Welke H balk heb je nodig? En wat zijn de kenmerken van de verschillende H balken? 2024, Maart
Anonim

Stalen balken zijn een betrouwbaar en duurzaam materiaal dat in de bouw wordt gebruikt voor de constructie van gebouwen en constructies als vloeren, maar ook voor de constructie van hangende constructies, bruggen en nutsvoorzieningen. Er zijn veel soorten en merken stalen balken, dus hun keuze moet worden gemaakt rekening houdend met deze parameters.

De keuze van stalen balken, rekening houdend met de types en markeringen
De keuze van stalen balken, rekening houdend met de types en markeringen

Productie van stalen balken

Voor de productie van stalen vloerbalken worden twee methoden gebruikt: walsen en lassen. Balken gemaakt met de eerste methode worden warmgewalst genoemd en door de tweede - gelast. Afhankelijk van de productiemethode worden ook hun kosten bepaald - de prijs van warmgewalst is hoger. Maar aangezien metalen balken tot bouwmaterialen behoren, waarvoor strengere veiligheidseisen gelden, wordt hun vervaardiging strikt gereguleerd door GOST's, daarom verschillen de sterkte-eigenschappen van op verschillende manieren gemaakte balken praktisch niet - beide kunnen de betrouwbaarheid en veiligheid van elke bouwconstructie.

Voor de vervaardiging van gelaste balken wordt plaatstaal door thermisch snijden in stroken gesneden en vervolgens op een assemblagemachine worden de balken tot een monolithische structuur gelast. Voor de productie van warmgewalste balken wordt gebruik gemaakt van walsmachines, waarop deze tot de gewenste vorm worden verwerkt. Vervolgens worden gaten in de afgewerkte balken geboord, hun oppervlakken worden schoongemaakt en geverfd.

Soorten stalen balken

Om de soorten stalen liggers te bepalen, worden kenmerken zoals doel, fabricagemethode, technische parameters, flensranden, hun afmetingen, locatie en breedte gebruikt. Er zijn twee soorten liggers - gesplitst en doorlopend, daarnaast zijn er drie soorten liggers met parallelle flens: brede flens, normaal en zuilvormig.

Houd er bij het kiezen rekening mee dat balken die zijn gemaakt in overeenstemming met de technische voorwaarden van de onderneming, een markering kunnen hebben die verschilt van de door GOST goedgekeurde markering.

Afhankelijk van de lengte worden de liggers onderverdeeld in gemeten, meervoudig gemeten, gemeten rekening houdend met de 5% rest van de totale massa van de partij, alsmede meerdere gemeten, rekening houdend met de 5% rest van de totale massa van de partij, en ongemeten balken. Alle balken met een lengte van minder dan 3 meter worden als restanten beschouwd.

Gegalvaniseerde balken worden onderscheiden als een apart type, dat vanwege hun hoge corrosieweerstand wordt gebruikt als zeer sterke frames bij de constructie van gebouwen met meerdere verdiepingen.

Stalen balkmarkering

Elk van de vermelde soorten liggers heeft zijn eigen staatsnorm en markeringen, zodat u het product kunt kiezen dat u nodig heeft, erdoor geleid. Zo zijn bijvoorbeeld balken die bedoeld zijn voor installatie in mijnen gemarkeerd met "C", en voor bovengrondse sporen - "M". Hoge nauwkeurigheid van gewalste producten is gemarkeerd met "A", standaard - "B". Wat betreft de breedte van de stroken, geeft de letter "U" balken aan met een smalle strook, "B" - met een standaard, "W" - met een brede. Een speciaal type liggers met een middelste strook met een gemiddelde breedte wordt aangeduid als "D", zuilvormige liggers zijn gemarkeerd met "K".

Aanbevolen: