We Planten Bolgewassen Voor De Winter

We Planten Bolgewassen Voor De Winter
We Planten Bolgewassen Voor De Winter

Video: We Planten Bolgewassen Voor De Winter

Video: We Planten Bolgewassen Voor De Winter
Video: Agrogoroscope van 22 tot 24 augustus 2021 2024, Maart
Anonim

Wat een lente zonder tulpen en hyacinten, narcissen en krokussen, muscari en hazelaarhoenders! Maar we moeten in de herfst voor een bloembed met bollen zorgen, zodat de planten ons zullen verrassen met vroege bloei.

We planten bolgewassen voor de winter
We planten bolgewassen voor de winter

De tijd kiezen

Wanneer is het tijd om bollen in de volle grond te planten? Helaas is er niet één term voor alle regio's. Te verschillende weersomstandigheden in het noorden van het land en in het zuiden. Daarom hebben we algemene aanbevelingen verzameld, waardoor u zelf kunt beslissen over de timing van het planten.

Gemiddeld heeft de bol twee weken nodig om wortel te schieten. Vanaf hier en tel de tijd af wanneer het nodig is om ze in de grond te plaatsen. Maar het weer heeft zijn eigen regels. Soms overvalt onverwachte vorst ons, en soms komt er dooi in het midden van een strenge winter. Maar dit hoeft ons niet bang te maken, omdat we dergelijke verrassingen kunnen voorzien.

Wanhoop niet als er al spruiten op uw bloembed zijn verschenen en de vorst onverwachts heeft toegeslagen. Jonge bladeren moeten bedekt zijn. Elk materiaal dat je bij de hand hebt, is geschikt: vuren takken, stro, gevallen bladeren, enzovoort. Bovendien kunnen de spruiten van tulpen en narcissen goed overwinteren onder de sneeuw. Daarom is het de moeite waard om je alleen zorgen te maken als de vorst al is gekomen en de grond nog niet bedekt is met sneeuw.

Als de vorst is begonnen en je geen tijd hebt gehad om bloemen te planten. Maak je geen zorgen, de eerste nachtvorst wordt altijd gevolgd door dooi, en er zullen er genoeg zijn om je planten wortel te laten schieten. U kunt beginnen met planten als de grond nog niet is bevroren tot de diepte die nodig is voor de groei van de plant.

Een plaats kiezen

Wat moet er tegen bolgewassen worden beschermd om sterke planten met grote bloemen te krijgen? Van vorst, grondwater en droge grond. Dat wil zeggen, de ideale omstandigheden zien er als volgt uit: grondwater bevochtigt de grond onder de bol, maar tast deze zelf niet aan, de grond boven de bol blijft droog en er is ook bescherming tegen vorst. Het lijkt ongelooflijk moeilijk. Wees niet gealarmeerd.

Staat de grondwaterstand in het voorjaar bij u in de buurt te hoog, zorg er dan voor dat er in de winter zo min mogelijk vocht in de bollen komt. Bedek ze gewoon met iets dat waterdicht is, zoals een film, of een schild, of een stuk dakbedekking. Zo regelt u een "droge winter" voor uw bloemen.

In de natuur groeien bollen in open ruimtes. Kies daarom het beste een plek voor ze in de tuin die voldoende zonnig is. Maar houd er rekening mee dat je planten in de felste zon veel sneller verwelken dan wanneer ze bedekt zijn met lichte halfschaduw. Een plek waar de zon maar een halve dag schijnt is ook geschikt. Houd er rekening mee dat een hoge luchtvochtigheid in het gebied van de wortels leidt tot hun verval, en een sterke tocht zal de knoppen verstoren en een deel van de decorativiteit van uw bloembed stelen.

De grond voorbereiden

Je moet bollen niet constant op dezelfde plek planten. Gewasrotatieprincipes werken ook voor bloemen. Elk jaar planten verhoogt het aantal parasieten en ziektes in de bodem die specifiek zijn voor die specifieke plant. Bolgewassen groeien niet in zure grond. De meest geschikte zuurgraad voor hen is neutraal. Het is de moeite waard om van tevoren voor de landingsplaats te zorgen. Deze planten houden namelijk van losse grond rond de bol, maar het is wenselijk dat de bodem op dichte grond ligt. Stel je voor dat de bollen al wortels hebben gegeven, en de losse grond is bezonken na water geven of regen. De wortels zijn beschadigd en de plant wordt gestrest. Om dit te voorkomen, wordt de grond van tevoren voorbereid. Indien nodig wordt compost toegevoegd om de zuurgraad te verminderen, zand wordt toegevoegd om het brokkelig te maken. Binnen een paar weken heeft de grond de tijd om te verdichten en te bezinken. Dit betekent dat de wortels zonder stress zullen groeien.

De bollen planten

De plantdiepte moet overeenkomen met: in losse grond - de hoogte van drie bollen en in dichte grond - met de hoogte van twee bollen.

Voor het planten is het niet overbodig om de bollen te behandelen met een fungicide of kaliumpermanganaat. Als het regenachtig weer is, is extra water geven niet nodig. Bij droog weer is water geven essentieel voor de beworteling. Die bollen die geen tijd hadden om wortels te geven, zullen bij vorst vergaan. Dichte grond die tijdens het planten uit de gaten wordt verwijderd, kan bovendien worden gemengd met zand.

Aanbevolen: