Dampscherm Dak: Materialen, Installatie, Instructies

Inhoudsopgave:

Dampscherm Dak: Materialen, Installatie, Instructies
Dampscherm Dak: Materialen, Installatie, Instructies

Video: Dampscherm Dak: Materialen, Installatie, Instructies

Video: Dampscherm Dak: Materialen, Installatie, Instructies
Video: Zelf een schuin dak isoleren aan de binnenzijde | Isolatie | How to met GAMMA 2024, Maart
Anonim

Je hoort vaak over de noodzaak om een dampscherm te leggen. Bovendien is deze laag dakcake niet altijd nodig. Overweeg wat het doel is, welke materialen worden gebruikt, evenals de nuances van de installatie.

Dampscherm dak: materialen, installatie, instructies
Dampscherm dak: materialen, installatie, instructies

Je hoort vaak over de noodzaak om een dampscherm te leggen. Bovendien is deze laag dakcake niet altijd nodig.

Waar dient een dampscherm voor op het dak?

De lucht in huis is vaak warmer dan buiten. Door het temperatuurverschil ontstaat er condens, dat zich ophoopt onder de dakbedekking. Hierdoor beginnen de isolatie, houten vloeren en latten te rotten en vormen zich schimmels. Dit alles beïnvloedt de kwaliteit en duurzaamheid van het dak van het gebouw.

Het is belangrijk om dampscherm niet te verwarren met waterdichting. De eerste beschermt tegen interne condensatie en hoge luchtvochtigheid in de kamer, laat geen dampen binnen, de tweede - tegen atmosferische neerslag.

Zo kunt u met de dampremmende laag de materialen beschermen die het meest vatbaar zijn voor de negatieve effecten van vocht. Het wordt gelegd met een afzonderlijke laag dakcake, of het warmte-isolerende materiaal zelf kan deze eigenschap hebben.

Dampremmende materialen

Het meest voorkomende en goedkope materiaal voor dampscherm is gewone polyethyleenfilm, maar het biedt geen absolute bescherming. Er is een film met een versterkend gaas. Het heeft geen effect op de dampdoorlatendheid, maar het verhoogt de schatting aanzienlijk, daarom raden ervaren bouwers het gebruik van een versterkte film voor dampscherm van het dak niet aan.

Op de markt vind je anticondensfolie. Dit is hetzelfde polyethyleen, dat aan de binnenkant een speciale wollige laag stof heeft die vocht opneemt. Uiterlijk is de film aan de ene kant glad en aan de andere kant ruw. Tijdens de installatie wordt het materiaal met de gladde zijde op de isolatie bevestigd.

Er is veel vraag naar Isospan gemaakt van polypropyleenweefsel. Het materiaal is goedkoop, eenvoudig te installeren, heeft een lange levensduur en wordt ook gebruikt voor waterdichting. Izospan wordt veel gebruikt in de bouw, heeft verschillende variëteiten, afhankelijk van het doel. Er zijn universele. De met folie beklede zijde verbetert de thermische isolatie van het dak. Daarom is het voor het kopen belangrijk om de technische specificaties te verduidelijken, of het geschikt is voor het dak.

Een moderner materiaal voor een dampscherm zijn membranen. Het is een non-woven polypropyleen met een polymeerfilm. Membranen zijn zeer dampdoorlatend, maar niet vochtdoorlatend. Bij het installeren van dergelijk materiaal moet een ventilatieopening worden gelaten.

Installatie van dampscherm op het dak

Het is beter om de installatie van een dampscherm te combineren met het proces van dakisolatie. De folie wordt altijd op de isolatie gelegd. Bij horizontale installatie (gepeperd met spanten), wordt de film van boven naar beneden gelegd met een overlap van 10-15 cm Verder wordt de film bevestigd met een constructienietmachine en een speciale tape. Voor verticale installatie moeten de voegen van de films op de kist vallen. Anders kan de film breken ondanks dat deze met de tape is vastgezet. In het geval van een zolderdak worden speciale schorten of tape gebruikt op de kruising van de film met raamopeningen.

Het wordt aanbevolen om de verbindingen met balken te bevestigen, afhankelijk van het type draaibank. De dikte van de balken is van 25 tot 50 mm. De gaatjes van de parkers moeten worden vastgezet met een aluminium gecoate tape. Dit beschermt de dampremmende laag tegen gaten en openingen waardoor waterdamp kan passeren.

Bij het uitrekken van de folie is het belangrijk om doorzakken te voorkomen. Over het algemeen is de installatie van een dampscherm eenvoudig, hoewel het enige vaardigheid vereist.

Aanbevolen: