Wat Is Mulch En Waar Kan Ik Het Krijgen?

Inhoudsopgave:

Wat Is Mulch En Waar Kan Ik Het Krijgen?
Wat Is Mulch En Waar Kan Ik Het Krijgen?

Video: Wat Is Mulch En Waar Kan Ik Het Krijgen?

Video: Wat Is Mulch En Waar Kan Ik Het Krijgen?
Video: 7 Cheap (Or Free) Mulch Sources and How To Use Them In Your Garden 2024, Maart
Anonim

Mulchen is een agrotechnische methode van grondbewerking die al heel lang door boeren wordt toegepast. Het doel van deze techniek is om de bodem te beschermen en de eigenschappen ervan te verbeteren, wat leidt tot hogere opbrengsten met minimale arbeidskosten. Mulch wordt veel gebruikt in de tuin, moestuin, kassen. De materialen die worden gebruikt voor het mulchen kunnen heel verschillend zijn.

Wat is mulch en waar kan ik het krijgen?
Wat is mulch en waar kan ik het krijgen?

Wat is mulch?

Het woord "mulch" (mulch) heeft een vreemde oorsprong en wordt uit het Engels vertaald als "het oppervlak van de grond bedekken". Mulchen beschermt de grond tegen ongunstige omstandigheden, verbetert de mechanische en voedingseigenschappen van de grondlaag. Deze agrotechnische techniek wordt al heel lang gebruikt in Europa, de VS, Canada. Dus in de 17e eeuw, in Europa, werd boekweitstro gebruikt als mulch voor de teelt.

Voordelen van mulchen

De belangrijkste positieve effecten van mulchen zijn:

  • beschermt de grond tegen de zon;
  • voorkomt dat de grondlaag uitdroogt en vocht verdampt;
  • handhaaft een constante temperatuur en losheid van de grond;
  • creëert gunstige omstandigheden voor het leven van bodembewoners die verantwoordelijk zijn voor de voedingseigenschappen van de bodem;
  • wortels onder de mulch ontwikkelen zich sneller, wat de verdere ontwikkeling van planten beïnvloedt.

De belangrijkste soorten mulch

De materialen die voor mulchen worden gebruikt, kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen: organisch en anorganisch.

De eerste groep omvat aarden mulch, natuurlijke organische stof (gras, houtsnippers, kegels, naalden, compost, humus, enz.), Omslagmaterialen (kranten, papier, karton, jute).

De tweede, anorganische groep omvat nauwelijks afbreekbare materialen, zoals polyethyleenfolie, dakleer, afdekkende tuinmaterialen zoals spingebonden materiaal, steen, kiezels, grind.

Biologische mulch

De meest economische maar niet erg effectieve manier om de bodem te beschermen. Boeren gebruiken het meestal na het water geven, planten planten om vocht vast te houden, te voorkomen dat het snel verdampt. Er wordt een kleine aarden laag mulch aangebracht, van 1-1, 5 cm en hoger. Het nadeel van deze mulch is dat de beschermingsmethode niet lang werkt, tot de volgende regen of watergift. Gebruik droog zand, een mengsel van zand en aarde, of licht gedroogde grond zelf.

Populair materiaal beschikbaar. Een laag stro van 10-15 cm is het meest ideaal, dat gaat een aantal seizoenen mee. Stro wordt gebruikt in de gangpaden van aardbeienbedden. Trouwens, in vertaling uit het Engels betekent het woord "aardbei" "aardbei". Mulch gemaakt van graanstro, boekweit heeft een reflecterende werking en houdt vocht goed vast, beschermt bessen tegen rot en onkruid. Stro wordt gebruikt voor het telen van tomaten, komkommers, kool, aardappelen.

Beeld
Beeld

Met stro bedekte groenten zijn minder ziek. Stromulch dient als een uitstekende "deken" voor winterknoflook en uien. Het wordt gebruikt om de stammen van fruit- en bessenplanten te bedekken. Stro kan in de herfst worden genomen, gekocht na het oogsten van granen op de velden en onder dekking van de regen worden bewaard.

Droog gras is minder duurzaam dan stro en kan een grote hoeveelheid onkruidzaden produceren. Daarom is het beter om geen mulch van hooi in de bedden te plaatsen, maar om dergelijke mulch in de bijna-stamcirkels van de tuin te gebruiken, mulch de gangpaden van aardappelen.

Beeld
Beeld

Hooi heeft nuttige mulcheigenschappen, beschermt planten tegen ziektes, vormt een helende humuslaag. Je kunt hooi maken van gras dat in de zon is gemaaid en gedroogd op verlaten terreinen of bermen. Ze moeten worden gevuld voor de massale bloei van planten.

Het versnipperde hout is licht van kleur en reflecteert de zon. Voor het mulchen van thermofiele tomaten, paprika's, aubergines, worden meloenen alleen in de zomer gebruikt, wanneer de grond is opgewarmd. In de noordelijke regio's, waar de grond niet veel wordt verwarmd, is het beter om dergelijke mulch niet te gebruiken. Maar kool, erwten of aardappelen kunnen direct na het planten worden gemulleerd. Onkruid sterft af onder dikke mulch.

Beeld
Beeld

Houtmulch haalt stikstof uit de grond en wordt daarom voorbehandeld met stikstofmeststoffen. Het is handig om houtmulch te gebruiken op bloembedden, in gangpaden en grote snippers op paden. U kunt zaagsel bij werkende zagerijen krijgen, soms goedkoop of zelfs gratis. Geverfde houtsnippers zijn verkrijgbaar bij tuincentra.

Dit type mulch is voornamelijk beschikbaar in verwerkingsgebieden voor zonnebloemen. Je kunt naar dergelijk materiaal zoeken waar oesterzwammen worden gekweekt. Husk wordt veel gebruikt als substraat voor het kweken van paddenstoelen. Het zal niet werken om de schil zelf in grote hoeveelheden te bereiden. Liefhebbers van zaden verzamelen het in de winter thuis, drogen het en gebruiken het op verschillende manieren in de tuin, in de tuin. De schil vergaat lange tijd in de grond. Hull-mulch verplettert niet bijzonder onkruid, maar houdt vocht beter vast dan compost. Kaf bedekken composthopen.

Met de popularisering van gazonteelt hebben de meeste landeigenaren in Rusland zo'n mulch. Gemaaid gras is voedzaam, rijk aan stikstof en houdt opmerkelijk veel vocht vast.

Beeld
Beeld

Leg een laag grasmulch hoger. Als het droogt, neemt het snel af in volume. Het is handig om alle planten in de tuin met gras te mulchen. Het is niet nodig om het gemaaide gras op de composthoop te dragen, het is beter om het het hele zomerseizoen als mulch te gebruiken.

Deze natuurlijke materialen zijn minder goed verkrijgbaar. De wetten van de bosbouwindustrie in ons land verbieden het verzamelen van deze materialen in de natuur. Hun prijzen zijn erg hoog in de uitverkoop. Paden, bloembedden, vaste planten worden gemout met schors. Naaldstrooisel wordt met succes gebruikt bij de teelt van tuinaardbeien. Hier kunt u notendoppen, kokosvezels toevoegen, die u in tuinwinkels kunt kopen.

De meest voorkomende natuurlijke mulch. Helend, actief en voedzaam. Micro-organismen die in compost leven, beschermen planten tegen ziekten. Bodem bedekt met een laag compostmulch vangt pathogene sporen in de bodem op. Organische mulch houdt vocht vast, onderdrukt onkruid en voedt de "ondergrondse" bodembewoners. Zo'n mulch wordt gemaakt van eventuele plantenresten, voedselverspilling en alles wat bederft. Het is het meest gemakkelijk verkrijgbare mulchmateriaal.

Het tuinbed wordt gemulleerd met een laag compost of humus van minimaal 3-5 cm. De compost bezinkt snel, dus het is beter om te mulchen onder bessen, fruit, sier-, bloemgewassen in een hogere laag, minimaal 10- 15cm.

Beeld
Beeld

Van organische materialen worden turf, bladeren, sparren takken en kegels gebruikt voor compostering.

Eigenaren van een tuinhakselaar hebben de mogelijkheid om hun mulch te bereiden van twijgen, grof onkruid en riet. Rietmulch maken is eenvoudig. Groene rietplanten worden gebruikt totdat de zaden zijn gevormd en de wortelstokken moeten worden afgesneden. Zelfs een stukje wortel kan wortel schieten en een onkruidprobleem worden op de site.

Dit is een natuurlijk mulchmateriaal, het zijn de verhoute delen van de vlasstengel die achterblijven na de vlasvlas, wanneer de vlasvezel machinaal wordt verwerkt. Meestal zijn dit versnipperde stukjes van de stengel. Hennep is vergelijkbaar met het vlasvuur. Tegenwoordig kunnen deze mulchmaterialen worden gekocht in briketten, zakken. Ze zijn comfortabel, veilig en duurzaam. Zo ziet een vlaskampvuur eruit, foto hieronder.

Beeld
Beeld

Zelfs IV Michurin schreef in de jaren 20 van de vorige eeuw over het effectieve gebruik van karton door Amerikaanse boeren. Kartonmaterialen doen uitstekend werk met onkruid, houden vocht vast. Het is niet moeilijk om ze te krijgen. De meeste kartonnen dozen kunnen worden geleend van winkels met toestemming van de werknemer.

Beeld
Beeld

Oude kranten worden in meerdere lagen gestapeld om te mulchen.

De aanwezige materialen (oude vodden, tassen, enz.) worden gedeeltelijk gebruikt, omdat ze licht doorlaten en snel drogen na het water geven.

Anorganische mulchmaterialen

In de gebieden wordt actief gebruik gemaakt van zwarte, transparante folie en zwart mulchmateriaal.

Beeld
Beeld

Vooral bij het telen van meerjarige gewassen: aardbeien, bijna stengelcirkels van bessen en fruit, siergewassen. Een selectie van deze materialen is altijd beschikbaar op de afdelingen tuin en moestuin.

Het gebruik van kiezels, grind, stenen als mulch wordt al lang en op grote schaal gebruikt door landschapsontwerpers.

Beeld
Beeld

Het ziet er esthetisch aantrekkelijk uit. In tegenstelling tot schors en grote houtsnippers is dit een dure maar meer praktische optie.

Aanbevolen: