Wanneer Bieten Uit De Tuin Halen Voor Opslag?

Inhoudsopgave:

Wanneer Bieten Uit De Tuin Halen Voor Opslag?
Wanneer Bieten Uit De Tuin Halen Voor Opslag?

Video: Wanneer Bieten Uit De Tuin Halen Voor Opslag?

Video: Wanneer Bieten Uit De Tuin Halen Voor Opslag?
Video: Rode bieten zaaien | Bieten kweken: van zaaien tot oogsten 2024, Maart
Anonim

Veel tuinders kweken bieten voor gebruik bij het koken. Maar niet iedereen weet wanneer dit groentegewas uit de tuin moet worden verwijderd voor langdurige opslag.

Wanneer bieten uit de tuin halen voor opslag?
Wanneer bieten uit de tuin halen voor opslag?

Bieten zijn, net als veel andere groenten, een heel gezond product. Het bevat veel foliumzuur, magnesium, vitamines PP en B, jodium enzovoort. Om deze reden worden bieten het hele jaar door gebruikt om te koken. En om het in de winter beter te bewaren, is het noodzakelijk om dit groentegewas op tijd en correct te oogsten. Om de optimale reinigingstijd te bepalen, moet u enkele basisregels kennen.

Hoe de timing van het oogsten van bieten te bepalen?

1. Deze groente moet voor de vorst worden geoogst. Bij de minste bevriezing wordt het slechter opgeslagen en begint het snel te rotten.

2. Het is noodzakelijk om te wachten tot de wortels volledig rijp zijn. Bieten mogen niet van tevoren worden geoogst. De meest overvloedige groei wordt waargenomen in de vroege herfst. Ook op dit moment verzamelen bieten het grootste deel van vitamines en mineralen.

3. Ook de variëteit aan bieten heeft invloed op de oogsttijd. Als het een middenseizoensras is, rijpt het binnen 80-90 dagen. Maar laatrijpe variëteiten kunnen tot 130 dagen rijpen. Vroegrijpe rassen zijn niet geschikt voor langdurige bewaring.

4. Je moet op de weersomstandigheden letten. Bieten worden alleen geoogst bij droog en zonnig weer. Hierdoor kunnen de wortelgewassen goed drogen en wordt de houdbaarheid aanzienlijk verlengd.

Na rekening te hebben gehouden met al deze factoren, blijkt dat de optimale tijd voor het oogsten van bieten in centraal Rusland en de regio Moskou is van 10 september tot 25 september, in de Oeral en Siberië - van 15 september tot 30 september, in het zuiden van het land - van 20 september tot 5 september. Voor een nauwkeurigere oogstdatum moet je hulp zoeken bij de maankalender.

Hoe bieten op de juiste manier te oogsten?

Beeld
Beeld

Het wortelgewas wordt voorzichtig uit de grond gehaald. Dit gaat het beste met een schop of hooivork. Veel tuinders trekken bieten met hun handen uit, maar het is beter om dit niet te doen. Dit kan het wortelgewas beschadigen en de houdbaarheid aanzienlijk verkorten.

Nadat de bieten zijn opgegraven, moeten ze van de grond worden gehaald en de toppen worden afgesneden. Ook wordt het bovenste deel van het wortelgewas zelf afgesneden op een afstand van ongeveer 5 mm van de rand. De groeiknoppen worden volledig afgesneden en de bieten groeien niet terug. De punt van de knolgewas wordt ook afgesneden.

Vervolgens moet je de groenten sorteren. Beschadigde, kromme en te grote wortels worden onmiddellijk genomen om te koken, maar gezonde en middelgrote worden overgelaten voor langdurige opslag.

Rode biet is geen erg grillig gewas. Daarom kan het worden bewaard in gewone houten of plastic dozen. Bovendien is het beter te bewaren bij een temperatuur van +5 - +10 graden.

Aanbevolen: