Hoe Draden Te Kiezen?

Inhoudsopgave:

Hoe Draden Te Kiezen?
Hoe Draden Te Kiezen?

Video: Hoe Draden Te Kiezen?

Video: Hoe Draden Te Kiezen?
Video: Hoe vind je de Beste Aandelen? | Traden & Beleggen 2024, Maart
Anonim

Iedereen die een appartement heeft gerenoveerd of nieuwe huisvesting op het platteland heeft geregeld, heeft waarschijnlijk te maken gehad met het probleem van het installeren van elektrische bedrading. En hier is het belangrijk om te onthouden dat niet alleen de betrouwbaarheid van de werking van huishoudelijke apparaten, maar ook de brandveiligheid van het huis afhangt van de correct geselecteerde draad.

Hoe draden te kiezen?
Hoe draden te kiezen?

Draad merken

Markering wordt rechtstreeks op het product zelf aangebracht - het type draad wordt meestal aangegeven op de isolatie. Als er opschriften ontbreken, is het raadzaam contact op te nemen met de verkoper, die de juiste certificaten moet overleggen. Voor bedrading in een appartement of een landhuis worden 3-4 basistypen draden gebruikt.

Het meest voorkomende product is gemarkeerd met VVG. Dit is een stroomdraad. Het product is een enkeladerige kabel met een ronde of vierkante doorsnede en geplaatst in een isolerende PVC-mantel. Soms worden de letters NG aan de VVG-markering toegevoegd; dit betekent dat de draad geen verbranding ondersteunt. Dit type VVG wordt ook aanbevolen voor gebruik in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid: zwembaden, douches, badkamers, sauna's. Het is vermeldenswaard dat een dergelijke draad vanwege de eenaderige structuur een relatief klein volume heeft en daarom goed in de groeven past. Er is ook een variant van VVG - een draad van het merk PUNP, dat ook een goed product is, alleen inferieur aan VVG in termen van isolatiekwaliteit.

Naast het merk VVG gebruiken reparaties voor particuliere constructies draden van het type NYM en PVS. Het eerste type lijkt op VVG; het verschil ligt in het feit dat een dergelijke draad een sterkere, dubbele isolatie heeft en dienovereenkomstig hogere kosten. Het tweede type, PVA, is een meeraderig product bedekt met een isolerende mantel. De draad heeft een goede flexibiliteit - experts raden echter aan deze niet te gebruiken voor interne bedrading. De beste toepassing voor PVS is het aansluiten van huishoudelijke apparaten, het maken van verlengsnoeren, enz.

Sectie en materiaal van fabricage

Deze parameter is direct gerelateerd aan de verwachte belasting in het elektrische netwerk. Als u van plan bent bedrading te maken in een landhuis met een groot oppervlak (500 of meer vierkante meter), dan heeft u een draad nodig met een doorsnede van minimaal 4 vierkante meter. mm. Voor een gewoon stadsappartement is een sectie van 1, 5-2, 5 vierkante meter voldoende. mm. En, bijvoorbeeld, voor een garage (als het niet de bedoeling is om krachtig elektrisch gereedschap aan te sluiten), een sectie van 1 m². mm.

Let bij het kopen op het materiaal waarvan de kern is gemaakt. Kies bij voorkeur voor koper met een hogere stroombelastbaarheid. Als u desondanks besluit een aluminiumdraad te kopen, moet de doorsnede ervan 1 vierkante meter groter zijn dan hierboven beschreven. mm. Maar de belangrijkste nuance is dat tijdens de installatie van de bedrading, direct contact van koper met aluminium niet mag worden toegestaan vanwege het daaropvolgende proces van elektrische corrosie.

Het is moeilijk om onafhankelijk de kwaliteit van de gekochte draad te bepalen; u kunt alleen proberen om een deel van de gegevens visueel te identificeren. Neem bijvoorbeeld een kern en buig deze, maak deze meerdere keren los. De koperen kabel is bestand tegen 30 tot 40 bochten, verlengingen; aluminium - 7-8. Je kunt ook kijken naar de kern die is ontdaan van isolatie - de kleur moet helder zijn, met highlights. Als donkere vlekken, heterogeniteit van het materiaal merkbaar zijn, dan is het materiaal niet elektrisch en moet u afzien van kopen.

Aanbevolen: