Hoe U Uw Slazaden Kunt Laten Groeien?

Hoe U Uw Slazaden Kunt Laten Groeien?
Hoe U Uw Slazaden Kunt Laten Groeien?

Video: Hoe U Uw Slazaden Kunt Laten Groeien?

Video: Hoe U Uw Slazaden Kunt Laten Groeien?
Video: Hoe teel je slazaad? 2024, Maart
Anonim

Salades kweken in de tuin is een smakelijke en gezonde bezigheid. Bovendien is het winstgevend, omdat je aan het einde van het zomerseizoen ook je eigen saladezaden kunt krijgen, waarmee je jezelf een aantal jaren van tevoren van zaad voorziet.

Hoe u uw slazaden kunt laten groeien
Hoe u uw slazaden kunt laten groeien

Als je je eigen slazaden wilt krijgen, moet je gezonde en hoogwaardige moederplanten kweken. Om dit te doen, moet u zich strikt houden aan de juiste teelttechniek en zaadplanten beschermen tegen ziekten en plagen. De meest populaire onder salades zijn blad- en hoofdsalade.

Kenmerken van het kweken van sla om je zaden te krijgen

Zaden kunnen op twee manieren uit slaplanten worden verkregen: zaai voor de winter of in het vroege voorjaar, zodra de grond klaar is. Op een pitloze manier in de middelste baan kunnen alleen zaden van vroegrijpe planten worden gekweekt. De afstand tussen planten wordt ongeveer 15 … 20 cm tussen rijen en 4 … 5 cm op een rij gehouden.

Kenmerken van het kweken van hoofdsalades om hun zaden te krijgen

Kopsoorten hebben een langere ontwikkelingsperiode. Om je zaden te krijgen, is het daarom het beste om de zaailingen half april thuis te kweken. Indien mogelijk kan dergelijk werk worden overgebracht naar een kas of kas. Bij het verplanten, duiken, mogen zaailingen niet diep worden begraven, anders kunnen de planten gaan rotten. De wortelhals moet op grondniveau zijn. Zorg voor een afstand van 50 … 60 cm tussen de rijen en minimaal 30 cm tussen de planten tussen de geplante slaplanten. Voor de snelste opkomst van de bloemstengel worden de bovenste bladeren van de koolkoppen (in dichtbegroeide variëteiten) met een mes gesneden tot een diepte van 2 … 3 cm.

Slazaden oogsten

Aan het einde van de zomer worden de bloeiwijzen bruin op de bloemstelen,

Beeld
Beeld

en er verschijnt een witte pluis in. Dit is een signaal dat we niet mogen uitstellen. Slazaden hebben paraplu-achtige vleermuizen die door de wind worden gedragen. Zaadplanten worden 's ochtends tot de wortel gesneden, in verschillende stukken in schoven gebonden en ongeveer 1, 5 … 2 maanden onder een bladerdak gedroogd. De gedroogde zaden worden gedorst, schoongemaakt, gesorteerd en in dikke papieren zakken gegoten. De kiemkracht van rijpe zaden is ongeveer 80 … 98%. Slazaden kunnen 3 … 4 jaar worden bewaard.

Om jezelf van zaden te voorzien, volstaat het om een paar moederslaplanten te kweken.

Aanbevolen: