Hoe Een Meubelrand Te Lijmen

Inhoudsopgave:

Hoe Een Meubelrand Te Lijmen
Hoe Een Meubelrand Te Lijmen

Video: Hoe Een Meubelrand Te Lijmen

Video: Hoe Een Meubelrand Te Lijmen
Video: Hoe plak je zelf kantenband op de randen van gefineerde platen 2024, Maart
Anonim

De smalle strook die de randen van de meubelplaat beschermt, wordt een rand genoemd. De meest voorkomende melaminetape op papierbasis. De dikte is niet groter dan 0,4 mm. De binnenkant ervan is bewerkt met een speciale lijm, waardoor je de rand zelf kunt gebruiken zonder een speciale machine.

Hoe een meubelrand te lijmen
Hoe een meubelrand te lijmen

Noodzakelijk

  • - meubelrand;
  • - bord;
  • - een doek;
  • - behangmes;
  • - fijnkorrelig schuurpapier;
  • - borstel;
  • - voelde;
  • - schaar;
  • - ijzer;
  • - zonde.

instructies:

Stap 1

Pak de plank waarop je de meubelrand wilt lijmen. Schuur het eindoppervlak lichtjes en borstel het stof eraf met een borstel. Zet het onderdeel vast in een bankschroef met vilt.

Stap 2

Knip de benodigde hoeveelheid rand af met een schaar, rekening houdend met de overmaat van 0,5 cm voor het verlijmde uiteinde. Plaats de rand op het uiteinde en lijn deze uit. Aanbrengen met 3 mm overhang aan de zijkant. Probeer het teveel aan beide zijden van het werkstuk gelijkmatig te houden.

Stap 3

Leg er een doek op en gebruik een verwarmd strijkijzer om er langzaam overheen te gaan. De temperatuur mag niet te hoog zijn. Selecteer de temperatuurmodus empirisch om de rand niet te verbranden. Een teken dat het goed is opgewarmd, is de verzakking onder het strijkijzer, omdat het de lijmlaag smelt.

Stap 4

Als je twee uiteinden tegelijk aan elkaar lijmt, houd dan aan het einde van de eerste een stukje ijzer aan de rand vast; het zal vanzelf naar de volgende kant buigen. Ga na het draaien van het werkstuk verder met lijmen.

Stap 5

Lijm korte delen tot 40 cm in één keer over de volledige lengte. Lange secties - elk 40 cm.

Stap 6

Besteed aandacht aan de zoolplaat van het strijkijzer zodat deze volledig op het onderdeel zit. Gebruik je andere hand om de zoom door de stof te duwen.

Stap 7

Laat 15 minuten afkoelen. Draai het stuk ondersteboven en snij het overtollige uiteinde af met een behangmes. Het mes moet scherp zijn en vrij van rafels. Polijst de snede van het mes goed met fijn schuurpapier.

Stap 8

Draai het onderdeel om naar zijn oorspronkelijke positie. Met de achterkant van het mes, kantel het in een hoek van 45 graden, schuif langs de rand en druk het in de richting van het laminaat. Druk vervolgens het mes stevig tegen het oppervlak van het onderdeel en snijd de rand af.

Stap 9

Neem een fijn schuurpapier en schuur voorzichtig de zijkant van de rand om eventuele oneffenheden glad te strijken. Doe dit heel voorzichtig om de rand niet te beschadigen. Voeg aan het einde van het werk ook nog eens toe met leer.

Stap 10

Daarna zal het einde aangenaam aanvoelen en nooit afbreken. De meubelrand is gelijmd. Nu zal het lang dienen en zal het niet loskomen van een onbedoelde onzorgvuldige aanraking.

Aanbevolen: