Waarom Werden De Bladeren Rood Van De Aalbessen?

Waarom Werden De Bladeren Rood Van De Aalbessen?
Waarom Werden De Bladeren Rood Van De Aalbessen?

Video: Waarom Werden De Bladeren Rood Van De Aalbessen?

Video: Waarom Werden De Bladeren Rood Van De Aalbessen?
Video: Hoe (en wanneer) snoei ik een bessenstruik? (rode bes, witte bes, zwarte bes, blauwe bes, enz. 2024, Maart
Anonim

Rond eind juni komen hoveniers dit fenomeen vaak tegen. De bladeren van de bes zwellen op, de randen van de beschadigde bladeren krullen naar beneden, worden klonterig en kersenrood. Dit betekent dat er een roodgallige aalbesluis (roodgalluis) in uw tuin is gekomen.

Waarom werden de bladeren rood van de aalbessen?
Waarom werden de bladeren rood van de aalbessen?

Het beschadigt bladluizen voornamelijk rode en witte aalbessen, minder vaak zwarte aalbessen. Insectenkolonies bevinden zich aan de onderkant van jonge bladeren en beginnen zwaar te eten. De bladeren zijn vervormd en worden rood. Er verschijnen zwellingen (gallen) die bijna het hele blad kunnen bedekken. Na korte tijd, bij warm weer, zelfs na enkele dagen, verspreiden de larven van een nieuwe generatie zich naar andere jonge bladeren en vormen nieuwe kolonies.

De plaag geeft verschillende generaties op krenten, gaat dan naar onkruid, waar het zich vermenigvuldigt tot het einde van de zomer. In de herfst keert de bladluis weer terug naar de bessenstruiken en "presenteert" nog een generatie vrouwtjes die overwinterende eieren leggen.

Het ongedierte overwintert op jonge scheuten aan de basis van de knopschors, in de spleten van de oude takken van de struik. En in de lente, wanneer jonge bladeren bloeien, beginnen bladluizen opnieuw aan hun levenscyclus.

Hoe uw gewas beschermen en bladluizen op planten verwijderen?

Spuit bessenstruiken tijdens het bladseizoen in het voorjaar. Gebruik kruideninfusies van kamille officinalis, tabak, schillen van citrusvruchten. Herhaal de behandeling na 10 dagen.

Onkruid rond de struiken.

In geval van ernstige schade aan bladluizen, een behandeling toepassen met een soort insecticide, volg de instructies.

Het belangrijkste is om vrienden te maken met lieveheersbeestjes. Deze kleine schoonheden zijn dol op bladluizen. Op een dag kunnen ze 200 of meer plagen vernietigen.

Aanbevolen: