Anijs Lofant: Nuttige Eigenschappen, Toepassing, Contra-indicaties

Inhoudsopgave:

Anijs Lofant: Nuttige Eigenschappen, Toepassing, Contra-indicaties
Anijs Lofant: Nuttige Eigenschappen, Toepassing, Contra-indicaties

Video: Anijs Lofant: Nuttige Eigenschappen, Toepassing, Contra-indicaties

Video: Anijs Lofant: Nuttige Eigenschappen, Toepassing, Contra-indicaties
Video: OPGEMAAKT DIENBLAD 2.0 🪴🌸| Cursus Bloemschikken #101 | Carlein Tukkers 2024, Maart
Anonim

Anijs lofant is een vaste plant uit de labiate of lamsfamilie. Het wordt in de tuinbouw gekweekt als populaire tuinplant, als specerij- en geneeskrachtig kruid en als uitstekende honingplant.

Anijs lofant: nuttige eigenschappen, toepassing, contra-indicaties
Anijs lofant: nuttige eigenschappen, toepassing, contra-indicaties

De lofant heeft vele namen: veelkleurig, venkel reuzenhysop, anijshysop, Tibetaanse ginseng. Meer dan 20 soorten van deze plant zijn bekend in de natuur, maar de meest populaire en gekweekte zijn anijs lofant en Tibetaanse lofant.

Tibetaanse lofant en anijs - wat is het verschil?

Ze verschillen in uiterlijk. De bladeren van beide soorten lijken op die van de brandnetel, maar bij de Tibetaan zijn de bladeren afgerond. De plant bloeit met witte, melkwitte bloemen, soms met gelige tinten.

Beeld
Beeld

Anijs verschilt in kleuren van blauwe en blauwe tinten, de bladeren zijn puntig van vorm. De geur van anijs lofant is veel sterker.

Beeld
Beeld

De geneeskrachtige eigenschappen van het Tibetaanse polygranium worden hoger gewaardeerd. Anijs Lafont wordt veel gebruikt in de keuken.

Nuttige eigenschappen van anijs lofant

De bovengrondse delen van de plant hebben een sterk aroma van anijs en venkel, met hints van fruit en munt. De essentiële oliën in planten hebben unieke helende eigenschappen. En in termen van zijn chemische samenstelling is lofant een natuurlijke genezer en lijkt het op ginseng. Planten hebben een rijke mineralen- en vitaminesamenstelling.

Water- en alcoholinfusies, afkooksels, poeders, zalven worden bereid uit het kruid, die worden gebruikt als preventie en behandeling van stofwisselingsstoornissen, versterking van de immuniteit en herstel van het zenuwstelsel. Het is bewezen dat het gebruik van een multifilamentsysteem de veroudering van het lichaam remt, de bloeddruk verlaagt. Een afkooksel van de bladeren wordt gebruikt om hoest, bronchitis, longontsteking en aandoeningen van de bovenste luchtwegen te behandelen. Het kruid helpt ook bij spijsverteringsproblemen: gastritis, colitis, hepatitis. Het positieve effect heeft ook invloed op het werk van het urogenitale systeem.

Het gebruik van anijs lofant bij de behandeling

Meestal wordt het kruid gebruikt in de vorm van een infusie, afkooksel of thee. Voor de bereiding van de infusie 2-3 el. eetlepels droge gehakte kruiden worden 0,5 liter kokend water gestoomd en vervolgens minimaal 20-30 minuten aangedrukt. Drink driemaal daags een geneeskrachtige thee, warm 1/2 of 1/3 kopje.

De bouillon wordt in dezelfde verhouding bereid. Het kruid wordt 5-7 minuten op laag vuur gekookt, 30-60 minuten doordrenkt en op dezelfde manier gedronken. Sterkere afkooksels worden gebruikt voor het wassen van wonden, gorgelen met keelpijn, laryngitis, stomatitis, met furunculose en huiduitslag, diathese en bij de behandeling van roos.

Het kruid past goed bij de vruchten van wilde roos, meidoorn en wordt gebruikt om het zenuwstelsel te kalmeren, bij stress en slapeloosheid.

Lofant-afkooksels worden aan baden toegevoegd bij het baden van jonge kinderen. Het kind wordt rustiger, slaapt lang, puisten op de huid verdwijnen.

Het gebruik van anijs lofant bij het koken

Jonge bladeren van het kruid worden toegevoegd aan fruitsalades, desserts, maar ook aan okroshka-, groente- en vleesgerechten. De gerechten krijgen een bijzonder aroma als je lofant toevoegt aan visgerechten en sauzen.

Een waterige infusie van bladeren wordt gebruikt als natuurlijke smaakstof en wordt toegevoegd aan compotes, jam, mousses, likeuren en gelei. Gepoederde droge bladeren en zaden worden tijdens het bakken aan het deeg toegevoegd.

Het gebruik van anijs lofant in het huishouden

Door gehakte delen van de plant aan het voer voor kippen toe te voegen, worden de vogels rustiger, neemt hun eierproductie aanzienlijk toe. Geiten zullen in de zomer veel meer melk hebben als ze gras eten. De lofant bloeit zeer lang tot de herfst en is een uitstekende honingplant.

Contra-indicaties van anijs lofant

Oncologie is de belangrijkste contra-indicatie. Artsen verbieden patiënten met oncologische ziekten om medicijnen van de lofant te nemen en met deze plant te worden behandeld. Het gebruik van een lofant bevordert de groei van kankercellen.

Misbruik geen mensen die vatbaar zijn voor hypotensie, aangezien de lofant de bloeddruk verlaagt, evenals zwangere vrouwen. Er moet ook rekening worden gehouden met de individuele plantenintolerantie.

Anijs lofant soorten

Je kunt een meerjarige anijs lofant kweken uit in de handel verkrijgbare zaden. Van de variëteiten zijn er sneeuwballen, met witte bloeiwijzen, variëteiten Znahar, Kuntsevsky Semko, Frant hebben blauwe bloemen. In cultuur zijn planten die uit zaden zijn gekweekt duurzaam, pretentieloos, bloeien ze lang, soms kunnen ze een beetje bevriezen, in strenge en sneeuwloze winters moeten ze worden gemulleerd.

Aanbevolen: