Hoe Een Parketvloer Kiezen En Onderhouden?

Hoe Een Parketvloer Kiezen En Onderhouden?
Hoe Een Parketvloer Kiezen En Onderhouden?

Video: Hoe Een Parketvloer Kiezen En Onderhouden?

Video: Hoe Een Parketvloer Kiezen En Onderhouden?
Video: Hardhouten vloeren kiezen | Snelle ontwerptips 2024, Maart
Anonim

De vloeren in huis moeten niet alleen milieuvriendelijk, prettig aanvoelend en gemakkelijk schoon te maken zijn. Tegenwoordig wordt er harmonie in het interieur en zelfs een scheidingsfunctie voorgeschreven. Een van de beste moderne materialen is parket, waarvan de eigenschappen voldoen aan de strengste eisen.

Hoe een parketvloer kiezen en onderhouden?
Hoe een parketvloer kiezen en onderhouden?

Parket is een natuurlijke houten vloerbedekking die een uniek binnenklimaat creëert en een aangename warmte uitstraalt. Er zijn in totaal meerdere soorten parket, van verschillende houtsoorten. Elk van de opties heeft zijn eigen voordelen en voordat u een vloerbedekking voor uw huis kiest, is het raadzaam deze te bestuderen.

Parketsoorten

De meest voorkomende is eiken parket. De sterkte wordt als maatstaf genomen voor de stijfheid van deze vloer. Eiken verandert het vochtgehalte praktisch niet en heeft een expressief en helder natuurlijk patroon.

Esdoornplanken zijn ook duurzaam, maar zien er zachter uit door de kleur en het patroon.

Essen parket met stijfheid en patroon lijkt op eiken, maar ziet er anders uit - dit materiaal zorgt voor een warme gloed in het interieur.

De meest betrouwbare coating wordt verkregen uit merbau mahonie. Het is half zo sterk als eikenhout, heeft een origineel patroon en een aangename tint die in de loop van de tijd dieper wordt.

Parket van zacht hout is glad, voelt prettig aan en is gemakkelijk te verwerken. Vezels zijn er praktisch onzichtbaar op en de vloer in dit ontwerp oogt nobel door de homogene tonaliteit.

In deze categorie zijn beuken- en haagbeukenparket en berkenvloeren met een lichte parelmoeren tint populair.

Kersenparketvloeren zijn bijzonder elegant. Dit is een zeldzame vloer, maar het patroon en de roze crèmekleurige tint zien er zo verfijnd uit. Bovendien worden kersenhouten planken na verloop van tijd donkerder en worden ze mahonie of moeraseik.

Zacht parket is niet zo duurzaam als eiken, maar moderne verwerkingstechnologieën voegen de nodige sterkte toe, omdat ze het percentage hardheid met ongeveer 10% verhogen.

Kenmerken van parket in winter- en zomerseizoen

Parket is een natuurlijk materiaal en is afhankelijk van vochtigheid en temperatuur en transformeert onder invloed. Dit geldt met name voor zachthouten vloeren. In de winter wordt de binnenlucht droger en ontstaan er scheuren en spleten in de vloer tussen de planken. In het warme seizoen neemt de luchtvochtigheid in de kamers toe en zwelt het parket op en vervormt het.

Het is natuurlijk onwaarschijnlijk dat dergelijke veranderingen van invloed zijn op hardhouten vloeren, maar u moet in elk geval zeker zijn - soms is het zelfs logisch om een luchtbevochtiger in de kamer te installeren of deze van een extra warmtebron te voorzien.

De belangrijkste vijanden van parketvloeren

De meest voorkomende vijanden van natuurparket zijn:

Water, Olieachtige en kleurstoffen, Voorwerpen met scherpe randen, straatvuil, · zand.

Het is soms erg moeilijk om beschadigingen en vlekken te verwijderen, dus het parket moet hiertegen worden beschermd.

Regels voor parketonderhoud

Om de levensduur van het parket te verlengen, is het gevernist, behandeld met mastiek of oliesamenstelling.

De gelakte coating is geschikt in ruimtes met een luchttemperatuur van 20-23 graden en een luchtvochtigheid van 55-65%. In de winter worden deze parameters gehandhaafd met een luchtbevochtiger of open vaten met water in de buurt van de radiatoren. Bovendien wordt de gelakte vloer beschermd tegen direct zonlicht.

1. Het gelakte parket wordt gereinigd met een stofzuiger of een borstel.

2. Natte reiniging wordt uitgevoerd met een droge, zachte doek.

3. Vlekken van de glanzende coating worden verwijderd met een speciale verbinding, die een extra beschermende film op het parket vormt. Dezelfde stof wordt elke 2-3 maanden gebruikt om de vloer te behandelen, na een voorafgaande reiniging.

4. Water en vlekken dienen direct van de gelakte vloer te worden verwijderd.

vijf. Om de vloer te laten glanzen, wordt deze eenmaal per week afgeveegd met een droge flanellen doek of een doek die is bevochtigd met een oplossing van glycerine in water.

6. Ongeveer eens in de 5 jaar wordt de laklaag vernieuwd, nadat de oude is geschuurd.

Er zijn twee soorten wasmastiek: op waterbasis voor hardhout en terpentijn voor zacht hout. Verzorg de coating als volgt:

· Dagelijkse reiniging is alleen toegestaan met een stofzuiger of droge borstel;

· Eenmaal per maand wordt de vloer geveegd met een doek gedrenkt in glycerine-oplossing;

· Periodiek wordt de wasbescherming vernieuwd met speciale verbindingen.

De oliecoating is het best bestand tegen vuil en slijtage. Zo'n vloer wordt af en toe gestofzuigd en afgeveegd met een bijna droge doek. Om de levensduur van de oliecoating te verlengen, wordt deze meerdere keren per jaar vernieuwd.

Oud parket wordt periodiek gepolijst met speciale verbindingen die verkleuring voorkomen en de resulterende defecten maskeren. Om de paar jaar wordt het oppervlak vernieuwd - bedekt met vernis, mastiek of olie. Het is beter om dergelijk werk aan een professional toe te vertrouwen, omdat het onwaarschijnlijk is dat u het parket zelf kunt herstellen.

Stoommoppen mogen niet worden gebruikt voor het reinigen van parketvloeren, omdat ze hoge hittestoom genereren, wat schadelijk is voor zowel de kleur van de vloer als de integriteit van de vloer.

Alle handelingen met parket worden uitgevoerd in de richting van het houtpatroon - dit elimineert strepen op het vloeroppervlak.

Manieren om vlekken en beschadigingen op het parket te verwijderen

1. Vetvlekken op het parket worden verwijderd met een dikke pap van waspoeder, die 's avonds op de vlek wordt aangebracht. 'S Morgens wordt de plaats gewassen met warm water. Als er een witachtig spoor achterblijft, wordt dit overschilderd met mastiek.

2. De zwartgeblakerde delen van het parket worden gereinigd met schuurpapier met een grof schuurmiddel. Daarna worden de resten van de vernis verwijderd met aceton en wordt de BF-6 lijm aangebracht. Wanneer de plaats droogt, is deze bedekt met vloervernis.

3. Inkt kan worden verwijderd met azijn of chloorvrij schoonmaakpoeder.

4. Bloed wordt met koud water uit het parket verwijderd.

5. Kaarsvet en kauwgom worden voorzichtig afgeschraapt na voorkoeling met een ijspak.

6. Viltstiften, potloden, lippenstift en kleurkrijt worden afgewassen met methylalcohol en water, in een verhouding van 1:1.

7. Speciale reinigingsmiddelen op basis van alcohol en kerosine besparen u bouwafval, asfalt, rubber, schoensmeer en roet.

8. Zwelling van parket treedt op als gevolg van overmatig vocht, dus om het defect te elimineren, moet u de oorzaak zelf elimineren. Daarna zal het parket bezinken.

9. Golfachtige scheuren kunnen niet worden geëlimineerd, dus hier worden de beschadigde fragmenten verwijderd en vervangen door nieuwe.

10. Als het parket kraakt, wordt gemalen potloodgrafiet in de spleten gegoten.

11. Om te strakke tand-en-groefverbindingen te elimineren, schuren of vervangen de shunts de planken als het defect tijdens het installatieproces wordt ontdekt.

Preventie en bescherming tegen mechanische schade

Om het parket te beschermen tegen ongewenste manifestaties, worden enkele maatregelen genomen:

· Voor de toegangsdeur wordt een kunststof schoenmat geplaatst;

· Meubelpoten worden behandeld met was of er worden stukjes vilt of vilt onder gelegd;

· Doe je schoenen binnen uit;

· Voor huisdieren worden speciale krabpalen aangeschaft.

Parketvloeren brengen comfort, gezelligheid, elegantie en zelfs respect in huis. Deze coating weerspiegelt de sfeer van het huis en heeft bijna onbeperkte mogelijkheden voor interieur- en artistieke oplossingen.

Aanbevolen: