Wat Voor Soort Wietmoeder En Stiefmoeder En Hoe Kom Je Er Vanaf?

Inhoudsopgave:

Wat Voor Soort Wietmoeder En Stiefmoeder En Hoe Kom Je Er Vanaf?
Wat Voor Soort Wietmoeder En Stiefmoeder En Hoe Kom Je Er Vanaf?

Video: Wat Voor Soort Wietmoeder En Stiefmoeder En Hoe Kom Je Er Vanaf?

Video: Wat Voor Soort Wietmoeder En Stiefmoeder En Hoe Kom Je Er Vanaf?
Video: De pijn van een stiefmoeder 2024, Maart
Anonim

Moeder-en-stiefmoeder is een overblijvend kruid van de Asteraceae-familie, het is wijdverbreid in Eurazië, Noord-Amerika en Noord-Afrika. Moeder-en-stiefmoeder wordt beschouwd als een van de meest pretentieloze planten; het is te vinden in ravijnen, op woestenijen, in steengroeven en langs de weg.

Wat voor wietmoeder en stiefmoeder en hoe kom je er vanaf?
Wat voor wietmoeder en stiefmoeder en hoe kom je er vanaf?

Eigenaardigheden

Het klein hoefblad heeft rechte onvertakte stengels bedekt met geschubde bladeren. De plant heeft een lange en sterk vertakte wortelstok. Op lange bladstelen zijn er ronde hartvormige bladeren, aan de buitenkant zijn ze glad, groen van kleur, aan de binnenkant - witachtig en behaard. Basale bladeren bereiken soms een diameter van 25 cm en lijken op kleine klisblaadjes. De stelen worden 10-25 cm groot en eindigen met een bloemenmand.

Moeder-en-stiefmoeder bloeit in het vroege voorjaar, wanneer de sneeuw net begint te smelten. De goudgele bloemen kunnen samengaan met niet-gesmolten sneeuw; vruchten rijpen eind mei of begin juni. Moeder-en-stiefmoeder is zeer zonaanbiddelijk, ze kiest voor schaduwrijke plekken en geeft de voorkeur aan klei- en leembodems. Hoewel deze plant als een van de meest pretentieloze wordt beschouwd, groeit hij niet op dichte, zompige bodems.

Reproductie

De belangrijkste reproductiemethode is vegetatief, met behulp van lange witte ondergrondse wortelstokken, maar klein hoefblad kan zich voortplanten door zaden. Het vangt snel alle vrije gebieden en de bladeren vormen vaak zo'n dichte dekking dat ander onkruid bijna nooit in het struikgewas wordt gevonden. Na het rijpen lijkt het klein hoefblad op een paardenbloem, de langwerpige dopvruchten, behaard met zachte haren, verspreiden zich wanneer de wind waait.

Toepassing

Bloemen en bladeren zijn enigszins verschillend van samenstelling, ze bevatten appel- en wijnsteenzuur, caratoniden, vitamine C, evenals organische en minerale zouten. Afkooksels en tincturen van klein hoefblad worden gebruikt als ontsmettingsmiddel, ontstekingsremmend of anti-allergisch middel. Bloemen worden in de lente geoogst en bladeren in juni en vervolgens gedroogd in donkere en koele kamers. De preparaten die ervan zijn gemaakt, worden met succes gebruikt in de cosmetologie.

Hoe te vechten?

Tuinders en tuinders zijn goed bekend met dit onkruid, de strijd ertegen is aan de gang. Bij het ploegen of opgraven van de grond ontkiemen de kleine wortels van het klein hoefblad snel en nemen ze de hele omringende ruimte in beslag. Er zijn twee manieren om dit onkruid te bestrijden. De eerste bestaat uit het grondig reinigen van de aarde tijdens het graven, terwijl het nodig is om alle wortels te verwijderen, zelfs de kleinste te verwijderen. In het voorjaar en de zomer wordt aanbevolen om de plant periodiek op te graven.

De tweede bestrijdingsmethode is het gebruik van een oplossing tegen onkruid, bijvoorbeeld "Roundup". Zodra de eerste bloemscheuten verschijnen, worden ze bewaterd met een oplossing. Wanneer het gras geel wordt, gebeurt dit in ongeveer 10-14 dagen, u kunt beginnen met graven en de bedden vormen.

Aanbevolen: