Wat Te Nemen Voor Een Ondervloer Onder Een Parketplank: Tuplex Of Kurk?

Inhoudsopgave:

Wat Te Nemen Voor Een Ondervloer Onder Een Parketplank: Tuplex Of Kurk?
Wat Te Nemen Voor Een Ondervloer Onder Een Parketplank: Tuplex Of Kurk?

Video: Wat Te Nemen Voor Een Ondervloer Onder Een Parketplank: Tuplex Of Kurk?

Video: Wat Te Nemen Voor Een Ondervloer Onder Een Parketplank: Tuplex Of Kurk?
Video: Naden van een houten ondervloer vullen 2024, Maart
Anonim

De ondervloer wordt in de bouw vaak gebruikt als isolerende laag tussen de betonnen ondergrond en de parketvloer. Traditioneel wordt kurk als rug gebruikt. Er is echter een nieuw materiaal op de moderne markt verschenen - tuplex.

Kurk heeft zich al lang op de markt gevestigd als rugmateriaal
Kurk heeft zich al lang op de markt gevestigd als rugmateriaal

Zal de duplex de kurk kunnen vervangen of ermee concurreren? Beide materialen hebben zowel voor- als nadelen. U kunt ze vergelijken en identificeren door materialen te vergelijken op basis van de criteria prijs, vochtbestendigheid, geluidsisolatie, thermische isolatie, samendrukbaarheid en stijlkenmerken.

Prijs

Gemiddeld schommelt de prijs per vierkante meter materiaal tussen 1000 en 2000 roebel, en er is geen groot verschil tussen kurk en duplex.

Vochtbestendigheid

Houten parket zwelt op bij een hoge luchtvochtigheid en droogt uit als het onvoldoende is. Duplex wint in het vermogen om overtollig vocht te verwijderen, terwijl het de parketplaat beschermt tegen zwelling en het vloeroppervlak gelijkmatig houdt. In tegenstelling tot duplex zwelt kurk op en neemt het vocht op. Veel kurkrugfabrikanten hebben echter een uitweg gevonden door een speciale dampremmende laag op de kurkrug te lijmen. De prijs van een dergelijke coating is hoger.

Welk materiaal kiezen voor een ondervloer van parket? De beslissing hangt grotendeels af van de kenmerken van de kamer.

Geluidsisolatie

Zowel kurk als duplex hebben een hoge mate van geluidsisolatie. In dit geval wordt de dikte van het kurksubstraat meestal strikt binnen 2 mm in acht genomen. De dikte van de duplex kan variëren tot 4 mm. Bovendien, hoe dikker de onderlaag, hoe hoger de geluidsisolatie.

Thermische isolatie

Als natuurlijk materiaal houdt kurk de warmte goed vast. Duplex kan deze taak ook goed aan, maar het materiaal van een dergelijke "isolatie" is onnatuurlijk. Bovendien is duplex nog steeds inferieur aan kurk wat betreft het vermogen om warmte vast te houden. En zelfs bij gebruik van het vloerverwarmingssysteem zal het niet zo warm worden als een ondergrond van natuurlijke materialen.

Compressie vermogen:

De duplex is zeer duurzaam en past zich perfect aan de eigenschappen van het parket aan, waardoor het vloeroppervlak egaal blijft. Het krimpt niet onder de druk van het gewicht. Bovendien is dit materiaal bestand tegen zware belastingen. De kurk kan afbrokkelen, en dit is een groot nadeel als het gaat om het vermogen om de druk te weerstaan die mensen die over de vloer lopen op de vloer uitoefenen. Maar omdat het het enige duurzame materiaal is, is kurk veel beter geschikt voor woonruimtes. En de duplex kan in werkkamers worden geplaatst.

In woonruimten is het veel verstandiger om een milieuvriendelijke kurkrug te gebruiken. In werkruimten met hun enorme belasting op het vloeroppervlak, is het beter om een stabiele duplex te plaatsen.

Stylingfuncties

Onder de achterkant van kurk wordt meestal een extra laag dampscherm geplaatst, wat de installatie enigszins bemoeilijkt. De achterkant van kurk is handig omdat hij gemakkelijk te snijden en te installeren is. De duplex heeft al een dampremmende laag. Het is ook vrij eenvoudig te installeren.

Andere gebruiken

Kurk heeft zichzelf al lang bewezen als rugmateriaal, maar het kan ook worden gebruikt als een op zichzelf staande vloerbedekking. Hiervoor worden speciale kurkdoeken gebruikt, die dikker zijn dan de ondergrond. Muren kunnen worden geïsoleerd met kurk. Duplex wordt uitsluitend gebruikt als drager voor parket of laminaat.

Aanbevolen: