Hoe Zaden Klaar Te Maken Om Te Zaaien?

Inhoudsopgave:

Hoe Zaden Klaar Te Maken Om Te Zaaien?
Hoe Zaden Klaar Te Maken Om Te Zaaien?

Video: Hoe Zaden Klaar Te Maken Om Te Zaaien?

Video: Hoe Zaden Klaar Te Maken Om Te Zaaien?
Video: Hoe plantjes zaaien en tips: voorkom lange slappe zaailingen. 2024, Maart
Anonim

De ontkieming en gezondheid van toekomstige planten hangt rechtstreeks af van de ontkieming van zaden en de energie van hun ontkieming. Maar ervaren tuiniers zijn gewend om in alles alleen op zichzelf te vertrouwen, dus elk van hen streeft ernaar om de zaden voor te bereiden voor het planten om eerdere en vriendelijkere scheuten te krijgen. Bovendien heeft elke zomerbewoner zijn eigen beproefde methoden.

Hoe zaden klaar te maken om te zaaien?
Hoe zaden klaar te maken om te zaaien?

Zaadvoorbereiding

De moeilijke klimatologische omstandigheden van Centraal-Rusland dwingen tuinders om de meeste gewassen uit zaailingen te verbouwen. Om ervoor te zorgen dat de zaailingen gezond en van goede kwaliteit zijn en een goede oogst kunnen produceren, moet voor het zaaien zaadmateriaal met hoge zaaikwaliteiten worden gebruikt. Om dit te doen, moet je het voorbereiden.

Voorbereiding van het voorzaaien is goed omdat het de zaden beter bestand maakt tegen omgevingsomstandigheden, de zaaikwaliteit en kiemkracht verhoogt en de opbrengst van gewassen verhoogt. Het omvat sorteren op soortelijk gewicht, het bepalen van de zaaikwaliteit van zaden, dressing, verharding en verwerking met nuttige micro-elementen. Dan beginnen de zaden meestal te ontkiemen.

Bepaling van de zaadkwaliteit

Allereerst is het noodzakelijk om de zaden op gewicht te sorteren en pas daarna hun zaaikwaliteiten te controleren. Gebruik voor het sorteren gewoon keukenzout. De zoutoplossing voor een bepaald type groente moet verschillende concentraties hebben. De zaden van komkommers worden bijvoorbeeld in een oplossing gedompeld, waarvoor 30 g zout en 1 liter water nodig zijn, en voor de zaden van aubergine, peper, kool, tomatenzout is 50 g nodig.

De zaden worden in de resulterende oplossing gedompeld en gemengd. Lichte, lege zaden drijven onmiddellijk naar de oppervlakte en moeten worden verwijderd. Die zaden die naar de bodem van de container zijn gezonken, worden als van hoge kwaliteit beschouwd en hebben een goede ontkieming. Ze moeten worden verwijderd en grondig worden afgespoeld in schoon water.

Verder worden de zaden getest op ontkieming. Om dit te doen, worden ze in de exacte hoeveelheid in een ondiepe container op vochtig gaas geplaatst, bijvoorbeeld 10, 30 of 50 stuks - dit is nodig om vervolgens het aantal opkomende zaailingen te verduidelijken. Bedek de bovenkant met een tweede laag kaasdoek en houd deze te allen tijde vochtig. Bedek alles met glas en plaats op een warme plaats met een temperatuur van 20-30 graden. Na een bepaalde tijd, voor elke cultuur is het strikt individueel, zullen wortels verschijnen. Aan de hand van het aantal ontkiemde materiaal wordt het percentage van de ontkieming bepaald. Als de wortels bijvoorbeeld in minder dan 80% verschenen, moet het aantal gezaaide zaden worden verhoogd.

Zaaddressing

Zaaddressing is noodzakelijk om het verschijnen van verschillende bacteriële, schimmel- en virale ziekten te voorkomen. Hiervoor worden verschillende chemicaliën gebruikt waarmee het plantmateriaal wordt behandeld om de zaailingen te beschermen tegen ziekten en plagen.

Als u tegen het gebruik van chemicaliën bent, kunt u zaaddressing vervangen door warmtebehandeling. Tomatenzaden moeten dus twee dagen bij een temperatuur van 50 graden worden bewaard en vervolgens een dag tot 80 graden worden verhoogd. Houd er rekening mee dat bij het verwarmen van de zaden de temperatuur niet meer dan 1 graad in 5 minuten mag worden verhoogd. Het plantmateriaal voor komkommers, courgettes en pompoenen wordt 3 uur verwarmd op 50 graden, daarna wordt de temperatuur verlaagd tot 40 en nog 10 uur bewaard. Desinfectie van kool-, wortel-, bieten- en uienzaden wordt gedurende 20 minuten uitgevoerd in water met een temperatuur van 50 graden. Voeg regelmatig heet water toe en handhaaf de vereiste temperatuur. Roer de zaden elke 5 minuten om.

Zaadbehandeling met micro-elementen

Zeer goede resultaten worden verkregen door het voorzaaien van zaden met een waterige oplossing die sporenelementen bevat. Het kan bijvoorbeeld worden bereid uit een asextractie. Daarnaast is gewone houtas een uitstekende vervanger voor kaliumsulfaat. Het is veelzijdig en kan worden gebruikt als meststof voor alle gewassen, maar vooral aubergines, komkommers, courgettes, aardappelen, pompoenen, paprika's en tomaten hebben het nodig. Om de afzuigkap voor te bereiden, moet u 150 g as in 10 liter water laten staan. Voor het zaaien worden de zaden 5-6 uur in de resulterende oplossing geweekt bij een temperatuur van 18-20 ° C en vervolgens gedroogd.

Zaden weken en ontkiemen

Om de opkomst van zaailingen te versnellen en het aantal dode planten bij ongunstige weersomstandigheden te verminderen, kunt u weken, ontkieming en verharding van zaden gebruiken.

Gewoonlijk wordt weken gebruikt totdat ze volledig opgezwollen zijn, waardoor de opkomst van zaailingen met gemiddeld 3 dagen wordt versneld. Bovendien ontkiemen ze veel sneller, en dus een betere oogst, zaden gedrenkt in gesmolten sneeuwwater. Het kan worden vervangen door water dat is verkregen uit smeltend ijs uit de vriezer.

Om te beginnen wordt het zaad enkele uren bij kamertemperatuur geweekt en vervolgens in een glazen pot met verschillende gaten in het deksel geplaatst en dagelijks met water gespoeld. Als de kamer erg heet is, moet u tot 5 keer per dag spoelen. Het is voldoende om de zaden van sommige gewassen in een dunne laag in een ondiepe bak te strooien en met water te bedekken, met een vochtige doek erop. Tijdens het weken zou slechts 1-2% uitkomen, de rest zou alleen moeten opzwellen. Gezwollen zaden worden geplant in licht vochtige grond.

De zaden van sommige groenten ontkiemen na het weken ook, wat op zijn beurt de opkomst van zaailingen met bijna een week versnelt. Om dit te doen, worden ze in een dunne laag in een schotel op een vochtig servet in een kamer met een temperatuur van 15-25 ° C verspreid. De kiemtijd is afhankelijk van het gewas en de gewenste mate van kieming. Om een optimale luchtvochtigheid te behouden, wordt de schotel afgedekt met glas of in een zak geplaatst. Het proces wordt gestopt wanneer de meeste zaden witte spruiten hebben. Ze moeten zeer voorzichtig worden geplant in warme, vochtige, voorbehandelde grond.

Zaadharding

Het uitharden gebeurt op twee manieren. Een daarvan betreft het afwisselende effect van negatieve en positieve temperaturen op hen. Gekiemde zaden worden overdag bewaard bij een temperatuur van 18-20 ° C en 's nachts - bij een temperatuur van 0 tot -3 ° C.

De tweede methode omvat een enkele blootstelling van het plantmateriaal aan een lage temperatuur van 0 tot -3 graden. Plaats de uitgekomen zaden in dit geval 3-5 dagen in de sneeuw of in de koelkast. Voor het zaaien worden ze gedroogd tot een losse staat en geplant in vochtige grond.

Aanbevolen: